G4Media.ro

Iulia Scântei (PNL): Să citeşti pe site-ul CCR că e nevoie de…

Sursa Foto: Facebook/ Iulia Sântei

Iulia Scântei (PNL): Să citeşti pe site-ul CCR că e nevoie de revizuirea Constituţiei pentru a respecta deciziile CJUE este o glumă proastă

Preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Iulia Scântei (PNL), consideră că este “o glumă proastă” să citeşti pe siteul Curţii Constituţionale a României că este nevoie de revizuirea Constituţiei pentru respectarea deciziilor CJUE . Ea a precizat că reacţia Curţii la decizia CJUE privind supremaţia dreptului european nu reprezintă poziţia oficială a plenului CCR şi poate fi cel mult o părere juridică a preşedintelui CCR, Valer Dorneanu. Iulia Scântei a afirmat într-o postare pe pagina sa de Facebook, că acel comunicat al CCR nu are efect juridic, transmite News.ro.

Curtea Constituţională a României (CCR) a afirmat că decizia CJUE referitoare la faptul că judecătorii nu pot fi cercetaţi disciplinar pentru sentinţe care nu respectă decizii ale CCR, dacă acestea contravin dreptului UE, nu produce efecte în mod practic decât după revizuirea Constituţiei în vigoare, „care, însă, nu se poate face de drept”.

“Curtea Constituţională nu reprezintă România în relaţia cu Uniunea Europeană. Comunicatul CCR publicat pe site-ul instituţiei în data de 23 decembrie, cu referire la ultima decizie CJUE, e nul juridic si nu are niciun efect juridic obligatoriu pentru nicio autoritate a statului român sau pentru vreun cetăţean! Comunicatul de presă nu reprezinta poziţia Statului român faţă de UE. Statul Român şi-a exprimat angajamentul de a recunoaste supremaţia dreptului european în 2003 când s-a revizuit Constituţia şi s-a introdus obligativitatea respectării tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi a celorlalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu precum Decizia UE privind MCV din 2006”, a transmis Iulia Scântei.

Ea a precizat că va pune în discuţia membrilor Comisiei Juridice a Senatului acel comunicat.

“În prima şedinţă a Comisiei Juridice a Senatului voi pune în discuţia membrilor Comisiei problema acestui aşa-zis comunicat pentru a identifica dacă reprezintă poziţia oficială a CCR, potrivit legii, cine şi-a însuşit-o de fapt şi la sesizarea cui şi ce efecte are acest document câtă vreme Curtea Constituţională nu are nicio atribuţie constituţională în privinţa garantării îndeplinirii obligaţiilor statului român rezultate din actul aderării aşa cum au Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul şi autoritatea judecătorească! Să fim clari: politica europeana si externa a României nu se face prin comunicatele de presă ale CCR, ci prin acte oficiale asumate de autorităţile statului care au atribuţii în acest sens: Guvernul, prin Ministerul Justitiei şi Ministerul afacerilor externe, a confirmat deja, în luna noiembrie 2021, într-un răspuns oficial adresat comisarului european pentru justiţie Didier Reynders că România recunoaşte supremaţia dreptului european şi că va susţine prin remedii legislative, respectarea deciziilor CJUE”, a explicat preşedintele Comisiei Juridice din Senat.

De asemenea, Iulia Scântei a mai precizat că Senatul şi-a însuşit punctul de vedere al Comisiei Juridice şi a transmis prin Biroul Permanent, un mesaj similar la aceeaşi scrisoare a oficialului european: Senatul, cameră decizională pentru proiectele de modificare a Legilor Justiţiei şi pentru cele privind desfiinţarea SIIJ, va legifera respectând principiul cooperării loiale enunţat în tratatul UE, supremaţia dreptului european, precum şi deciziile CJUE.

