G4Media.ro

Kelemen, despre Legea privind statutul minorităţilor: Am decalat termenul, până la sfârşitul…

Kelemen, despre Legea privind statutul minorităţilor: Am decalat termenul, până la sfârşitul anului 2022 se face acest statut / Despre declaraţiile de anul trecut ale lui Iohannis: Şi dacă vreau să uit, nu pot să uit

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că Uniunea nu a renunţat la Legea privind statutul minorităţilor sau la autonomia locală, despre care susţine că, asemenea autonomiei universitare, duce decizia mai aproape de comunităţi. Kelemen vorbeşte şi despre afirmaţiile făcute în primăvara anului trecut de preşedintele Klaus Iohannis referitoare la UDMR, spunând că, şi dacă ar vrea să uite, nu le poate uita, relatează News.ro.

Întrebat marţi seară, într-o emisiune la TVR, care sunt priorităţile UDMR, liderul acestei formaţiuni, Kelemen Hunor, a răspuns că acestea „sunt trecute în programul de guvernare, alte priorităţi nu există”.

Kelemen a menţionat că UDMR nu a renunţat la interesele minorităţii maghiare, subliniind că nu există alte priorităţi în afara celor trecute în programul de guvernare.

„În programul de guvernare şi cu USR-ul am avut un capitol pentru minorităţi, avem şi acuma. În programul de guvernare, legea privind statutul minorităţilor naţionale a fost şi în vechiul program, este şi în actualul program, aşa cum cere Constituţia României. Am decalat termenul fiindcă în 2021 nu mai putem face, a fost o perioadă de tensiune politică în Guvern, a fost instabilitate trei luni de zile, chiar mai mult, fiindcă în august deja se simţea că urmează o perioadă dificilă şi am spus că până la sfârşitul anului 2022 se face acest statut. Deci nu am renunţat. Când vorbim de autonomie, despre ce vorbim? Acest lucru trebuie clarificat de fiecare dată. Vorbim despre subsidiaritate, principiul subsidiarităţii, deciziile să fie mai aproape de comunităţile locale. Când vorbim de autonomia universitară vorbim de decizii luate în Senatul universităţii. Când vorbim de autonomia locală vorbim de decizii luate în UAT-uri, în consiliile locale, consiliile judeţene. Principiul subsidiarităţii este un principiu sănătos şi este principiul de bază prin care te duci aproape de comunitate cu toate acele decizii care privesc în mod direct comunitatea. În cazul comunităţii maghiare, sigur că sunt şi chestiuni legate de cultură, limbă, păstrarea identităţii etnice şi acest lucru a fost asumat de România prin o mie de angajamente naţionale şi internaţionale. Nu este nimic în plus, nu este nimic extravagant. Despre aceste lucruri vorbim şi în programul de guvernare au fost incluse, după aceea a fost votat acest program de guvernare în Parlament”, a afirmat preşedintele UDMR.

În ceea ce priveşte declaraţiile din primăvara anului trecut ale preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la UDMR, Kelemen Hunor a afirmat, răspunzând unei întrebări, că nu le va uita, nici dacă ar vrea.

„Astăzi am fost împreună cu Marcel Ciolacu şi cu Florin Cîţu şi cu premierul şi cu Varujan Pambuccian la preşedinte, preşedintele nu ne-a zis nimic despre subiectul anului trecut. Am avut o discuţie cu preşedintele anul trecut, după alegeri, am clarificat această situaţie. Sigur, nu se uită, deci şi dacă vreau să uit, nu pot să uit. Dar am clarificat, nu revenim asupra subiectului, subiectul este închis în acest moment şi nu comentăm”, a afirmat, în acest context, liderul UDMR.

În luna aprilie a anului trecut, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este incredibil ce se întâmplă în Parlament, acuzând PSD că a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege care acordă o autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Preşedintele a susţinut că, în timp ce autorităţile se luptă cu pandemia, PSD se luptă în birourile din Parlament să dea Ardealul ungurilor. El l-a salutat în limba maghiară pe liderul PSD Marcel Ciolacu, întrebându-l ce i-a promis Viktor Orban în schimbul acestei înţelegeri. Preşedintele a mai afirmat că această situaţie este un argument în favoarea dorinţei sale de a se ajunge la alegeri anticipate, pentru că acum în Parlament este o majoritate PSD-istă toxică.

Sursa Foto: Inquam Photos / Autor: George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Auzi gunoiul…nu e multumit ca SIIJ ii garanteaza imunitatea infractionala.

 2. Nici noi ,si daca am vrea nu putem uita ca Ziua Nationala a Romaniei este pentru unguri o ZI DE DOLIU si nici declaratiile lui Ader Janos de la intrunirea din Ucraina.Si acum ”trianonul teatrelor unguresti”si cate altele…

 3. UNDE SUNT sefii udmr ? LA BUDAPESTA. CE DORESTE udmr romaniei ? CORUPTIE, EVAZIUNE..

  • Stai liniștit, nu e nevoie de un maghiar sa doareasca corupție și evaziune. Romanii rezolva singuri aceasta chestie, până la urmă uite că tot aceleași partide vechi sunt la putere. Asta vor majoritatea românilor

 4. N au stat degeaba in parlament 30 de ani udemeristii. Degeaba au stat si Inca mai stau ceilalti “politicieni” care habar n au ca le trage cineva presul de sub picioare. Asta este veti suporta consecintele de data asta numai voi stimati pesedei, penelei, cu capul in nori.

