G4Media.ro

Kelemen Hunor: Nu există suficientă încredere în acest Guvern / Este nevoie…

Kelemen Hunor: Nu există suficientă încredere în acest Guvern / Este nevoie ca executivul să vină în faţa Parlamentului şi să prezinte cu argumente clare măsurile dispuse pe perioada stării de urgenţă

Parlamentarii UDMR votează în favoarea decretului preşedintelui privind prelungirea stării de urgenţă cu 30 de zile, dar consideră că Guvernul trebuie să ia măsuri ferme în sănătate şi economie, în contextul pandemiei de coronavirus, şi să aibă un dialog cu Parlamentul, a declarat joi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, în plenul reunit al Parlamentului.

„Au trecut aproape cinci săptămâni din momentul în care am votat un guvern minoritar, propus de Partidul Naţional Liberal. Atunci am avut un singur argument în favoarea acelui vot, şi anume faptul că România se afla la începutul epidemiei de COVID-19. Şi, în aceste condiţii, aţi primit un cec în alb. Preşedintele României a decretat imediat starea de urgenţă, pe care din nou am votat-o. Şi, prin acel vot dat de Parlament, încă o dată, aţi primit puteri sporite. Aţi primit responsabilitatea pe care aţi dorit-o şi toate instrumentele administrative necesare pentru a gestiona ţara, pentru a proteja viaţa oamenilor, pentru a lua decizii în perspectiva post – pandemiei, pentru a proteja, în primul rând, firmele mici si mijlocii, locurile de muncă, fără de care România ar risca să fie nu numai o ţară săracă la periferia Europei, dar ar putea deveni şi foarte vulnerabilă la toate schimbările care vor urma acestei pandemii”, a afirmat liderul UDMR, citat de Agerpres.

El a arătat că Guvernul ar merita mai degrabă sancţionat.

„Dacă am evalua activitatea guvernului din primele 30 de zile ale stării de urgenţă, mai degrabă ar trebui să ne gândim la sancţionarea executivului. Dar să fim corecţi: nu declararea stării de urgenţă şi votarea decretului prezidenţial sunt motivele deciziilor greşite şi ezitărilor guvernului. Sigur, am putea discuta dacă prin decret prezidenţial Preşedintele Republicii poate legifera sau doar stabileşte un cadru general, dar nu vom face nici acest lucru, pentru că avem convingerea fermă că a fost şi este nevoie în continuare de decretarea stării de urgenţă. De aceea, vom vota hotărârea Parlamentului prin care încuviinţăm prelungirea stării de urgenţă”, a argumentat Kelemen Hunor.

El a criticat o serie de măsuri luate de Guvern „care nu erau necesare”.

„Am văzut multe măsuri care nu erau necesare. Am văzut cu toţii că nicio democraţie mai avansată din Uniunea Europeană – Germania, Franţa, Italia, Spania – ţări care se confruntă cu o situaţie epidemiologică mult mai gravă, nu au cerut derogări de la aplicarea Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, dar a făcut-o guvernul condus de domnul Ludovic Orban. Am văzut cum unii şefi de instituţii din subordinea guvernului erau preocupaţi de epurare şi de hăituirea angajaţilor, prefecţi care au rămas în poziţie de război politic şi erau prea puţin preocupaţi de situaţia epidemiologică. Am văzut cum guvernul se grăbea să renunţe la transparenţa minimă decizională, pentru a adopta ordonanţe de urgenţă în domeniul legilor organice – deci în mod ilegal – şi am văzut cea mai sinistră decizie al ministrului de Interne în momentul în care preşedintele a cerut prelungirea stării de urgenţă”, a detaliat liderul UDMR.