“Să citeşti pe site-ul CCR că e nevoie de revizuirea Constituţiei pentru a respecta deciziile CJUE este o glumă proastă! Nu e nevoie de nicio revizuire a Constituţiei ca să respecţi CJUE. ”A respecta CJUE” înseamnă de fapt, să respecţi propria Constituţie în vigoare azi, adică prevederile art. 148. Este inadmisibil ca pe site-ul <<garantului supremaţiei Constituţiei>> să găseşti acest comunicat de presă, care nu reprezintă nici măcar poziţia oficială a Curţii, adică a plenului CCR format din cei 9 judecători. Acest comunicat neînsuşit de plenul Curţii poate fi doar o ”părere juridică” a Preşedintelui CCR Valer Dorneanu care controlează direct Compartimentul relaţii externe, relaţii cu presa şi protocol care a postat acest text. Iar Valer Dorneanu ”nu este CCR” deşi aşa se comportă, iar opinia sa juridică retrogradă specifică anilor ‘90 nu poate reprezenta ”poziţia oficială” a Curţii Constituţionale din România”, a mai afirmat Iulia Scântei.

Ea consideră că opoziţia formată din AUR şi USR se foloseşte de contextul creat de noua decizie CJUE şi de acest comunicat CCR, ca să “apropie” România de Polonia si Ungaria, ţări aflate deja în procedura de sancţionare a UE pentru nerespectarea statului de drept, menţionând că România nu se află într-o astfel de situaţie.

“De la AUR nu avem asteptări, este un partid antieuropean convins, extremist şi ne vrea în afara Europei. În schimb, USR e un partid proeuropean, condus de un fost comisar UE, care se laudă că militează pentru statul de drept şi pentru statutul european al României, ca parte a UE. Si cu toate acestea, la nivelul unor postări pe reţele sociale ori în declaraţiile unor lideri, USR face tot posibilul să ne îndepărteze de UE din raţiuni politice proprii şi să aşeze România în linie cu Polonia şi Ungaria. Prin declaraţii neinspirate, USR pare că “invită” Comisia să declanşeze o procedură de infringement împotriva României pe tema statului de drept chiar cu riscul blocării fondurilor din PNRR doar ca să capitalizeze politic”, a explicat preşedintele Comisiei Juridice a Senatului.

Iulia Scântei îi invită pe parlamentarii din USR la o analiză înainte de a pune România în situaţii politice nedorite la nivel european.

“În România nu avem o încălcare sistematică a statului de drept, nu sunt la putere partide extremiste, nu avem un guvern condus de un premier antieuropean si nici un preşedinte anti-stat de drept. Dimpotrivă, Preşedintele României Klaus Iohannis şi Premierul Nicolae Ionel Ciucă sunt lideri proeuropeni şi susţin <<rule of law>> ca fundament al democraţiei, precum şi drumul euro-atlantic al României”, a mai afirmat Iulia Scântei.

Ea a menţionat că prezenţa PNL în coaliţia de guvernare este o garanţie că nu se va ajunge la derapajele din epoca Dragnea.

“Prezenţa PNL în coaliţia de guvernare este o garanţie că nu vom mai ajunge la derapajele legislative din epoca Dragnea. Mă aştept ca actualul PSD, prin liderii de azi, să aibă o orientare proeuropeană consecventă şi să respecte programul de guvernare care prevede desfiinţarea SIIJ şi recunoaşte supremaţia dreptului european! Îi aştept pe colegii parlamentari din USR în Comisia Juridică cu soluţii bune şi deschişi la dialog pentru a îndeplini obiectivele de referinţă MCV întrucât acesta este proiectul comun de ţară. Parlamentul împreună cu Ministerul Justiţiei au rolul de a duce la bun sfârşit reforma in Justiţie pentru finalizarea MCV. Timpul pierdut până acum în polemici politice poate fi recuperat şi pot fi identificate soluţii legislative împreună cu sistemul judiciar pentru a desfiinţa SIIJ şi pentru a face din sistemul judiciar un serviciu public eficient pentru cetăţeni”, a mai declarat Iulia Scântei.

