G4Media.ro

Jumătate din copiii din Guatemala sunt subnutriți cronic, iar țara se confruntă…

Jumătate din copiii din Guatemala sunt subnutriți cronic, iar țara se confruntă cu una din cele mai grave perioade de foamete din cauza COVID-19 și a două uragane care au distrus culturile, anunță autoritățile

Majoritatea locuitorilor flămânzi, copii care mor din cauza foamei: dezastrele climatice şi pandemia de COVID-19 au aruncat Guatemala într-una din cele mai grave situaţii de insecuritate alimentară cunoscute vreodată, a avertizat sâmbătă apărătorul local al drepturilor omului, notează AFP.

Cea mai înaltă autoritate în domeniu în această ţară săracă din America Centrală, Jordan Rodas, a participat la o manifestaţie cu ocazia Zilei mondiale a alimentaţiei, organizată sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

„Perspectivele sunt sumbre în Guatemala când vine vorba despre Obiectivele de dezvoltare ale mileniului, în special obiectivul de a pune capăt foametei” şi de a reduce sărăcia până în 2030, a spus Jordan Rodas.

Datele pe care le-a citat vorbesc de la sine: 16% din cei aproximativ 17 milioane de locuitori suferă de malnutriţie; insecuritatea alimentară afectează grav 18% dintre locuitori şi 45% mai moderat.

Potrivit statisticilor ONU, aproape 50% dintre copiii sub 5 ani sunt subnutriţi cronic, cea mai gravă rată din America Latină, iar 39 de copii sub 5 ani au murit de malnutriţie din ianuarie.

„Este una dintre cele mai mari crize alimentare şi nutriţionale, cauzate de COVID-19 şi fenomenele climatice ca uraganele Eta şi Iota” care au făcut zeci de morţi anul trecut, au distrus culturile de subzistenţă şi au deteriorat numeroase infrastructuri, a adăugat el.

Jordan Rodas a făcut apel la preşedintele guatemalez Alejandro Giammattei să ia „măsuri agresive şi eficiente pentru a garanta dreptul populaţiei de a se hrăni”.

 

sursa: News.ro, sursa foto: Pexels/ Saulo Zayas

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. Propun sa-l trimitem pe Arafat la ei sa-i vaccineze.

  2. Propun sa-i ia Merkeloasa si Bideu pe toti.🙃

  3. Propun să nu mai fiti asa prosti?!

  4. Guatemala se CONFRUNTA in special – si de foarte multi ani – cu URMARILE SOCIALISMULUI ! Covid au „de curand” dar cu sechele comunismului – socialismului – si, mai ales problemele „ajutorului” tarilor comuniste ( inclusiv Romania lui Ceausescu …) Asa ca Guatemela este in …. raha t de mult timp. Si de acord ca Pandemia nu ajuta la ameliorare – Dar vina … racilele vechi ale luptelro comunistilor cu morile de vant !