Kelemen Hunor a adăugat că „o ţară întreagă a primit cu stupoare decizia prin care un membru al guvernului, în numele guvernului, semnează o înţelegere cu o entitate privată, prin care anulează efortul milioanelor de cetăţeni, zecilor de mii de medici şi asistenţi de a pune stăpânire pe răspândirea pandemiei”,

„Prin acea semnătură, ministrul de Interne a ignorat Constituţia, decretul prezidenţial, legile votate în Parlament şi o parte din ordonanţele militare, nemaivorbind de caracterul absolut discriminatoriu la adresa unui segment important al societăţii. La presiunea societăţii şi a politicienilor responsabili, a trebuit să intervină preşedintele şi foarte bine a făcut. Am văzut şi lipsă de viziune economică, lipsă de curaj, am văzut nesiguranţă şi multe ezitări, am văzut demisia ministrului Sănătăţii şi am putea continua până la nesfârşit. Dar astăzi nu suntem chemaţi să votăm un guvern, vor fi alte momente când se va întâmpla acest lucru. Astăzi, măsurile de siguranţă ale cetăţenilor, de protejare a personalului medical şi susţinerea economiei sunt cele mai importante şi rămân prioritare pentru noi”, a subliniat preşedintele UDMR.

El a menţionat că decretul de prelungire a stării de urgenţă nu poate fi supus unor modificări, având unele prevederi care au fost prevăzute şi în primul decret prezidenţial, votate în Parlament, dar care nu au fost deloc puse în aplicare.

Kelemen Hunor consideră astfel că „este nevoie, în mod cert, de măsuri şi programe curajoase şi coerente pentru a ajuta mediul de afaceri şi pentru a proteja angajaţii”.

„Decretul are şi multe prevederi care nu sunt destul de clare sau care, prin formularea lor, ar putea determina aplicarea unor măsuri disproporţionate. Văzând comportamentul guvernului în această perioadă de 30 de zile, considerăm importante prevederile articolelor 2, 3, 4, 5 din proiectul de hotărâre, care dau mesaje clare executivului privind modalitatea şi limitele gestionării crizei în perioada următoare. Toate aceste articole izvorăsc din prevederi şi măsuri necorespunzătoare ale guvernului din primele 30 de zile”, a afirmat Kelemen Hunor.

El a apreciat că „ceea ce a lipsit cu desăvârşire – şi nu din vina Parlamentului – a fost dialogul între Parlament şi Guvern”.

„Acesta trebuie readus în cursul firesc, în logica instituţională. Este nevoie ca executivul să vină în faţa Parlamentului şi să prezinte cu argumente clare măsurile dispuse pe perioada stării de urgenţă, inclusiv ordonanţele militare. Nu putem şi nici nu trebuie să ne ferim să spunem: nu există suficientă încredere în acest guvern. Daţi-mi voie să mulţumesc tuturor celor care au respectat regulile şi măsurile dispuse pentru a încetini răspândirea bolii. Să mulţumim tuturor celor din linia întâi, medicilor, cadrelor sanitare, autorităţilor locale şi forţelor de ordine, inclusiv celor ale armatei, pentru efortul depus”, a concluzionat liderul UDMR.

Parlamentul a adoptat, joi, hotărârea privind încuviinţarea prelungirii măsurii stării de urgenţă pentru o perioadă de 30 de zile, care cuprinde şi obligaţii pentru Guvern, una dintre ele fiind ca Executivul să prezinte săptămânal un raport privind măsurile luate.

Sursa: Agerpres/ Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

22 comentarii

 1. mda.. dau si ei la gioale in timp ce se flexeaza pe tusa.
  daca am fi prins covid-19 cu Veorica la butoane… vai de p .. mea….

  • Oare?
   Veorica anihila covor 19…murea De Ras.

  • Respect, dl Kelemen!

   Declaratia lui ar trebui batuta-n cuie la Poarta Cotroceniului si Guvernului.