Sursa Foto: Facebook/ Iulia Sântei

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

44 comentarii

 1. daca am avea o majoritate parlamentara care sa rezolve lucrurile importante ale tarii , si nu doar furtul public

  votatiUSL

  • Doamna Scantei sustine Rule of Law in ritmuri de Romexpo. Daca era USR la Justitie, gasea ea un motiv sa interpreteze smechereste Decizia Cjue cum a facut-o si cu Avizul Com.de la Venetia. Doamna Scantei, lasati baletul ce va caracterizeaza. Nu ati mai convocat Comisia Juridica de luni intregi.

  • Ca de obicei, bolșevicii sunt ași la mâncat c’at !
   Chiar credeți ca va mai crede cineva tovarăși ?

  • Ba este normalitate, Doamna – ia’ntrebați pe don’ Dorneanu !

 2. Tovarasa scantei e senator? Vai si amar de noi.

 3. ue a inteles inaintea multor romani ce jocuri face ccr si pe cine serveste Politizarea lui e fara tagada De aici necesitatea de a se alinia la dreptul european E pentru binele nostru in ciuda parerilor nationalistilor cu ochelari de cal

  • In forma actuala dreptul european e raiul infractorilor. baietii aia din bruxelistan joaca in alt film decat noi. is puternic ideologizati progresist stangist – foarte dogmatici si periculosi, activisti mai degraba decat juristi iar ei privesc realitatea prin acesti ochelari de cal.E o perioada foarte nefasta cu oameni de genul la butoane.

   Tara asta are specificul ei dpdv al trecutului, traditiei, istoriei, credintei, crezului si juridicul trebuie sa reflecte asta; nu mai punem ca e plina de infractori pe care cu dreptul european nu ai nici o sansa sa i pedepsesti. In plus cum il tragi la raspundere pe juristul vandersar ? pe astia ai nostri i avem aici.

 4. Oare CCR nu se face vinovata de uzurparea puterii de stat?pentru ca isi însușește tot felul de atributii care nu-i revin

 5. Subscriu. Probabil Dorneanu și acoliții lui sunt deranjați că Uniunea Europeană ne oferă 80:de miliarde de euro.

  • DOrneanu este aggent rus si intr-o tara corupta si needucata ca si romania , el face ce vrea muschiu lu putin .

 6. A uitat ca 70% din cetatenii acestei tari isi doresc ca Romania sa fie suverana in UE, cum sunt Polonia si Ungaria.

  • Care 70%? Ati uitat ce prezenta modesta la vot ati avut la la referendumul pentru familie? Doar pentru ca sunteti galagiosi si insistenti nu inseamna ca reprezntati o majoritate. Nici macar protestul lui Simion nu a reusit sa adune mai mult de 10000 de oameni. Si aia membri prin organizatii, adusi la ordin de partid.

  • 10:30 am, Doamna nu este panarama!

 7. Eu nu inteleg cum a ajuns USR anti-european, cum zice doamna? Citesc presa zilnic si nu imi dau seama la ce se refera cand spune chestiile astea?

  • Nu e, desigur. Ea pretinde ca este pentru ca USR trage semnale de alarma si atrage atentia publicului si a partenerilor europeni asupra derapajelor guvernului si a altor autoritati captivate de mafie.
   Ori asta e datoria oricui ii pasa de tara asta, nu sa ascunda mizerie sub pres pentru a permite mafiei USL sa fure linistiti.
   Ce nu inteleg eu este de ce toleram un agent al lui Putin in pozitia cheie de presedinte al CCR?

  • Cucoana zice in articol ca ei , pnl tin de 6 cand fura pesedeul si usr nu fac bine daca le demasca tehnicile de furat in forurile europe .
   Cica rufele se spala in familie , dar ei nu inteleg ca nu toti romanii sunt hoti si pupingoazisti .

 8. Lichelele CCR revizuiesc Constitutia Romaniei ca pe chiloti…

 9. Moama cata vrajeala! A ajuns USR de vina pentru legile date de PSD si pentru actiunile CCR conduse tot de oameni ai PSD. Iar Europa nu stie, Europa se uita in gura USR si ia de bun tot ce spun aia. Atata vrajeala din gura unei femei nu am mai vazut pana acum!

