G4Media.ro

John Kerry, însărcinatul american pentru climă, se retrage pentru a-l sprijini pe…

Sursa foto: Captură video - Twitter/ BFMTV

John Kerry, însărcinatul american pentru climă, se retrage pentru a-l sprijini pe Biden în campania electorală din 2024

Reprezentantul SUA pentru climă, John Kerry, un jucător cheie în eforturile administrației Biden de a combate schimbările climatice, se va retrage din funcție pentru a putea lucra la campania de realegere a președintelui american, a anunțat sâmbătă presa internațională citată de France24.

Fostul secretar de stat și senator și-a petrecut ultimii trei ani făcând legătura cu alte țări pentru a obține angajamente privind schimbările climatice, inclusiv la cel mai recent summit COP28 al ONU privind schimbările climatice din Dubai.

Kerry, în vârstă de 80 de ani, intenționează să ajute campania lui Joe Biden făcând publică activitatea președintelui în combaterea încălzirii globale, potrivit mai multor instituții media americane care citează oficiali familiarizați cu situația.

Kerry l-a informat miercuri pe Biden despre intenția sa de a pleca, iar personalul său a aflat sâmbătă de această decizie, au precizat acei oficiali.

În afară de faptul că a condus delegația SUA la trei summituri ONU privind clima, Kerry a lucrat eficient cu China, în pofida unor relații diplomatice complicate. Împreună, cele două țări sunt cei mai mari poluatori din lume, fiind responsabile pentru 41% din emisiile de gaze cu efect de seră.

Într-o manifestare rară de unitate, Statele Unite și China au contribuit la susținerea summitului COP28 din decembrie privind clima de la Dubai, unde negociatorii au încheiat un acord istoric, deși diluat, pentru a începe tranziția de la petrol, gaze și cărbune.

Kerry îl primise pe omologul său chinez, Xie Zhenhua, cu o lună mai devreme, în California, unde cele două țări au convenit asupra unor linii de acțiune în domeniul climei, care au servit parțial drept bază pentru acordul de la Dubai, încheiat cu aproape 200 de națiuni.

Vestea demisiei lui Kerry vine la o zi după ce Xie s-a retras din motive de sănătate.

Una dintre primele măsuri luate de Biden în funcție, după învestirea sa la 20 ianuarie 2021, a fost reintrarea în acordul climatic de la Paris, din care ieșise fostul președinte Donald Trump.

În cadrul acordului ONU din 2015, țările s-au angajat să limiteze încălzirea Pământului la „mult sub” 2 grade Celsius și, de preferință, la pragul mai sigur de 1,5C.

Acestea fiind spuse, anul 2023 a fost cel mai cald înregistrat vreodată, creșterea temperaturii de la suprafața Pământului fiind aproape de a depăși pragul critic de 1,5C, potrivit monitorizărilor climatice ale UE.

Kerry, el însuși un fost candidat democrat la alegerile prezidențiale, se va retrage în următoarele luni, potrivit Axios, care a relatat prima dată știrea.

Casa Albă și biroul lui Kerry nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea AFP.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...