G4Media.ro

Kelemen Hunor, la întâlnirea cu președinta Ungariei: ”În timp ce alţii dărâmă…

Kelemen Hunor, la întâlnirea cu președinta Ungariei: ”În timp ce alţii dărâmă statui şi creează conflicte, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic, bazat pe respect şi înţelegere reciprocă”

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a participat, sâmbătă, la un eveniment care a inclus şi dezvelirea statuii principelui Gabriel Bethlen, prilej cu care a punctat că, „în timp ce alţii dărâmă statui şi creează conflicte, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic, bazat pe respect şi înţelegere reciprocă”.

„Faptul că Bethlen Gabor are statuie de astăzi în Alba Iulia, indică, printre altele, că o comunitate care este majoritară în oraş, a acceptat eroul unei comunităţi minoritare. Acest gest puternic şi demn de preţuit pentru noi că statuia este amplasată în cetatea Alba Iulia şi autorităţile locale nu au încercat să ascundă monumentul într-un colţ al oraşului. Nu! Monumentul principelui Bethlen Gabor a primit loc în cetate, un loc care, pentru noi, semnifică perioada de aur a Transilvaniei, iar pentru prietenii noştri români evocă naşterea României moderne”, a declarat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, asemenea gesturi arată clar că în trecutul celor două popoare „pot exista dezacorduri, chiar controverse, dar prezentul este comun şi dacă suntem înţelepţi, şi viitorul este comun”.

Kelemen Hunor a punctat că statuia lui Gabriel Bethlen, pe lângă multe altele, stă mărturie despre aceste lucruri.

„Statuia fostului principe oriunde în Transilvania ar fi într-un loc bun, dar în Alba Iulia este amplasată în locul său adevărat, unde îi este locul”, a opinat liderul UDMR.

Acesta a arătat că opera de viaţă a lui Gabriel Bethlen, „principele remarcabil al maghiarilor din Transilvania”, are cel puţin două aspecte datorită cărora, în Europa de Est, poate fi un exemplu pentru orice om politic.

„Pe de o parte, prin aplicarea persistentă şi consecventă a convingerii că statele mai mici, fără statut de superputere, pot avea succes, dacă înţeleg şi folosesc în avantajul lor realitatea politică – dacă trebuie, cu o contrabalansare inteligentă, dacă e necesar, cu confruntare, dar mereu ţinând cont de propriile interese, cum a făcut Bethlen Gabor faţă de imperiile habsburgice şi otomane. Pe de altă parte, cu acea convingere că o operă de om politic, om de stat poate fi de durată doar dacă edifică viitorul”, a spus Kelemen Hunor.

Acesta a mai spus că Gabriel Bethlen nu trebuie privit „doar ca pe un mare strămoş”, ci şi ca „pe un exemplu de urmat”.

„Dacă privim statuia lui Bethlen Gabor să ne amintim încă un lucru. Merită să luptăm pentru ceea ce credem cu adevărat. Chiar dacă această dorinţă sau intenţie este mult mai avansată decât timpurile prezente. Trebuie să facem întotdeauna ceea ce se poate”, a declarat liderul UDMR.

El a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în edificarea statuii principelui, creaţie a sculptorului orădean Deak Arpad.

„Putem fi mândri, deoarece am făcut ce s-a putut, poate chiar un pic mai mult. În timp ce alţii dărâmă statui şi creează conflicte, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic, bazat pe respect şi înţelegere reciprocă”, a conchis Kelemen Hunor.

Eparhia Reformată din Ardeal a organizat sâmbătă la Alba Iulia un eveniment care a inclus, printre altele, dezvelirea statuii principelui Gabriel Bethlen. Aceasta este amplasată în interiorul cetăţii, într-un scuar din apropierea sediului Universităţii „1 Decembrie 1918”. La eveniment a fost prezentă şi Novak Katalin, preşedintele Ungariei, aflată într-o vizită privată în România.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Facebook/ Kelemen Hunor

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

45 comentarii

 1. Neconflictuali – în public
  La ce bani învârt miniștrii lor prin proiecte obscure cred si eu ca e mulțumit de ce e in stare. #denimic

  • huinor, cetatenii din tara asta traiau in „intelegere reciproca” pana nu ati venit voi, psdaurudmr sa inventati conflicte! de ce faci politica lui viktor orban in Romania, huinor? tu faci politica anti-romaneasca si se.p.aratism inspirat din cel riu.sesc. tu dezbini cetatenii acestei tari!pleaca la viktor orban!

