G4Media.ro

Justiției i-au trebuit 8 luni doar ca să stabilească cine rejudecă procesul…

Justiției i-au trebuit 8 luni doar ca să stabilească cine rejudecă procesul familiei Cosma din Prahova / Firma unuia dintre denunțători a primit un contract de la CJ Prahova

Un complet de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis ieri că Tribunalul Prahova este instanța competentă să judece dosarul familiei Cosma de la zero, potrivi minutei instanței.

Pe 26 mai 2020, ÎCCJ a judecat un conflict negativ de competență între Înalta Curte și Tribunalul Prahova. Aceasta după ce, în septembrie anul trecut, Înalta Curte a decis ca dosarul să fie trimis Tribunalului Prahova. Instanța din Ploiești a considerat însă că este competența Înaltei Curți și așa s-a ajuns la conflictul negativ tranșat ieri. Doar că s-au pierdut 8 luni.

Procesul de corupție al familiei Cosma a început în urmă cu 6 ani, în aprilie 2014. Fostul președinte al CJ Prahova, baronul PSD Mircea Cosma, și fiul lui, fostul deputat PSD, Vlăduț Cosma, sunt acuzați că, între 2010 și 2013, ar fi primit mită 1 milion de euro de la patronii unor firme de asfaltare și deszăpezire ca să le acorde contracte.

În noiembrie 2016, Cosma senior a fost condamnat al 8 ani de detenție cu executare, iar fiul lui a primit 5 ani de detenție.

În aprilie 2018, sentința a fost anulată de un complet de 5 judecători al ÎCCJ, condus chiar de vicepreședintele instanței supreme, Iulian Dragomir, pe fondul acuzațiilor (nedovedite încă) privind fabricarea unor probe (în alte dosare) de către foștii procurori DNA Ploiești, Lucian Onea și Mircea Negulescu, zis Portocală.

Apoi a venit și decizia CCR care a anulat sentințele date de completurile de 3 judecători de la ÎCCJ pe motiv că aceste completuri nu erau specializate pe corupție așa că procesul se va judeca de la zero.

Între timp, baronul Mircea Cosma revine la butoane și formal. În ianuarie 2020, el a devenit vicepreședinte al PSD Prahova, după ce în 2016 s-a retras din viața publică pe fondul dosarului de corupție. Președinte al PSD Prahova este Bogdan Toader, considerat omului lui la șefia CJ Prahova.

Contract pentru firma familiei unuia dintre denunțătorii lui Cosma. Consiliul județean Prahova, condus de Bogdan Toader, a atribuit, în aprilie 2020, un contract în valoare de aproape 1,5 milioane de euro, fără TVA, pentru asfaltarea a 42 de kilometri de drumuri județene, firmei Strabenbau Logistic din Blejoi, potrivit anunțului de atribuire publicat în SEAP (sistemul electronic de achiziții publice) pe 6 mai 2020.

Cine sunt personajele. Președintele CJ Prahova, Bogdan Toader, este considerat în Ploiești un interpus al baronului PSD, Mircea Cosma, acesta nemaiputând să candideze în 2016, fiind judecat pentru corupție la Înalta Curte. De altfel, imediat după alegerile locale din acel an, în noiembrie 2016, Cosma a fost condamnat la 8 ani de detenție în primă instanță.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Strabenbau Logistic din Blejoi este deținută de Constanța Dumitru, 59 de ani, din Boldești Scăieni, o rudă – potrivit presei locale – a lui Ion Dumitru, unul dintre denunțătorii lui Cosma din dosarul de corupție.

Omul de afaceri Ion Dumitru deține și firma Star T&D din Blejoi și a fost asociat cu Marian Țărândă, socrul fostului deputat PSD, Vlăduț Cosma, fiul baronului Mircea Cosma.

Cei doi oameni de afaceri, Dumitru și Țărândă, sunt vizați în dosarul de evaziune fiscală de 35 de milioane de euro trimis în judecată de procurorul Mircea Negulescu, zis Portocală, pe atunci la Parchetul Curții de Apel Ploiești. Următorul termen de judecată în acest caz este chiar azi, 27 mai 2020.

Potrivit rechizitoriului din dosarul Cosma, Ion Dumitru l-a denunțat pe baronul Mircea Cosma. Potrivit unor surse judiciare, Dumitru a colaborat cu anchetatorii DNA ca să beneficieze de reducerea la jumătate a pedespei din dosarul de evaziune. Potrivit legii, evaziunea fiscală mai mare de 500 de mii de euro se pedepsește cu detenție de la 7 la 15 ani.

Denunţătorul Dumitru Ion – administrator al SC STAR T & D SRL Blejoi, judeţul Prahova a precizat încă de la început că inculpatul Cosma Vlad Alexandru, împreună cu inculpatul Alexe Răzvan i-au pretins în perioada 2012-2013, în mod repetat sume de bani în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, pe lângă care aveau influenţă, pentru ca aceştia să faciliteze obţinerea contractelor de lucrări de către firma administrată de el şi să-i plătească cu prioritate sumele solicitate la decontare, aferente unor astfel de lucrări.

