G4Media.ro

Justiția italiană a dat verdictul într-un mega-proces al mafiei calabreze, temuta ‘Ndrangheta.…

Sursa foto: Pixabay

Justiția italiană a dat verdictul într-un mega-proces al mafiei calabreze, temuta ‘Ndrangheta. Peste 200 de persoane au fost condamnate

Update: Justiţia italiană a dat luni verdictul în mega-procesul intentat împotriva a peste 300 de presupuşi membri ai ‘Ndrangheta, cea mai puternică mafie din peninsulă, care se bucură de un cvasi-monopol asupra traficului de cocaină în Europa, relatează agenţia Belga şi The Guardian.

Doi „naşi” mafioţi au fost condamnaţi luni la 30 de ani de închisoare, iar un fost deputat la 11 ani de închisoare, în cadrul unui mare proces al membrilor ‘Ndrangheta, care a avut loc în oraşul Lamezia Terme din sudul Italiei. Giancarlo Pittelli, care a fost parlamentar din partea partidului Forza Italia, fondat de fostul premier Silvio Berlusconi – decedat în iunie, a fost condamnat la 11 ani închisoare, relatează News.ro.

Foşti ofiţeri de poliţie au fost, de asemenea, condamnaţi, la fel ca şi un fost membru al unui consiliu regional.

În total, tribunalul a condamnat peste 200 de persoane pentru diverse infracţiuni, inclusiv asociere criminală, extorcare şi dare de mită, în ceea ce a fost descris ca fiind cel mai mare proces al mafiei din Italia din ultimele trei decenii.

Peste 300 de presupuşi membri ai unor organizaţii mafiote şi asistenţi ai acestora au fost interogaţi de la începutul anului 2021 în legătură cu acest vast dosar care implică mafia ‘Ndrangheta.

Instanţa, prezidată de judecătoarea Brigida Cavasino, a acceptat în multe cazuri sentinţele recomandate de procuratură, care ceruse pedepse ce totalizau peste 4.700 de ani de închisoare.

Procesul a durat ore întregi.

Acuzaţiile au inclus omor, apartenenţă la o organizaţie criminală, trafic de droguri, spălare de bani şi coruperea de funcţionari publici.

Știrea inițială: Justiția italiană urmează să pronunțe luni verdictul în mega-procesul a peste 300 de presupuși membri ai ‘Ndrangheta, cea mai puternică mafie din peninsulă, care se bucură practic de un monopol asupra traficului de cocaină în Europa, scrie agenția AFP.

Un total de aproape 5.000 de ani de închisoare au fost ceruți împotriva a 322 de inculpați, acoliții și nașii caracatiței calabreze, precum și complicii lor cu gulere albe, funcționari publici, aleși locali și chiar ofițeri de poliție de rang înalt.

Cu sediul în Calabria, o regiune foarte săracă aflată în vârful cizmei italiene, ‘Ndrangheta este cea mai bogată și mai puternică dintre mafiile italiene, înaintea Cosa Nostra din Sicilia și a Camorrei napoletane.

Cu o prezență în aproximativ patruzeci de țări, ‘Ndrangheta are un control puternic asupra ținuturilor natale, infiltrându-se și corupând administrația și impunând în același timp dominația de fier asupra populației.

Din ianuarie 2021, trei judecători au petrecut mii de ore audiind martori, printre care aproximativ cincizeci de mafioți care au devenit colaboratori ai justiției, cu privire la activitățile familiei Mancuso și ale asociaților săi, un important clan ‘Ndrangheta care controlează provincia Vibo Valentia.

„Nașul” provinciei Vibo Valentia, Luigi Mancuso, în vârstă de 69 de ani, care a fost arestat în 2019, este judecat separat.

“Tăcere asurzitoare”

Acest mega-proces, desfășurat într-un buncăr puternic păzit din orașul Lamezia Terme, este cel mai mare proces împotriva Mafiei din ultimii peste 30 de ani.

Acuzațiile sunt numeroase: asociere mafiotă, trafic de droguri, șantaj, uzurpare, spălare de bani…

În timpul procesului, inculpații au prezentat în detaliu funcționarea violentă a ‘Ndrangheta, influența sa asupra populației locale, șantajul, trucarea licitațiilor și a alegerilor, achiziționarea de arme etc.

Ei au dezvăluit ascunzători de arme în cimitire, folosirea ambulanțelor pentru transportul de droguri și au dezvăluit modul în care apa municipală era deturnată pentru a uda plantațiile de marijuana.

La deschiderea audierii de luni dimineață, un om de afaceri care a fost victimă a mafiei a venit, ca în fiecare săptămână de la începerea procesului, pentru a-și exprima sprijinul „pentru cei care contribuie la eliberarea noastră, judecătorii și procurorii”.

Intervievat de un jurnalist AFP, Rocco Mangiardi, în vârstă de 67 de ani, a declarat că regretă „tăcerea asurzitoare” a presei italiene în acest caz și absența unor cetățeni obișnuiți ca el în tribuna publică.

Criminalitate multinațională

Cei care se opun mafiei sunt amenințați, chiar eliminați. Aceștia găsesc la ușa lor căței morți, capete de capră sau chiar de delfin. Ca să nu mai vorbim de mașinile incendiate și de vitrinele magazinelor jefuite. Unii sunt, de asemenea, bătuți sau împușcați, în timp ce alții dispar pentru totdeauna.

Ilustrând infiltrarea ‘Ndrangheta în economia legală, directori de companii, primari și funcționari publici, inclusiv un ofițer de poliție de rang înalt, se află în boxa acuzaților.

Unul dintre cei mai cunoscuți este un avocat în vârstă de 70 de ani, Giancarlo Pittelli, fost deputat și senator al partidului Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, care riscă până la 17 ani de închisoare pentru presupusul său rol de intermediar între clan și lumea politică.

Mult timp subestimată, ‘Ndrangheta s-a dezvoltat discret timp de decenii, în timp ce autoritățile și-au concentrat eforturile asupra Cosa Nostra, mafia siciliană prezentată în filme precum „Nașul”.

Primul mega-proces împotriva membrilor săi a avut loc la Palermo în 1986, soldat cu condamnarea a 338 de membri ai mafiei.

În prezent, experții estimează că ‘Ndrangheta, formată din aproximativ 150 de familii calabreze, are o cifră de afaceri anuală de aproximativ cincizeci de miliarde de euro la nivel mondial.

Cu ajutorul Interpolului, Italia a reușit în ultimii ani să își întărească controlul asupra rețelei criminale, ceea ce a determinat forțele de poliție din întreaga lume să recunoască și să abordeze activitățile ‘Ndrangheta pe teritoriul lor.

Dar, în ciuda amplorii sale, este puțin probabil ca acest proces să zdruncine activitățile ‘Ndrangheta, potrivit experților.

„Nu cred că o operațiune polițienească este suficientă pentru a distruge ‘Ndrangheta”, spune Antonio Nicaso, care indică alte priorități: ocuparea forței de muncă, educația și schimbarea mentalităților. „De asta ai nevoie pentru a ataca o organizație criminală”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...