  • hoinore, tu vorbesti de „intelegere reciproca”? tu care duci tara in conflict cu UE prin reinfiintarea siij? tu care nu ai votat inasprirea legii padurilor desi au fost mutilati oameni prin padurile tarii? faci electoratul maghiar de rusine, huinor

  • tu care ai votat cot la cot cu pnlpsdplusanexaaur pensii speciale extinse in plina criza sociala in loc sa votezi abrogarea lor! tu ai respect pentru cetateanul roman?unde tii respectul asta, hionor? ca tu esti lesinat de frica unor concursuri pentru posturile cheie la DIICOT DNA si Parchetetul General

  • De ce a fost amplasata acea statuie acolo ?
   Cum s-a purtat principele Transilvaniei cu Romanii majoritari intotdeauna in Transilvania ?
   I-a respectat, le-a respectat drepturile, a contribuit la conservarea limbii, a culturii si a traditiilor lor sau i-a persecutat, i-a discriminat ?
   Merita acel principe o statuie la Alba Iulia ?
   Ce a cautat presedintele Ungariei acolo ?
   Acum 400 de ani, Ungaria nu exista ca stat, fusese cucerit de Imperiul Otoman si era un pasalac turcesc (provincie turceasca).
   Nici acum 300 de ani Ungaria nu exista ca stat, nici acum 200 de ani, era provincie austriaca.
   In aceasta perioada, Transilvania a fost un Principat independent sau autonom, locuit in majoritate de Romani. Cam in acea perioada, Mihai Viteazul a unit prima data Principatele Romanesti : Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania.
   Daca Sarkozy era maghiar, nu inseamna ca Franta avea vreo legatura cu Ungaria.
   Daca Fujimori era japonez, nu inseamna ca Japonia avea vreo legatura cu Peru.
   Ce vrea presedintele Ungariei ? Vrea sa dea impresia ca acum 400 de ani Transilvania apartinea Ungariei ?
   De ce nu le spune maghiarilor din Romania adevarul istoric, ca din ultimii 500 de ani, 350 de ani Ungaria nu a existat ca stat, 50 de ani a facut parte din Imperiul Austro-ungar, iar in ultimii 100 de ani a fost asa cum este astazi ?
   Ca sa se termine cu pretentiile absurde, iredentiste si revizioniste maghiare.

  • Eu, ca român ,Mă piș , Mă cac si Mă masturbez pe fața boțgurilui cu statuia lui din centrul cetății românești Alba Iulia. ȘI MĂ CAC ÎN GURA TA , BOȚGORE ORBAN
   FEKETE LOFOSO ……..!

  • „bazat pe respect şi înţelegere reciprocă”???
   Ha ha ha ha… Reciproca cu ungaria poate…

 2. Nu mai calc niciodată nici prin Cetatea Alba Carolina. Au pângărit-o și p-asta!

  • prizeaza niste aurolac poate iti revii

  • Ce treaba au astia/astea.Eu nu cred in destin, cred in D-zeu.Daca ai Nostri si-au dat viata pentru acest pamant si pentru ca eu sa exist astazi, cum pot sa spun ca au spurcat un loc, o bucata de pamant stramosesc?Nu…si daca va fi cazul voi curata locul, in numele inaintasilor mei!

  • Nu, sa calci. Nu stiu, dar trebuie sa fie un monument al Unirii unde sa punem flori sau sa ne ducem copiii. Poate ne explica cineva de acolo. Sa punctezi, in continuare aici pe site.

  • Din contra …Alba Carolina este a românilor și trebuie vizitată..Nu mă așteptam că un primar iar să permită în orașul unirii lui Mihai Viteazul și a unirii din 1918 să permită amplasarea acestei statui care nu reprezintă nimic .Primarul Plesa de la USR a făcut ceva de neiertat, care va trage in jos partidul.Nu mă așteptam de la el…..

