G4Media.ro

Joe Biden spune că ia în considerare cererea Australiei de a renunţa…

Sursa foto: Facebook/ Mexico4Julian

Joe Biden spune că ia în considerare cererea Australiei de a renunţa la urmărirea penală împotriva lui Assange

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat miercuri că ia în considerare o cerere din partea Australiei de a renunţa la urmărirea penală împotriva fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, care a publicat o mulţime de documente secrete americane confidenţiale, relatează Reuters, conform Agerpres.

Premierul australian Anthony Albanese a susţinut în februarie o moţiune votată de camera inferioară a parlamentului ţării sale în care se cerea aducerea lui Assange, în vârstă de 52 de ani, în Australia.

Oficialii americani încearcă să obţină extrădarea lui Assange din Marea Britanie în SUA, unde este urmărit penal pentru publicarea a mii de documente confidenţiale cu privire la activităţile diplomatice ale SUA, îndeosebi în Irak şi Afganistan.

Publicitate electorală

„Luăm în considerare aceasta”, a spus Biden, răspunzând unui reporter care l-a întrebat dacă are un răspuns la cererea Australiei de a pune capăt urmăririi penale împotriva lui Assange.

Într-o postare pe reţeaua de socializare X (ex-Twitter) adresată lui Biden şi citând comentariul acestuia, soţia lui Assange a spus: „Faceţi ceea ce trebuie. Renunţaţi la acuzaţii!”.

Extrădarea lui Assange a fost suspendată în martie, după ce Înalta Curte din Londra a declarat că Statele Unite trebuie să ofere asigurări că acesta nu va fi condamnat la pedeapsa cu moartea.

Procurorii americani vor să îl judece pe Assange pentru 18 capete de acuzare, toate, cu excepţia unuia, în temeiul Legii privind spionajul, din cauza publicării de către WikiLeaks a unor documente militare şi telegrame diplomatice americane confidenţiale.

După ce Marea Britanie a dat undă verde extrădării sale anul trecut, avocaţii lui Assange au lansat în februarie o ultimă încercare în instanţele din Anglia pentru a contesta această decizie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează