G4Media.ro

Jumătate din suprafața agricolă a Vrancei a fost calamitată de secetă /…

sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Jumătate din suprafața agricolă a Vrancei a fost calamitată de secetă / Prefect: ”Nu au fost investiții în amenajările funciare în Vrancea în ultimii zece ani”

Aproape jumătate din suprafața agricolă a Vrancei a fost calamitată de seceta pedologică din ultimul an agricol. A fost afectată de secetă o suprafață de 73.587 hectare de culturi agricole, cu un grad de calamitare cuprinse între 30 și 100%, relatează Monitorul de Vrancea.

Cele mai afectate au fost culturile de porumb, floarea soarelui, soia, unde gradul de calamitare a fost între 70 și 100%.

Pagubele provocate fermierilor sunt imense, doar costurile de înființare a culturilor fiind estimate la 150 milioane euro. O parte dintre aceste costuri vor fi suportate de statul român, prin măsura de sprijin a fermierilor care a fost aprobată în ultima lună. Valoarea despăgubirilor va fi de 1500 lei pe hectar pentru suprafețele calamitate 100% iar în cazul procentelor intermediare de calamitare, sumele vor fi reduse proporțional.

Dezastrul provocat de secetă în agricultura județului a fost amplificat de lipsa investițiilor în infrastructura de irigații. Doar cinci mii hectare teren arabil poate fi irigat în Vrancea, o suprafață infimă comparativ cu cele 97 mii hectare cultivate. „Nu au fost investiții în amenajările funciare în Vrancea în ultimii zece ani”, a spus prefectul Nicușor Halici.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

6 comentarii

  1. Au tot votat PSD, își merită soarta.

  2. Astia sunt p… rau, unde a vazut gogomanul lucrari de imbunatatiri funciare in ultimii 32 de ani…

  3. Ar trebui sa vorbeasca cu mama lui oprisan, sa faca niste investitii si in irigatii. Sa traga o conducta in judet, alimentata de la piscina. Mandri vrancenii cu oprisan in frunte. Vorba romanului: cum iti asterni, asa dormi.

  4. „Mama mea sunt eu”, un dicton pesedist devenit celebru si care va intra in istorie ne lamureste de ce nu au fost facute investitii in amenajari funiciare.

  5. Are si Isarescu pe acolo!

    • Are, ca doar „nu i-a pus nimeni pistolul la cap”