G4Media.ro

Justiţia provizorie. Toate marile parchete – DNA, DIICOT, SIIJ și Parchetul General…

Justiţia provizorie. Toate marile parchete – DNA, DIICOT, SIIJ și Parchetul General – sunt conduse de şefi interimari

Într-o situaţie fără precedent pentru justiţia românească, după demisia lui Felix Bănilă de la șefia DIICOT, toate marile parchete sunt conduse de procurori- şefi interimari.

Numit pe 23 iulie 2018, Felix Bănilă a fost alegerea lui Tudorel Toader pentru funcția de procuror șef al DIICOT. El l-a avut drept contracandidat pe Daniel Horodniceanu, fostul șef al structurii antimafia, care a criticat public modificarea legilor justiției. Audierea lui Bănilă în CSM a stârnit numeroase controverse, însă a obținut avizul pozitiv al forului. Înainte de a fi numit de președintele Klaus Iohannis, Felix Bănilă, procurorul venit de la Bacău, s-a lovit de opoziția colegilor din DIICOT. 154 de procurori, adică trei sferturi, i-au trimis o scrisoare șefului statului prin care îi cereau sa nu îl accepte pe Bănilă.

Ce anchete importante sunt pe rolul DIICOTCel mai cunoscut și încărcat de presiune publică este dosarul pentru care i s-a cerut demisia lui Felix Bănilă: cazul Caracal. La două luni de la deschiderea anchetei, încă sunt multe necunoscute, iar investigația nu dă semne că s-ar apropia de final.

Dosarul 10 August. Preluat pe 1 iulie de la Parchetul General, pe motiv de competență, dosarul 10 August trebuie să stabilească cine se face vinovat pentru violențele de la protestul Diasporei. În acest caz sunt puși sub învinuire foști sau actuali șefi ai Jandarmeriei Române și a Capitalei. În aceeași investigație, procurorii trebuie să verifice și dacă a fost sau nu o tentativă de lovitură, așa cum a acuzat Jandarmeria București.

Parchetul General, fără șef plin de jumătate de an

Bogdan Licu a preluat interimar funcția de procuror generalpe 19 aprilie, iar de atunci Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii i-a prelungit delegarea. Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a declanșat procedura de selectare a unui nou procuror general, însă nu a fost mulțumit de nicio candidatură, așa că a reluat procesul, pe care însă nu a apucat să-l mai ducă la capăt. Funcția de ministru a fost preluată de Ana Birchall, care a anulat procedura începută de predecesorul său și nu a mai declanșat una nouă.

Dosare mari investigate de Parchetul General 

Recent, Parchetul General a preluat de la unul local ancheta privindu-l pe olandezul suspectat că a omorât o fetiță din Dâmbovița și a agresat o altă din Iași. Acum se verifică dacă au fost și alte victime, dacă bărbatul, care s-a sinucis, a avut complici în România și ce a făcut în perioadele cât a fost în țară.

Plângerea Luju împotriva soților Iohannis este pe rolul parchetului de câteva luni, procurorii au audiat-o pe prima doamnă, însă nici până acum nu au anunțat o soluție în dosar.

DNA, din interimar în interimar, de mai bine de un an

Cu un ritm de lucru vizibil redus comparativ cu alte perioade, parchetul anticorupție este condus, din luna februarie, de Nistor Călin. El a fost delegat după ce Anca Jurma a anunțat că nu mai dorește prelungirea mandatului de șef interimar. Funcția de procuror șef al DNA a rămas vacantă după ce Laura Codruța Kovesi a fost revocată de președintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curții Constituționale. Ministrul Tudorel Toader a propus numirea Adinei Florea la șefia parchetului, însă Iohannis a refuzat numirea.

Direcţia Naţională Anticorupţie investighează, de mai bine de doi ani, cazul Teldrum, în care protagonist este Liviu Dragnea. Dosarul nu a fost trimis nici până acum în judecată.

Un alt dosar este cel care vizează vizita fostului şef al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, în Statele Unite ale Americii, în care a fost audiat recent ambasadorul român în SUA, George Maior.

SIIJ, fără șef din iunie

Şi Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) este fără şef plin din luna iunie, de când Gheorghe Stan a fost numit judecător al Curţii Constituţionale a României. Consiliul Superior al Magistraturii a încercat până acum de cinci ori să o valideze pe Adina Florea la conducerea SIIJ, însă fără succes.

Ce cazuri anchetează SIIJ. Cele mai importante sunt cele două dosare în care a fost pusă sub învinuire fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi. Un alt dosar este deschis recent şi îi vizează pe procurorul şi poliţiştii din Caracal care nu au reuşit găsirea şi salvarea Alexandrei Măceşanu.

Foto: Călin Nistor, Felix Bănilă și Bogdan Licu (fotografii InquamPhotos)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Asta-i pohta ce-am pohtit, dacă nu-i guvernul meu, atunci nu-i nici al tău ! Cu interimate pe viață se conduce … păpușăria. Ce respectare a constituției, ce guvernanță pentru oameni, ce atâta mofturi, ce atâta democrație, s-a umflat tărâța în voi ?!? Eu sunt legea, eu …

  2. Și sâmbătă vom avea și guvern demis.
    Aproape de stat eșuat.

    • nu vad cum un astfel de guvern de hoti ar putea fi lasat in continuare, indiferent ce s-ar intampla. oricine ar veni o sa fie mai capabil ca ei.

  3. Traiasca era Tudorel 😐

  4. leafa merge, sporurile, diurnele, binurili de masa, privilegiile, pensiile speciale.
    astea numai pe legale….

  5. Dar de ce sa stam intr-un provizorat continuu si sa n-o desfiintam?!