G4Media.ro

Japonia şi SUA semnează un acord pentru dezvoltarea unui interceptor de rachete…

Sursa foto: RTX Raytheon via airandspaceforces.com

Japonia şi SUA semnează un acord pentru dezvoltarea unui interceptor de rachete hipersonice

Japonia şi SUA au semnat miercuri un contract ce prevede dezvoltarea de către cele două ţări, până în 2030, a unui nou tip de rachetă capabilă să intercepteze arme hipersonice, transmite France Presse, citată de Agerpres.

Acest proiect, care se ridică la peste 3 miliarde de dolari, a fost anunţat pentru prima dată în luna august a anului trecut, atunci când liderii celor două ţări s-au întâlnit, alături de reprezentantul Coreei de Sud, la Camp David, în apropiere de Washington.

”În ultimii ani, în jurul Japoniei, tehnologiile legate de rachete şi, de asemenea, de arme hipersonice s-au îmbunătăţit considerabil”, a declarat Ministerul Apărării japonez, într-un comunicat referitor la acest acord de dezvoltare comun al Glide Phase Interceptor (GPI).

”Este urgent să consolidăm capacităţile de interceptare ale acestor arme”, a adăugat comunicatul.

În bugetul său pentru 2024, guvernul japonez a alocat deja 75 de miliarde de yeni (445 milioane de euro) pentru dezvoltarea rachetelor interceptoare.

Rachetele hipersonice pot zbura cu o viteză de până la cinci ori mai mare decât viteza sunetului şi au traiectorii neregulate, ceea ce le face dificil de interceptat.

Cele 75 de miliarde de yeni fac parte dintr-un buget al apărării record de 7.950 miliarde de yeni (47 de miliarde euro) aprobat anul trecut de Tokyo, într-o perioadă când tensiunile cu China şi Coreea de Nord sunt în creştere.

Premierul japonez Fumio Kishida s-a angajat să dubleze cheltuielile militare pentru a ajunge, până în 2027, la un nivel similar celui fixat de NATO, de 2% din produsul intern brut.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează