G4Media.ro

Kelemen Hunor a declarat în premieră că UDMR a fost exclusă din…

sursa foto: Facebook/ Viktor Orban

Kelemen Hunor a declarat în premieră că UDMR a fost exclusă din coaliția guvernamentală română pentru că nu a vrut să se distanțeze de declarația rasistă a lui Viktor Orbán din 2022 de la Băile Tușnad

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a recunoscut la un eveniment de campanie că partidul a fost exclus în 2023 din coaliția guvernamentală cu PSD și PNL din cauza declarației rasiste a lui Viktor Orbán la Băile Tușnad, scrie Transtelex. Kelemen a recunoscut că partenerii de coaliție, în special președintele României Klaus Iohannis, și-au exprimat nemulțumirea că UDMR nu s-a distanțat de această declarație.

Din această cauză, poziția politică a UDMR a slăbit și s-a dezvoltat o criză de încredere între guvernul român și formațiunea politică care reprezintă comunitatea maghiară din Transilvania, potrivit Transtelex.

Mai mulți analiști politici și cercetători sociali au atras atenția asupra pericolelor apropierii UDMR de Fidesz, partidul lui Viktor Orban, dar UDMR a negat până acum că acest lucru ar avea consecințe politice interne concrete.

Cu toate acestea, recunoașterea lui Kelemen Hunor evidențiază că, pe de o parte, UDMR nu comunică transparent cu alegătorii săi cu privire la consecințele unor decizii politice și, pe de altă parte, că izolarea sa în politica internă românească poate reduce oportunitățile minorității maghiare, scrie Transtelex.

E pentru prima oară când Kelemen Hunor recunoaște că ieșirea de la guvernare a fost provocată de relația apropiată dintre UDMR și Fidesz.

„Președintele Iohannis mi-a cerut pur și simplu să fac ceva în vara anului 2022 și am refuzat să o fac. Când Viktor Orbán a ținut acel discurs special la Băile Tușnad, președintele a cerut public ca UDMR să se distanțeze de declarații. Și eu am spus poziția UDMR, dar el a spus că îl apăr pe Orbán, că nu mă distanțez de el”, a spus Kelemen Hunor, citat de Transtelex.

În 2022, Viktor Orbán a declarat că popoarele care trăiesc în bazinul Carpaților nu sunt de rasă mixtă. Declarațiile sale au fost criticate dur de președintele Klaus Iohannis și de alți lideri europeni, care l-au acuzat că este rasist.

Politologul Salat Levente a subliniat la discuția organizată de Transtelex că UDMR a intrat treptat sub influența Fidesz. „Auzim tot timpul că UDMR respinge această idee. Dacă, totuși, plecăm de la volumul mare de sprijin financiar care s-a scurs de la Budapesta în ultimii mai bine de zece ani, atunci ar fi naiv să presupunem că aceasta nu a avut un preț politic”, a afirmat politologul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

 1. UDMR este filiala locala FIDESZ…dar sa nu este nimic nou aici…electoratul majoritar maghiar peste 40+ in general conservator, nationalist si credincios este deasemenea un electorat fidel FIDESZ prin urmare UDMR nu are cum sa-l ingnore pentru ca altii ar iesi in fata. Acest electorat nu uita ca au primit pasapoarte maghiare – miscare buna a lui Orban – care in afara de intrare fara viza in SUA – calatorii pe care putini maghiari isi permit, ca si romani de altfel – nu inseamna mare lucru, DAR le-a dat sentimentul de apartenenta la natiunea maghiara si ca nu sunt uitati de tara mama. Da, si cateva investitii cu mare pompa in stadioane si in ceva afaceri locale…cu toate ca investitiile din partea statului roman sunt mult mai mari decat vor putea vreodata maghiarii sa faca.
  Deci nimic spectaculos si deosebit. Iar pentru ca noul partid PSDNL va avea majoritate, cu greu va ajunge UDMR la guvernare din nou, dar in politica nu se stie niciodata…

 2. Si fara sa simpatizez, totusi este grea si pozitia UDMR-ului care trebuie sa impace pe toata lumea. Bun, cu siguranta ajungem din nou la discutiile ca de ce trebuie sa avem partid pe criterii etnice, daca tinem minte au fost destul de multe dupa Revolutie, etc. etc. dar personal cred ca este mai bine cu UDMR decat cu altii mai putin deschisi la dialog si care inteleg mult mai bine conjuctura actuala.

  • Ei, nu mai fiti suparat! Intre timp, chiar dl Iohannis s-a apropiat de dl Orban! 😀

 3. Ce spuneți de asta, „România a pierdut recursul la Curtea de Justiție Europeană într-un proces crucial pentru țara noastră. Este vorba despre atacarea deciziei Comisiei Europene de a înregistra o inițiativă cetățenească a maghiarilor din România care vizează autonomia ținutului secuiesc, sprijinită, din plin, de Ungaria, care s-a constituit și parte în proces. Dacă inițiativa va fi votată în Parlamentul European, pericolul pierderii teritoriilor românești este uriaș.”, informatie care este tinuta la secret nefiind mediatizata.

  • Pierderea teritoriilor romanesti este imposibila in contextul in care Romania ramane in EU. Iar autonomia este un cuvant atat de larg si in acelasi timp atat de prost inteles de multa lume, incat creeza confuzii. Eu personal sunt de acord cu o autonomie locala extinsa, pentru ca nu cred ca statul roman – fata de cel francez de exemplu – este in stare sa dezvolte o strategie de dezvoltare unitara pentru fiecare regiune in parte si eu cred ca sunt judete care din punct de vedere economic si social s-a putea descurca mai bine si cu mai putin ajutor din partea statului, ajutor care in multe cazuri mai mult incurca din partea birocratiei. Sa nu uitam ce cele mai performante state europene sunt statele federale si nu cele unitare.

  • Este o minciună! De aceea nu dai detalii. Conspiraționisme banale, marca aur/putin.

  • @vali2 nu esti deloc informat (CEJ, cauza C-54/22P) despre autonomia ținutului Secuiesc.

 4. Ce se băga UDMR sa ajute PSD și PNL în alegerile astea!!!
  Ne-au dat afara că suntem răutăcioși, ce au luptat ai voștri cu noi și ne-au și înfrânt să votați cu PNL și PSD dragi români că sunt împotriva noastră, lasă că după furăm împreună, cum mereu am făcut 😉

 5. Pe lângă UDMR, până și PSD pare un partid european, modern, democratic și civilizat. Nici nu era de așteptat să fie cineva de-acolo capabil să condamne inepțiile orbănicului.

 6. Citatul complet : „( Noi, popoarele ) în Bazinul Carpatic, nu suntem o rasă mixtă, suntem pur și simplu un amestec de popoare care trăiesc în propriile lor patrii europene. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”.

 7. Ce spune asta despre UDMR?
  Un partid parazitic, oportunist, xenofob, iredentist, aservit unei natiuni straine, fara gandire proprie.

  De ce trebuie ca statul roman sa finanteze aceasta aberatie?