Acest denunţător a mai arătat şi faptul că lucrările pe care firma sa urma să le câştige în cadrul procedurilor de achiziţie publică desfăşurate la nivelul Consiliului Judeţean Prahova erau din start supraevaluate, tocmai pentru a se putea asigura sumele reprezentând ,,comisioanele” – conform înţelegerilor cu cei doi inculpaţi.

Totodată, Dumitru Ion a descris modul în care aceste comisioane erau împărţite între factorii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, respectiv inculpatul Cosma Mircea – preşedintele autorităţii publice judeţene, inculpatul Alixandrescu Daniel Adrian – directorul executiv al Direcţiei Patrimoniu ce avea în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice, dar şi între inculpaţii Cosma Vlad Alexandru şi Alexe Răzvan care îşi traficau influenţa.

<<Astfel, lucrarea scoasă la licitaţie avea din start un preţ mai mare stabilit prin caietul de sarcini. La licitaţie nu câştiga societatea care ofertase cel mai mic preţ, ci cea care era stabilită de Alexe Răzvan şi care de regulă avea preţul cel mai mare. Acest lucru se putea face întrucât conform înţelegerii societatea cu preţul mai mic se retrăgea din diverse motive sau nu depunea clarificările cerute de membrii comisiei de licitaţie care erau implicaţi, atunci câştiga societatea cu preţul mai mare (agreată de Alexe Răzvan) preţ din care se puteau acoperi şi comisioanele promise. De exemplu, dintr-o astfel de lucrare societatea scădea consumurile de materiale, utilaje, auto, costuri cu personalul muncitor, scădea şi 10% reprezentând comisioanele pentru vârfurile Consiliului Judeţean. Din suma rămasă 2/3 reprezenta câştigul societăţii prestatoare iar 1/3 reprezenta câştigul lui Alexe Răzvan şi al prietenului său Vlad Cosma. Pentru a se face aceasta, câştigătoarea încheia un contract fictiv de subantrepriză cu SC Marconstruct SRL- societate controlată de Alexe Răzvan, astfel că deşi lucrarea era executată de firma câştigătoare şi nu de Marconstruct, prima primea factură de la Marconstruct în valoare de 10% – comisioanele Consiliului Judeţean + 1/3 – comisioanele lui Alexe Răzvan şi Vlad Cosma, restul de 2/3 rămânând în societatea prestatoare>> – declaraţia lui Dumitru Ion din data de 27.01.2014”, este un fragment din rechizitoriul lui Cosma, conținând declarația denunțătorului Ion Dumitru.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. nu exista justitie in Romania, numai hoti in cardasie la stat

 2. Corect spus domnilor că înșelătorie și furtisag
  Dar să nu uităm cu toții că, cei mai periculoși sunt din actuala clasă politică la guvernare de
  Făcută de mișcarea și propaganda #USR și țin să cred că ne vom întoarce în perioada minunată
  2008-2010 cu fostul președinte (să trăiți bine 🤟👎) și cu siguranță vor fi mulți care ii vor vota și va fi dat uitării
  Arestul la domiciliu
  Libertatea de exprimare
  Paralizarea economiei ETC și în concluzie
  Să Dormim bine că sunt activi ceilalți.
  Trăiască România lucrului bine făcu 🤟👎.

 3. Prin regula de 3 simpla, raportandu-ne la procesul Revolutiei, rezulta cam 10 ani.
  Dar, nu e crima impotriva umanitatii, sa nu se prescrie niciodata.
  Asa ca `Justitia` e oarba cand vrea ea si nevoile sale, pardon ale jivinelor care salasuiesc si compun aceasta `institutie`.
  Unde-s pumnalele, unde-s pistoalele, d-lor militari?
  Nu mai e niciun capitan/caporal cu baston de maresal in ranita?

 4. Neamul cosma cel corupt a fost condamnat la ICCJ, insa acum daca se judeca la Tribunalul Prahova, adica in curtea Ploiestiului, eu stiu daca vor mai fi condamnati? Totusi sunt sanse, cata vreme nu-si retrag denuntul cumetrii din Boldesti, si nu cred ca si-l retrag, fiind stransi cu usa de celalalt dosar, de evaziune fiscala de 35 de milioane de euro. Auzi suma, nene, pai americanii i-ar jupui de vii la asa evaziune fiscala, ar face puscarie pe viata, cata vreme dupa legile pro-infractori din Romania psdista, scapa cu sentinte de maxim 7 ani, hotii dracului!

 5. asta e justitia partidului. partidul i-a umplut de bani si le-a ordonat sa-i ocroteasca pe infractorii partidului. patidul le-a dat legi sa nu se oboseasca prea tare.
  partidul si-a asigurat si avocat platit de popor.

  hai, la munca! sunt miliarde de platit pentru speciali. sunt miliarde de asigurat pentru jaful partidului si al securistilor.

 6. Partidul in acest caz e PSD, degeaba latrati aiurea. Pe „Portocala” l-au inscenat si cu CCR au scapat!

 7. Halal justitie.