G4Media.ro

Karl Nehammer anunță că Austria păstrează veto-ul împotriva aderării României la Schengen/…

Sursa foto: Joe Klamar / AFP

Karl Nehammer anunță că Austria păstrează veto-ul împotriva aderării României la Schengen/ Cancelarul vorbește despre controale sporite la granița cu Italia, din cauza migranților din Lampedusa

Din cauza escaladării situației migranților în Lampedusa, cancelarul Karl Nehammer a avut o discuție telefonică cu omologul său italian Giorgia Meloni. Nehammer apără și veto-ul Schengen împotriva României și Bulgariei, transmite Der Standard, dar ridică și problema unor controale sporite la granița cu Italia. 

Cancelarul federal Karl Nehammer (ÖVP) ia în considerare controale extraordinare la frontierele cu Italia, care este partener Schengen, din cauza migranților care ajung în Lampedusa. Într-un interviu acordat ziarului „Kleine Zeitung”, cancelarul a răspuns la întrebarea:

 • „Vom controla în curând și frontiera cu Italia după ce Lampedusa a declarat stare de urgență?” cu: „Da”. Mai mult, Nehammer vrea să mențină veto-ul Austriei împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, anunță publicația austriacă.

Având în vedere numărul mare de migranți care sosesc, consiliul municipal al insulei Lampedusa, din sudul Italiei, declarase miercuri seara starea de urgență. 9.000 de persoane debarcaseră pe insulă începând de luni, cu aproape o treime mai mult decât numărul total de locuitori, care este de 6.300.

Potrivit lui Nehammer, autoritățile austriece au intensificat operațiunile de control în zona de frontieră cu Italia ca răspuns la instituirea stării de urgență pe Lampedusa. „Urmărim acest lucru. Este vorba despre lupta împotriva rutelor de contrabandă (…)”, a declarat președintele ÖVP, care a precizat că a vorbit la telefon cu premierul italian Giorgia Meloni pe această temă.

Veto-ul împotriva României și Bulgariei în spațiul Schengen rămâne în vigoare

În pofida nemulțumirilor din România și Bulgaria față de refuzul Austriei de a admite cele două țări în spațiul Schengen fără controale la frontierele UE, cancelarul își menține veto-ul.

 • „Extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecția frontierelor externe funcționează. Acesta nu este momentul potrivit”, a subliniat el pentru „Kleine Zeitung”.

El s-a referit la controalele temporare la frontierele dintre țările Schengen, care sunt justificate, printre altele, de presiunea migrației la frontierele externe ale UE.

Între membrii Schengen, frontierele nu sunt controlate ca atare. Cu toate acestea, este posibil să se introducă controale extraordinare pentru o perioadă justificată de timp. Franța, de exemplu, controlează frontiera cu Italia din cauza pericolului terorismului și a imigrației ilegale. Austria controlează deja frontierele cu Ungaria și Slovenia, având în vedere presiunea migratorie la frontierele externe ale UE

Context

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat într-un interviu în publicația austriacă Der Standard că România va ataca Austria la Curtea de Justiție a UE din cauza veto-ului pe Schengen. El a spus că daunele produse României ”se ridică la cel puţin două procente din PIB”. El a spus pentru Der Standard că acțiunea împotriva Austriei va demara dacă Austria se opune din nou intrării României în Schengen la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.

”Categoric, da”, a răspuns Ciolacu atunci când a fost întrebat de reporter dacă România se va adresa Curții Europene de Justiției în cazul în care Austria își păstrează veto-ul.

De remarcat că în decembrie 2022 președintele Klaus Iohannis a respins categoric posibilitatea ca România să dea Austria în judecată: ”Acum, la cald și la emoție, tot felul de analiști vin cu tot felul de soluții. Dar pot să vă spun că România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiție”, a spus Iohannis în 14 decembrie 2022.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

 1. Urmeaza controale la granița cu Germania, apoi cu ungaria , elveția etc Și uite așa hAustria iese de facto din Schengen, ceea ce ar fi soluția logică și civilizată in cazul lor.

 2. Folosind pretextul migranților, Austria își arată disprețul față de România și Bulgaria. A susținut aderarea la Schengen a Croației, aflată pe o rută principală de migrație în aceeași ședință în care a respins România.

  Pur și simplu, deși este perfect conștientă de absurditatea pretextului, Austria arată că nu-i pasă dacă este sau nu credibil, îi e totuna. Austria nu vrea România și Bulgaria în Schengen și nimeni nu o poate obliga în vreun fel să-și schimbe opțiunea.