 3. Parlamentarii UDMR sprijina teroristii unguri care au vrut sa detoneze o bomba la parada de 1 Decembrie:
  https://defapt.ro/udmr-sprijina-teroristii-de-1-decembrie/?fbclid=IwAR2hRftj-eGj0itNVeNbd00n5ZOEFPoZEU1zx-d1nYwXVoGzM4sdsi1HaJw
  Cam astia sunt udemeristii, aliatii din guvern si colegii de furt ai tradatorilor de la PSD si PNL!

 4. Aceștia sunt demnitarii ROMÂNIEI! Ii face rău sa vorbească limba romană.

  • „Statuia fostului principe oriunde în Transilvania ar fi într-un loc bun”
   Da, pe fundul Crișului.

 5. Respect, Kelemen Hunor!!!

 6. doar miciuni si multa ipocrizie la unguri. statul roman trebuie sa fie ferm si sa nu mai permita asemenea aberatii .ungurii au dus minciuna la un nivel maxim , incat cred si ei , exact ca rusii. mentalitatea ungurilor e blocata la nivelul anilor 1700. exact ca a rusilor. de aici si slugarnicia ungurilor fata de rusi. doar ca rusii sunt contienti ca in momentul in care stau cu spatele la unguri, primesc un cutit in spate.

 7. Da ,trebuie să recunoaștem că unii din răutate și frustrare ,după ce au demonstrat de a lungul timpului că sânt doar niste scorpii veninoase distrugatoare,fac rău propriului popor facandu.i sa creada că fac lucruri înțelepte și bune și au pedeasupra și mulți adepți.Dea dreptul trist și rușinos!Ce nație tristă,măcar bine că noi nu-i eliminam și folosim axact cum au făcut ei în perioada destul de recentă când istoria era de partea lor!🤗

 8. De amintit ,că Transilvania e pan la Tisa,așa era când au luat.o de la românache !😘

  • Nota zero la geografie .transilvania e pana la Meses adica Zalau.daca esti doctor in gepgrafie ai auzit de Crisana sau Maramures????

 9. Hai mai bre kelemene!! :)))

 10. Secuii au fost si vor fi parte a Romanie pentru vesnicie ,casa lor e aici . Nu trebuie sa aleaga de PARTEA cui stau pur si simplu trebuie sa fie realisti sa.si tina interesul ,sa mulga de la toate tatele, oricum romanii le.au vrut binele si istoria a demonstrat asta intotdeauna!Respect!

 11. Cand nu le-o mai fi scarba de Limba Romana poate il credem

 12. Urmează minim două generații fără niciun viitor in Ungaristan, in paralel cu caderea in insignifianță a extremiștilor șovini din Romania. Adios!

 13. Ei au fost tot timpul vasali cuiva. Austriei, verilor turci și acum rușilor.

 14. e clar ca pentru ei limba romana nu are sens, altfel nu ar fi zis cuvinte precum intelegere sau respect

 15. De ce nu se „mândresc” și cu faptul că, în 1919, elita maghiara maghiar a dorit să se uneasca cu România sub coroana regelui Ferdinand. Este drept, că dorința secreta a fost, probabil, păstrarea Transilvaniei motiv intuit de Ionel Brătianu care a refuzatcu hotărâre.

 16. Întotdeauna Ungurii au fost mâncători de căcat.
  Vor Ungaria Mare. Și eu vreau o pulă mai mare, dar după atâția ani nu se mai poate !!!

 17. Poporul român, un material din care poți face orice…sper sa nu fie prostia ca și cauza….în rest fiecare a luat din țara tot ceea ce a vrut!!!

 18. Dacă românașii nu au respect și dragoste pentru țara asta, o vor lua alții nu-i pb de război. Probabil că se va împărți între ruși și unguri.

 19. Obraznica asta are și fusta crăpată într-o parte, adică rendez-vous se cheamă. A venit să facă striptiz in fata lui hunor sau prestează un dans la bara?

 20. Pt toți care au citit istorie. Unguri nu sint Huni sint o ramură a cazacilor de pe Don. Au ei figură de mongoli. Pt toți mitici și ce din sudul României!!