  PSD, PNL si UDMR ar fi bine sa puna mana si sa dreaga legile alea strambe date de PSDragnea pentru ca acum au super sustinere politica in parlament, peste 66%, pot modifica legi organice, tot. Sau pot continua pe drumul deschis de PSDragnea. Treaba e sa se hotarasca, merg pe calea deschisa de PSDragnea, adica RoExit, sau inchid definitiv aceasta optiune. Cu vrajeala in forma continuata nu merge.

  • Cand am citit prima parte a comentariului am crezut ca e la misto. Recunosc, nu am citit pana la capat. Ma ia alergia cand aud de Scantei. De cand s-a afisat langa Florinel si gasea pretexte aberante pentru a impiedica votarea unei motiuni de cenzura. Au incalcat si Constitutia si Democratia, dar asta e alta discutie.
   Oamenii astia inca nu au inteles ca in Romania exista doua directii mari si late: PSD si impotriva PSD.
   Poate este un lucru bun ca au revenit la aceleasi gogomanii din septembrie-octombrie, fara sa schimbe linia de comunicare.
   Singura intrebare ramane daca aceasta linie de comunicare este impusa de ‘alde sfantu Florin& Rares Bogdan. Sau daca vine mai de sus, chiar de la Klaus? Incep sa cred ca vine de sus, intre timp ne-am lamurit cu totii ca PNL inseamna doar ce impune Klaus. Cand oferi doar pretexte cre()tine, inseamna ca esti la fel! Va dati seama ca omul asta a mereu asa? Si noi ne-am prins abia acum?

  • Grupurile de influență si taberele din interiorul unui partid pot cor.upe si cele mai lucide minți si onorabile caractere.

 10. Zise PDL-ul către prostii care merg pe fenta lor…zâmbind pe sub mustață ca nu se va întâmplă nimic în România…

 11. dar este 100% constitutional si are efect juridic sa dai 46 de hectare in buricul targului amicilor de la Iulius Group, nu?

 12. Mai bine sa ne inghete PNRR-ul decat sa se imbogateasca puslamalele din partide. Comisia Europeana trebuie sa intervina sa blocheze PNRR-ul Romaniei, sa nu mai faca nicio plata!

 13. Colateral trebuie spus ca pnl mai mult a mimat, alături de udmr, sustinerea schimbărilor în justiție pe timpul lui Stelian Ion. Prezența nefastă a lui Predoiu, implicarea malefică a lui Iohanis etc sunt de notorietate, care au blocat reformele și au atrofiat DNA-ul. În rest, manipulare d-na Scantei.

 14. Madame Scantei, dupa comunicatul ccr, n-a existat nicio reactie din partea pnl ului, a ministrului justitiei, a presedentiei. Ati tacut chitic timp de o saptamana, Romania a fost bestelita in presa occidentala. Reactia d-voastra este tarzie si fara eficienta, raul s-a facut deja. V-a trebuit o saptamana sa scrieti un text pe FB; si asta dupa ce presa occidentala v-a luat la vizor. Este doar uu joc de imagine pt pnl.
  Lasati USR ul, faceti-va treaba si sanctionati rapid derapajele, nu atunci cand UE va da suturi in dos.
  Apropos, colega d-voastra din usl, de la Comisia Juridica a Camerei, D-na Vicol, pe care psd si pnl a votat-o in unanimitate, e deacord cu d-voastra, i-ati cerut parerea?
  Ar fi bine sa faceti o declaratie comuna, sa ne convingeti ca aceasta coalitie e mai buna decat cea cu USR ul, cu care erati mereu in conflict.

