G4Media.ro

Juncker e dispus să renunțe la plasa de siguranță irlandeză: Nu am…

Juncker e dispus să renunțe la plasa de siguranță irlandeză: Nu am o relaţie erotică cu ‘backstop’-ul. Dacă rezultatele sunt acolo, nu-mi pasă de instrumente

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat joi că este dispus să renunţe la „backstop” (plasă de siguranţă), care vizează evitarea revenirii unei frontiere în Irlanda, dacă toate obiectivele sale sunt atinse, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

„Nu am o relaţie erotică cu ‘backstop’-ul. Dar dacă rezultatele sunt acolo, nu-mi pasă de instrumente”, a declarat el pentru postul privat britanic Sky News. „Dacă obiectivele sunt acolo, toate obiectivele, atunci nu avem nevoie de ‘backstop’ „, a adăugat el.

În centrul discordiei între Londra şi Bruxelles, clauza de „backstop” prevede că Marea Britanie în întregime rămâne într-un „teritoriu vamal unic” cu UE, în lipsa unei soluţii mai bune la finalul perioadei de tranziţie, pentru a evita reintroducerea frontierei fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, stat membru UE.

Şeful executivului european a calificat, de altfel, „mai degrabă pozitivă” întâlnirea sa de luni, din Luxemburg, cu prim-ministrul britanic Boris Johnson, care cere renunţarea la „backstop”.

„Putem ajunge la un acord, nu îmi place ideea unui ‘no deal’, pentru că asta ar avea consecinţe catastrofale. Este mai bine, pentru Marea Britanie şi pentru Uniunea Europeană, să aibă un acord”, a mai spus Juncker, care urmează să predea şefia executivului european la 1 noiembrie nemţoaicei Ursula von der Leyen.

Aceste declaraţii intervin în contextul în care preşedinţia finlandeză a Consiliului UE a cerut Marii Britanii o propunere de acord scrisă privind Brexit-ul până la sfârşitul lunii pentru a evita o ieşire fără acord, ultimatum respins de Londra, transmite Agerpres.ro.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Ei si chiar daca ar avea o relatie erotica cu backstop-ul, noi am intelege. Nu avem prejudecati 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.