 5. Bun, el spune de solidaritate, autonomie administrativă locală, acum vin și întreb de reciprocitate a auzit, mă refer la statutul minorităților naționale din Ungaria, adică, cum îi respecți pe ai mei, așa îi tratez pe ai tăi. A doua problemă de ce trădătorii din Parlament nu analizează UDMR ca mod de organizare, pentru că a devenit o formațiune toxică și nu mai sunt demult reprezentanții unei minorități, la ora actuală reprezentând interesele Ungariei.

  • Lutrele dorm cu drapelul Ungariei sub perna si sapa galerii pentru distrugerea fiintei nationale, statului de drept si Romaniei.

 6. Dacă am avea ambiția să ne prezentăm peste 80% din noi la vot, la următoarele alegeri parlamentare, udmr-ul n-ar mai intra în parlament pentru că n-ar atinge pragul minim electoral. Din păcate nu-i văd pe români să se ambiționeze pentru așa ceva …. comoditatea-i mare.

  • Nu uita ca acu cativa ani ai avut zeci de mii de voturi prin județe precum BT, VN, CT …serviciile de la noi ii susțin oricâți romani ar ieși la vot.
   „Daca votul nostru ar schimba ceva, nu am mai fi lăsați sa votam” M.T.

 7. Mi-e silă de UDMR! Cei mai ipocriți dintre ipocriți!

  • Sunt atat de ipocriti cat le permite ba PSD(la fel de ipocriti!), ba PNL(la fel de ipocriti!), sunt toti la fel de ipocriti!
   Balamaua UDMR isi permite!
   Toti o apa si-un pamant!
   Stai sa vedem ce „surprize” vom avea cu promisiunile facute de PSD si PNL celor din UDMR, fereasca Doamne Doamne de Autonomie secuiasca care sa duca iar la scandal politic, la proteste, la ruperea coalitiei, cine mai stie ce poate urma!
   Nu cred ca dl Haos va avea vreo obiectie!!!

  • Boscheti cu radacini de stepa.

 8. Nu stim ce le-a promis PSD si PNL celor de la UDMR, UDMR niciodata nu sustine o guvernare fara sa castige ceva!
  Iar Autonomia tinutului secuiesc e obiectivul permanent al UDMR, au spus asta nu o data!
  O sa vedem, probabil ca din Programul de guvernare PSD-PNL-UDMR, in afara catorva „realizari” din PIXul PSDist(pe metoda Dragnea: cresteri la salariile bugetarilor, la pensii si alocatii!) NU vom vedea decat ce a vrut UDMR!
  Educatia si Sanatatea, marile „prioritati” apar in Programul de guvenrare la Pagina 11/271, pariez ca NU vor face NIMIC:
  „Astfel, pentru accesul în mod egal la educație al copiilor și al tinerilor și pentru
  asigurarea condițiilor de desfășurare a procesului educațional într-un singur schimb,
  vor fi realizate proiecte privind:
  • 500 de creșe, grădinițe și școli, constând atât în construcții noi, cât și în reabilitări
  • 15 campusuri școlare, constând în școală, liceu, internat, teren de sport, ateliere, laboratoare,
  cantină
  • 20 de cămine studențești
  • 5 centre universitare
  • 20 de tabere școlare
  • 20 de centre de excelență, informare și documentare pentru copii (construire).
  • Sistemul sanitar și de protecție socială. În acest domeniu, programul nostru de guvernare
  prevede construirea, reabilitarea și dotarea a:
  – 200 de centre medicale în mediul rural
  – 15 spitale județene – reabilitare
  – 30 de spitale municipale și orășenești – reabilitare
  – 7 spitale, inclusiv maternități.”

  In schimb apare la loc de „cisnte” cerinta dintotdeaunna a UDMR, la Pagina 16/271:
  „16. Respectarea prevederilor din „Carta europeană a autonomiei locale”.
  Carta europeana a adminsitratiei locale e documentul de suflet al UDMR cand cer autonomie in tinutul secuiesc, acolo e mentionat Principiul subsidiaritatii de care vorbeste Hunor!!
  Romania e semnatara a acestui document european inca din 1994 si are obligatia sa il respecte!
  Intr-un Raport către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei pe subiect, din 2003, se mentioneaza: „Termenul de autonomie este ambiguu, deoarece se poate referi la forme de organizare care variază de la simple descentralizare la regionalism și federalism, adică
  reprezintă o diviziune uniformă sau inegală a puterii sau a anumitor puteri. Există diferite forme de autonomie în Europa bazate pe diferitele sisteme politice din care fac parte entitățile autonome. Indiferent de forma sa, fiecare stat conține anumite elemente de descentralizare.”
  Dle Haos, ce ziceti de-o autonomie secuiasca, va mai deranjeaza acum cu PSD+PNL+UDMR la osul de ros si cu „o guvernare stabila”??!

  In schimb, uite la Pagina 270/271:
  „Angajamente legislative.
  – Adoptarea, până la FINALUL Anului 2021, a STRATEGIEI Guvernului României de incluziune
  a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2021-2027, precum și
  Asigurarea Implementării Strategiei prin Legile bugetare anuale.”

  O sa vedem „strategia” asta la sfantu asteapta!!!

 9. Nu uita ca acu cativa ani au avut zeci de mii de voturi prin județe precum BT, VN, CT …serviciile de la noi ii susțin oricâți romani ar ieși la vot.
  „Daca votul nostru ar schimba ceva, nu am mai fi lăsați sa votam” M.T.

 10. Domnul Kelemen este asa plin de el, dar neglijează faptul ca în mod sigur anul viitor Victor Orban pierde alegerile. Populația maghiara este extrem de nemulțumită. Asa ca planurile fanteziste ale domnului se vor prăbuși ca un castel din cărți.

 11. PS. Zice ca nu poate uita ce a zis președintele. Are fler domnul președinte, l-a ghicit ca are gânduri ascunse.