  • Eu aş fi făcut ce a spus Val Vâlcu:

   „Trimite izoleta ca să scoată din Guvern tripleta” (Orban – Cîțu – Violeta Alexandru). Doamne fereşte, nu că oamenii sunt bolnavi, ci trebuie traşi pe margine din politică. În locul domnului preşedinte Iohannis, aş fi foarte îngrijorat – cum sunt şi ca simplu cetăţean – de situaţia economică din această ţară. Dacă situaţia pandemiei este ţinută sub control de Marcel Vela şi echipa sa de experţi, problema economică este catastrofală. Lăsaţi asta că „domnule, că PSD a făcut…”.
   Nu ştiu. PSD, cât a fost, a avut creştere economică

  • Cine a preluat drujba lui chereshtoy, unugurul care a facut zeci de milioane de euro stand in parlamentul romaniei ?
   Ce doreste udmr romaniei ?

  • Asta, val valcu, cine e ? Vreun consultant politic din cei 100 de milioane de euro luati anual de la prostii omorati in spitale ?
   Propagandist mercenar precum coroiu, turnatorul ?

 2. Marș kelemene din gaura de unde ai iesit si tu și gașca ta de penali. Încă nu v-am uitat că ne-ati ținut săptămâni întregi să tremuram in stradă. Jogodii comunistoide!!!
  Decât să îți vedem fața pe la tv , fii dimplomat și dă-te indisponibil…. 🤢

 3. aaaaa, cine vorbeste,marele caracter om de stat nu tie ba rusine sa vorbesti

 4. Serios, Kelemen ? Dar în parlamentul rușinii naționale câtă încredere au românii, știi ?

 5. Mai da-te-n ma-ta bozgore!
  Asa, pe romaneste!

 6. F bun discursul lui KH. Stare de urgenta nu justifica luarea unor masuri de catre un singur partid in numele intregii tari. Romania nu-i Ungaria. Relatiile interinstitutionale trebuie sa functioneze. Si da, guvernul nu ia nicio masura pt redresarea situatiei economice post criza. Suntem in an electoral, singurul scop-castigarea alegerilor.

 7. In 2010 eram student in Republica Chineza. Intruna din zilele respective a venit o „delegatie” romana cu prietena/amanta acestui imbecil.