 15. Matracuca pregateste terenul pentru momentul in care Romania condusa de PSD, PNL, UDMR si Iohannis va fi sanctionata pentru ca ramane cu justitia politizata de pe vremea lui Draknea, cu SIIJ, cu MCV si cu infringement pentru toate ticalosiile astea.
  Si cel mai simplu, in loc sa repare golaniile facute de PSD (si de PNL alaturi de PSD), e sa dea vina pe USR.
  PS. Despre „tunul mafiot imobiliar Romexpo”, clocit de madam Scantei, PNL, PSD si UDMR nu ne mai spune nimic marea jurista?

 16. CCR poate, liniștit, sa se p.i ș e și sa se ca ce pe deciziile CJUE. Mi z eria de judecător sau procuror care trece peste deciziile CCR, afara din Magistratura, la sapă

 17. Dar termenii ȋn care Iulia Scântei vorbea despre desfiinţarea Secţiei Speciale, asta ce fel de glumă este?

 18. tot USR e de vina mormolocilor? Iohanis, premierul, majoritatea nu au nici un stres

 19. Oare nu este exact invers ? Fugarii din PNL si cei de la guvernare au dezamagit total electoratul de dreapta . Singurul partid de dreapta ramas pe baricade este PNL. Cei ce au incercat , in 2021 ,altceva au pierdut partida .Iohannis a cistigat si acum se vede ca si tara a cistigat. Tot raul spre bine .Actuala Coalitie (dincolo de nemultumirile ce tin de persoane) , avind suficiente procente spre a pune in practica toate intelegerile deja agreate cu UE si pe cele deja identificate ca si dorinte cetatenesti .Desfiintarea SIIJ , o noua lege a pensiei bazata pe contributivitate , dezvoltarea tarii cu banii obtinuti din PNNR , autostrazi , cai ferate si multe multe alte decizii sunt puse deja in practica de catre guvernul PNL-Ciuca .

  • Unii inca nu vad(altii nu vor ) ceea ce se intimpla cu adevarat . Conditiile(din PNNR) UE sunt puse in practica si asta se vede zilnic . Pina la jumatatea anului viitor toata natiunea va intelege cit de nociv sau pozitionat politic si ce au incercat sa faca ,in anul ce tocmai trece , partidele ce se afla azi in opozitie .Deja mesajul lor politic s-a fisiit .

 20. Unii inca nu vad(altii nu vor ) ceea ce se intimpla cu adevarat . Conditiile(din PNNR) UE sunt puse in practica si asta se vede zilnic . Pina la jumatatea anului viitor toata natiunea va intelege cit de nociv sau pozitionat politic si ce au incercat sa faca ,in anul ce tocmai trece , partidele ce se afla azi in opozitie .Deja mesajul lor politic s-a fisiit .

 21. Madam Scântei și toți cei care înjurați CCR-ul,ar trebui să știți că în Tratatul constitutiv al Uniunii Europene nu există nici explicit, nici implicit ,vreo normă de drept care să acorde Curții de Justiție a Uniunii Europene competența de a cenzura deciziile curților constituționale din țările membre. Ceea ce a făcut CJUE este o interpretare abuzivă și, prin urmare, trebuie ignorat. CJUE să se limiteze la competența ce i-a fost conferință prin Tratatul UE,respectiv de a cenzura legislația infraconstituțională a statelor membre UE, și să nu mai instige judecătorii la la încălcarea deciziilor curților constituționale naționale!

 22. Trebuie inteles ca daca la putere nu sunt partide extremiste, daca Presedintele s-a caracterizat ca fiind proeuropean, daca Premierul s-a caracterizat ca fiind proeuropean, daca in guvern e PNL care nu a realizat NIMIC din ce a promis in campanie, daca nu sunt incalcari sistematice ale statului de drept, atunci pentru o incalcare sau doua se poate trece cu vederea.

 23. Doamna Scântei nu va cunosc dar pot spune că va iubesc !
  Probitate morală , verticalitatea și respectarea promisiunilor asumate fac mult mai mult decât lătratul la luna și tendința de furaciune a altora care nu văd decât interesul personal !
  Respect!

 24. Tanti tu parlamentar este o gluma proasta…..