  • si tu vrei nai psd? eu nu vreau sa am migranti, nu vreau sa intru in s sa devin casvaval gaurit, patriotilol nu sunteti satui de ,….m….u…e?reclama de cccccc ramaneti unde ati plecat sau veniti cu avionul. ce pierd daca nu intra romania in S? castif 2 ore de a intalni un frustrat in trfic, iaia care stau la vama pe byne stau din cauza unor romani. intram vor sta din cauza migrantilor. sunt cateva sute ilegali acum…. vreti sa vedeti cati vor fi dupa intrare? mergeti in sudul frantei. toti sunt la fel

  • @radub taci anplm ca esti pe langa complet.
   Din cauza austriecilor, toti, absolut toti Romanii sunt considerati imigranti si trebuie sa arate actul de identitate la intrare in orice tara Shengen.
   Daca Shengen nu ar fi fost bun, s-ar fi desfiintat de mult. Dar toate tarile UE si CEE se bucura de el, isi trag beneficii, si ne discrediteaza pe noi care suntem inafara.
   Idem si cu Elvetia, care se crede ca fiind inafara UE, dar beneficiaza maxim de lipsa controalelor vamale cu orice tara invecinata.

  • @RaduB _ „eu nu vreau sa am migranti…”

   Ceea ce scrieți, anume că în România nu sunt migranți care să meargă spre Austria, confirmă spusele mele și contrazice discursul aberant austriac.

   Pe de altă parte, a presupune că odată intrată în Schengen, România va fi invadată de migranți care vin dinspre actualele state membre este absurd. Dacă vă gândiți la cote, ele sunt stabilite indiferent de apartenența statelor la Schengen.

   În fine, în privința așteptatului în vămi, nu persoanele ci mărfurile sunt problema. Deși teoretic facem parte dintr-o piață comună, produsele care traversează frontierele Schengen sunt mai puțin competitive din cauza costurilor suplimentare generate de timpii de așteptare.

  • În România pre-comunistă, la astfel de blocaje, când politicienii se inhibau complet, avea și intelectualitatea un cuvânt de spus. Austriei dlui Nehammer i se pot crea probleme de imagine, măcar la nivel de hip hop dacă nu și academic.

 3. De ce mai exista de maine ambasada austriaca in Romania?
  De ce mai exista de maine raiffeisenin Romania?

  • ca sa se trezeasca un i ……cre,,,tin sa intrebe? ca nu isi pune problema cati bani aduce la buget?

 4. Foarte bine, să-și pună controale la toate frontierele și să iasă ei din Schengen dacă le e așa frică de imigranți. Să-și controleze ei frontierele și pe noi să ne lase să ne vedem de treabă. Dacă nu-ți place Schengen, ieși naibii din el.

 5. NEINhammer n-are nimic cu România, a ajuns la putere după anii de zile în care Austria era sufocată de migranți, acum cca 10 ani 1 din 10 austriceci erau auslanderii. Urmare naționalismul s-a trezit, apoi a fost puțin mai mult condimentat cu bolșevism ( au deja un partid comunist cu 13% în parlament). Austria beneficiază de o felie mare din economia românescă ( finante-bănci- asigurări-energie). Este posibil să boicotăm afacerile lor aici și să ne luăm cota de 2% din PIB pierdută astfel. Mai sunt țări care dezvoltă aceste servicii în România, deci pot prelua de la austrieci felia primită ..”fără condiționări” din partea României. Poate că foamea austriecilor va învinge mârlănia lui NEINmammer . Spune și tu NU produselor și serviciilor oferite de Austria !!

 6. La fel ca Polonia , Ungaria si Slovacia , trebuie si noi sa conditionam tranzitul si importul cerealelor din Ucraina de accederea la spatiul Schengen. Din pacate avem niste politicieni de tot rahatul.

  • Nu are nimic de a face Ucraina cu NEINhammer ! Trebuie condiționată AUSTRIA pentru minciuna cu imigranții care vin din România, apoi trebuie cunoscut că sub intunericul lăsat de Austria se poate să se fi ascuns și alte ”tări” euro-sovietizate care ar găsi și ele un ”motiv” de a bloca accesul in Schengen. Oricare ar fi blocajele externe NU trebuie să le uităm pe ale NOASTRE ! Avem partide de dreapta care se bat cap-in-cap unul sovietizat deja (AUR) și unul care încă nu a ieșit total din comunism ( PESEDE).

 7. Rusine diplomatiei romanesti !
  Rusine ca ocupati functia marelui Titulescu si sunteti niste carpe penibile !
  Rusine politicienilor de toate culorile pt ca ii umilesc pe votantii lor si pentru ca, desi, OMV, face profit la greu in tara noastra si ei nu reusesc sa puna la respect Austria !
  Rusine !