 8. Acest individ cu asa numitul sau partid nici nu ar trebui sa fie in parlament.Rusine!!!

 9. Kelemen Hunor e ipocrizia intruchipata in politica romaneasca, alaturi de Ponta, Tariceanu, Ciolacu, Dragnea, etc!!
  Hunore, tu vorbesti despre INCREDERE, pai cata INCREDRE are Poporul Roman in Parlamentul vostru?!
  Sunteti pe ULTIMUL loc in toate sondajele, NU atingeti 10%, Hunore, NU iti e rusine sa vorbesti despre INCREDERE cand in voi, Parlamentul NU are nici dracu’ incredere?!
  Sunteti cotati ca analfabeti, incompetenti si corupti!
  Escrocul asta din fruntea UDMR, Partidul-Uninune reprezentativa a unei minoritati(UDMR primeste BANI Publici si ca Partid politic si ca Uniune reprezentativa a minoritatii maghiare, asa cum primesc, de exemplu, Uniunea Turcilor si a Tatarilor sau Uniunea Armenilor sau Uniunea Croatilor…si nici un partid NU spune nimic!), cel care a fost alaturi de Dragnea in cei 3 ANI cat au macelarit Legile Justitiei si au lasat dezastrul post PSD!!
  Dupa ce PSD a pierdut majoritatea în Camera Deputaţilor in 2018, ultima amnistie mascată adoptată de Parlament, prin modificarea Codului Penal şi de Procedură Penală nu putea fi posibilă fără aportul UDMR şi al reprezentanţilor minorităţilor naţionale.
  Nu e vreo surpriză prea mare, fiindcă UDMR are o istorie bogată în a fi PSD cu verde, dar parcă nu mă aşteptam să mintă chiar cu atâta neruşinare Kelemen Hunor după aia, când a spus că „nu s-a modificat nici măcar o virgulă la Deciziile CCR”, exact ca şeful PSD, unul din marii beneficiari ai votului.
  Nu îmi dau seama dacă liderului UDMR doar i-a scăpat porumbelul sau nici măcar nu mai încearcă să se pretindă altceva de ce ar fi: un PSDist vorbitor de maghiară.
  Mai mult, Marton Arpad, reprezentantul UDMR şi vicepreşedinte al Comisiei Ciordache, Comisia celebra care a facut macelul, a cerut chiar Eliminarea LEGII care reglementează funcţionarea DNA, pe motiv că ar fi degeaba: „Haideţi să o abrogăm şi am rezolvat problema!”, a spus acesta cu tupeu UDMRist!
  Mai mult, preocupatul acum de Starea Guvernului, acest escroc Kelemen Hunor a VOTAT cu UDMReii lui acel Buget SF pe 2019 elaborat de Vâlcov şi Teodorovici, ala unde Dancila si Teodorovici au MODIFICAT Legea Respopnsabilitatii fiscale, ANULAND Articiolul care ii OBLIGA sa DECLARE pe propria raspundere ca CIFRELE din Buget SUNT REALE si SUSTENABILE, iar UDMR nu s spus nimic, a VOTAT acel Buget!!
  Buget de care s-a ales praful PSDist, ca in toate guvernarile PSD+ALDE+UDMR!
  Acelasi Kelemen Hunor care s-a opus vehement Alegerii Primarilor in 2 tururi(alegerea intr-un tur AVANTAJEAZA UDMR in multe judete in Ardeal!), desi cine invoca cel mai cel in Romania respectarea principiilor DEMOCRATIEI in privinta minoritatilor(doar cand si unde le convine!)?!
  UDMR, expertii in Democratie!!
  UDMR cu acelasi Kelemen Hunor in frunte au sustinut si au VOTAT Adoptarea Legii recursului compensatoriu, aia care le-a dat drumul violatorilor şi pedofililor din închisori!
  Si cireasa de pe tortul UDMRist: UDMReii cu Kelemen Hunor in frunte au VOTAT Pensii SPECIALE pentru toţi politicienii, acelasi Marton Arpad, tipul care s-a făcut remarcat şi în Comisia Iordache, ieşea să anunţe că Proiectul de acordare a Pensiilor speciale pentru parlamentari a primit Aviz favorabil din partea Comisiei pentru statut a Camerei Deputaţilor şi Senatului. Când Legea a ajuns în Senat, aleşii UDMR au votat PENTRU, după ce au făcut acelaşi lucru şi la Camera Deputatilor.
  Cine e unul dintre UDMReii baneficiari ai unei Pensii SPECIALE Uriase, dupa aproape 5 mandate, dl Marko Bela fondatorul UDMR(s-a retras din politica in 2011):
  „O Pensie specială de parlamentar = 7 Salarii minime.
  Potrivit calculelor, Pensia specială a unui parlamentar s-a mărit după 1 iulie 2017 de la 2.032 de lei la 3.445 de lei pentru 1 mandat, de la 4.064 de lei la 6.890 de lei pentru 2 mandate și de la 6.096 de lei la 10.335 de lei pentru 3 mandate(sau peste 3!).”
  https://www.cotidianul.ro/o-pensie-speciala-de-parlamentar-sapte-salarii-minime/
  Intre timp, Salariul mInim pe economie s-a marit la 2230 lei pe 2020, iar Pensia SPECIALA de parlamentar a lui Marko Bela, fost parlamentar cu 4 Mandate a crescut si ea, pan la cer!
  Asta-i UDMR, asta-i Kelemen Hunor, javre PSDiste in verde!

 10. Argumente serioase si la obiect ale lui Kelemen.
  Greu de inghitit de trollaci…
  🙂

  • Îți mulțumim că le înghiți tu pentru toți!

  • Înghite și de la mine produsul unei felatii cu finalizare, postac PSD… așa de mult au furat ca și pe timp de criza au bani sa va plătească.
   MuiePSD!

 11. Ce vorbesti ast, marele credibil din partidul carea a santajat toate guvernele timp 30 de ani , facand parte din toate care au fost.

 12. Ce vorbeste asta, marele credibil din partidul care a santajat toate guvernele timp 30 de ani , facand parte din toate care au fost.