  • A, multumesc Bubi, dar dupa ce ne-ai invatat pe noi ”miticii” veniti multi din Ardeal, cum este cu cazacii, Donul si ungurii, treci si invata limba romana! Iar povestea cu ”figura de mongoli” este depasita. Altfel, un curs de istorie nu strica nimanui, iar istoricii adevarati ar trebui sa faca munca voluntara pe Wikipedia unde ajung tinerii de azi, orice ai face, 🤔🙂.

 21. Daca tot ridica ungurii statuie la alba iulia de ce nu ridica in Budapesta statuie cu generali romani care au eliberat ungaria de sub jugul bolsevic

 22. Cititi cu atentie ce spune in clar text si in subtext!!!
  Este politica lui Orban, si crezul UDMR-ului. ”Statele mici” care castiga prin … ”lupta”, oameni politici care dainuie daca ”edifica viitorul”. Textul cu ”merita sa luptam pentru ceea ce credem cu adevarat”.
  Este plin textul de trecut si viitor, intre ele ”lupta”. De fapt razboiul din Ucraina si intalnirea Putin-Orban i-a facut pe unguri sa fie pe fata obraznici din ce in ce mai mult.
  Din cate am citit pe aici, primarul este oltean, ”mandru” ca a ajuns primar in Ardeal. Ma intreb ce face, ce intelege? De fapt, ma intreb daca mai invata cineva istorie si daca exista familii de romani din Ardeal care au ajuns in functii din care pot avea ceva de spus? Daca serviciile de securitate isi fac treaba? Daca PSD si PNL incep sa-si dea seama pe cine tin la piept? De dragul puterii voastre efemere ca orice putere, poate va dati seama ca tradati istoria poporului roman. De zeci de ani!

 23. Eu sunt etnic maghiar si trăiesc in România, sunt șocat de aceste comentarii, ungurii au trăit împreună cu românii pe meleagurile astea de cel puţin 1000 de ani, la bine și la rău am fost împreună, am luptat împreună contra cotropitorii tătari, turci si asa mai departe , cum au vărsat sânge românii pentru a apăra tara asta așa au vărsat sânge si ungurii la fel, cum au pus umerii românii la construirea acestei tări așa au pus umărul si ungurii, dacă ne uităm câte căsătorii mixte sunt putem spune ca suntem parte din poporul român si la fel românii sunt parte din poporul maghiar cel puțin aici în Transilvania ,eu nu pot să înțeleg această ură oarbă fată de unguri, eu cred in prietenia între unguri si români ,istoria ne obligă.

 24. Ungaria e în genunchi în fata Rusiei. Crede ca dacă se gudura frumos poate primește un oscior ceva…

 25. Adica vine tuta asta in tara, presedinta ungariei, si nu are chef de cu sasul de la cotroceni?
  Foarte bine, inca o tifla a udemeristilor peste botul romanilor!

 26. E nenorocire de femeie,dacă ar fi și de mare ținută morală sau caracter….,că ceva îmi dă neîncredere,dar de iubit o iubesc no limit.E foarte severa și aspră ceea ce mă atrage în conflict,dar în rest…..e superlativă.
  M-ar face om de casa,m-aș cuminții.Aș fi în stare să port căpăstru precum caii,să văd doar înainte și pe ea,dar să nu facă precum mătușimea,că ea ține casa.Nu mai zic de birfele lumii.

 27. Statuile voaste ne jignesc și creează conflict Sunt statui ale unor călăi ai romanilor,ale unor asupritori și dușmani.Trebuie că noi,românii,să ne trezim,altfel o sa avem un viitor negru,dacă o să l avem și pe ăla.Dusmanul duce un război din 1918 contra noastră. Iar noi vom pieri dormind.

 28. Iar vor ungurii sa ne șteargă de pe fata pământului,cum des au făcut în trecut. ..Acum,că sunt parte a lumii turcice( da,da. ) vor cunoaște din nou „avantajele” de a fi pașalîc turcesc..după ce vor ” curata” Transi de locuitorii ei vechi… Dar o vor putea face când nu va mai exista vreun bărbat român care să poată ține sabia în mână..