G4Media.ro

Italia vrea să vândă active de 21 de miliarde de euro pentru…

Sursa foto: Pixabay

Italia vrea să vândă active de 21 de miliarde de euro pentru a ţine sub control datoria ţării

Italia îşi propune să strângă o sumă echivalentă cu cel puţin 1% din produsul intern brut (PIB), sau aproximativ 21 de miliarde de euro (22,2 miliarde de dolari), prin vânzări de active între 2024 şi 2026, a anunţat Trezoreria în raportul său economic şi financiar, transmite Reuters, citată de News.ro.

Planul face parte din eforturile prim-ministrului Giorgia Meloni de a ţine sub control a doua cea mai mare datorie publică din zona euro, ca pondere din PIB, în timp ce investitorii urmăresc îndeaproape finanţele publice ale Romei.

Raportul datoriei Italiei/PIB ar urma să scadă la 139,6% în 2026, de la 140,2% în acest an.

Noile ţinte iau în considerare veniturile din vânzarea activelor, aşteptată în următorii trei ani, a spus DEF, arătând că, fără planurile de vânzare, povara datoriei probabil ar creşte.

Ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, a spus în document că vânzările de pachete de acţiuni vor implica companii care fac obiectul angajamentelor de privatizare deja convenite cu Comisia Europeană.

Aceasta este o referire la banca Monte dei Paschi di Siena (MPS), care a fost salvată în 2017 la un cost de 5,4 miliarde de euro pentru contribuabili.

Se aşteaptă ca Trezoreria să angajeze consilieri pentru procesul de reprivatizare al băncii, au spus bancherii, deşi Giorgetti a minimizat perspectiva unei acţiuni rapide, spunând că guvernul nu are nevoie urgentă de numerar.

De asemenea, Italia va vinde acţiuni la companii la care participaţia Trezoreriei ”o depăşeşte pe cea necesară pentru a menţine o coerenţă şi unitatea corespunzătoare a direcţiei strategice”, a adăugat Giorgetti, fără a oferi alte detalii.

Cu toate acestea, guvernele Italiei au un istoric de ţinte de privatizare nerespectate, datând dinainte de pandemia de COVID-19, care a declanşat o lungă perioadă de politică fiscală expansionistă, care nu s-a încheiat încă.

În 2018, prim-ministrul de atunci Giuseppe Conte s-a angajat să strângă aproximativ 18 miliarde de euro din vânzările de active, până la sfârşitul anului următor, pentru a ajuta la scăderea datoriilor şi a linişti investitorii, dar planul nu a dat rezultate.

sursa: News.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ce fraieri, „specialii” din Romania au stranse 21 de miliarde in pilonul 2 de pensii, o sa le confiste pe alea cand vor avea nevoie de bani, si la platitorii de taxe o sa le spuna ca le-au confiscat pentru ca s-a terminat cu smecheria si privilegiile. Gata. Si cel mai frumos e ca nimeni, absolut nimeni nu o sa zica nimic.