G4Media.ro

Acuzații de negare a Holocaustului și judecăți antisemite la Constanța: Directorul teatrului…

Acuzații de negare a Holocaustului și judecăți antisemite la Constanța: Directorul teatrului de Stat și Prodecanul de la Istorie au părăsit grupul de lucru pentru strategia culturală a municipiului

Directorul Teatrului de Stat Constanța și Prodecanul Facultății de Istorie și Științe Politice de la Universitatea Ovidius acuză judecăți antisemite și negarea Holocaustului din România de către unii membri ai grupului de lucru pentru crearea strategiei culturale a municipiului Constanța. Cei doi au anunțat că părăsesc acest for consultativ al primăriei. 

Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, acuză că în cadrul grupului de lucru pentru elaborarea strategiei cultarale a municipiului au fost emise judecăți antisemite. Din acest motiv, Șimșensohn a anunțat că părăsește grupul, transmite Info Sud-Est.

„Până în urmă cu 10 minute am făcut parte din „Grupul executiv de lucru pentru elaborarea strategiei culturale a municipiului Constanța”. Astăzi a avut loc o întâlnire în format online a membrilor acestui grup, pentru a discuta pe baza unui draft de document ce urmează a fi pus în dezbatere publică. În cadrul dezbaterilor, doamna Lavinia Dumitrascu a propus ca, în cadrul capitolului dedicat minorităților, să fie prinsă și refacerea sinagogii constănțene, aflată într-o stare avansată de degradare. La momentul respectiv, a intervenit un domn profesor pensionar (prefer să nu îl numesc) în felul următor: „Da’ de ce nu și-o fac ei, prin asociația aia a lor? Ei așteaptă să le-o facem noi? De ce să le-o facă statul român? Vine domnul ală de la ei și are pretenții… Pe urmă mai vine și ambasadorul ală al lor și scoate cifrele alea cu 400,000 de evrei care au murit în Holocaust…” (!!!!!!!!?????!!!!!)”, a scris Erwin Șimșensohn, miercuri, pe Facebook.

Conform surselor ISE, profesorul la care face referire directorul Teatrului de Stat este Valentin Ciorbea, fost consilier municipal PSD în administrațiile Radu Mazăre, în perioada 2008-2016.

„Am intervenit în discuție și i-am explicat domnului profesor că așa cum evreii din România fac parte din societatea românească ca cetățeni români așa și sinagogile fac parte din patrimoniul cultural românesc, în mod aparte cele precum cea din Constanța, care stă mărturie a unui trecut în care comunitatea evreiască a jucat un rol important în viața urbei tomitane. Și i-am explicat respectivului domn că aprecierile sale sunt profund jignitoare și denotă un antisemitism rușinos. După care am părăsit întâlnirea. În urmă cu puțin timp, am transmis domnului Dorin Popescu, coordonatorul acestei strategii, faptul că ma retrag din acest grup, pentru că nu doresc să fiu în niciun fel asociat cu personaje care emit judecăți antisemite. I-am transmis întreaga mea disponibilitate de a sprijini în continuare eforturile de dezvoltare a vieții culturale constănțene, dar nu într-un for alături de acel domn”, a mai precizat Erwin Șimșensohn pe Facebook.

Daniel Citirigă, Prodecanul Facultății de Istorie și Științe Politice de la Universitatea Ovidius, este al doilea membru care părăsește acest grup.

Și Daniel Citirigă spune că „un grup cu negaționiști este mai rău decât lipsa strategiei culturale a Primăriei”, făcând referire la unii membri ai grupului care neagă Holocaustul din România și au un discurs naționalist.

„Ce ar mai fi de spus? Am participat si eu azi la această ședință, am atras atenția asupra tentei naționaliste în care se discuta. Când a vorbit domnul Ciorbea nu s-a auzit aproape nimic la mine, am înțeles din reacția domnului Erwin Șimșensohn că erau niște enormități. Acum citesc că și Lavinia Dacia Dumitrascu consideră că nu a existat Holocaust în România. Nu are sens să spun cum mi se par istoricii care susțin o astfel de teorie. Cred însă că nu putem discuta despre o strategie culturală a Constanței cu oameni care pierd adevărul și valorile universale de dragul edulcorării trecutului. Un grup cu negaționiști este mai rău decât lipsa strategiei culturale a Primăriei. Drept urmare, l-am anunțat și eu pe domnul Dorin Popescu că ies din acest grup”.

Grupul de lucru pentru elaborarea strategiei culturale a municipiului Constanța, condus de Dorin Popescu, consilierul primarului liberal Vergil Chițac, a fost creat în acest an de primărie și este un for consultativ format din experți din mai multe domenii.

foto: Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța (sursa foto: Facebook\ Erwin Șimșensohn)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Extraordinar, ce gafa mare, domnule. Nu mai poate omul să-și spună părerea ca brusc se oftica cineva. Drum bun…

  • Observatie pertinenta!

  • Civilizat, daca se da prof.univ. Sau așa preda și studentelor?

  • Da, nu poate fi antisemit, pentru ca asa ceva nu e tolerabil. In plus e in interesul Constantei sa se restaureze frumoasa sinagoga.

  • nazisti romani, mosu ala pensionar o fi fost legionar in tinerete
   sa-i faca o vizita procuratura si sa le explice lor ce gandeste despre performanta mioritica cu 400 mii victime
   apoi sa vina si pe aici si sa se intereseze de ce vuvuzela de extrema stanga gazduieste comentarii antisemite

 2. Ce ❄ e pida asta

 3. Foarte multi romani contesta subventionarea bisericilor din banii publici. Bisericile, Moscheile, Templele, Sinagogile ar trebui sa se autogospodareasca si sa se intretina din banii credinciosilor iar banii contribuabililor sa meargaprioritar in infrastructura de transport si cea energetica .

  • Total de acord cu nesubvenționarera lăcașelor de cult și a slujitorilor lor din bani publici. Trebuie început cu cel mai mare parazit: BOR.

 4. astia nu pot fi alungati deca cu parul

 5. Ca useristii care nu se intorc la Guvern decat daca pleaca Catu.

 6. Daca a parasit forul consultativ nu ar putea sa paraseasca si Romania ?! Mergeti nene unde va sint acceptate elucubratiile , smiorcaielile si autovictimizarea . Nu va tine nimeni cu forta pe aici .

 7. Daniela Vladescu o sa introducă strategia abuzurilor sexuale ale soților Cherecheș. Dorin Popescu astfel de specimene lucrează,a cu tine la strategie,gen daniela vladescu? Crezi ca e mare pierdere ca a plecat Erwin? Ala habar nubare sa își manageriale o instituție de cultura și tu vrei sa ți elaboreze strategie culturala? A părăsit o nu din cauza discuțiilor,asta a fost pretextul de a părăsi grupul ca se simte inferior. Nu poate veni cu nimic la contribuție.

  • I-am transmis întreaga mea disponibilitate de a sprijini în continuare eforturile de dezvoltare a vieții culturale constănțene,
   Cum nu,aparent contribuie cu gura.