G4Media.ro

Italia va semna un acord de securitate cu Ucraina, anunţă ministrul de…

Sursa foto: Pixabay

Italia va semna un acord de securitate cu Ucraina, anunţă ministrul de externe Antonio Tajani

Italia urmează să semneze un acord de securitate cu Ucraina pentru a ajuta Kievul să îşi întărească industria de apărare şi să combată ameninţări hibride precum războiul cibernetic, a declarat joi ministrul de externe Antonio Tajani în parlamentul de la Roma, transmite Reuters, transmite Agerpres.

Italia, care deţine în acest an preşedinţia G7, va semna un tratat bilateral cu Ucraina după ce Marea Britanie, Germania şi Franţa au încheiat cu aceasta acorduri similare pentru a o ajuta să reziste invaziei ruse.

‘Niciodată nu a fost mai important să subliniem voinţa de a face astfel încât David cel atacat să aibă resursele să se apere singur împotriva Goliatului rus’, a spus Tajani.

El a afirmat că Italia, care a aprobat opt pachete de asistenţă militară pentru Ucraina, se aşteaptă ca pactul să fie finalizat în zilele următoare, şi că a ajuta Kievul este crucial pentru a asigura o ‘pace justă şi durabilă’.

În acord, Italia va reafirma angajamentele de asistenţă umanitară şi protejare a infrastructurii critice şi va promite sprijin pentru eforturile Kievului de a adopta reformele necesare aderării la Uniunea Europeană.

Şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, va prezida sâmbătă o reuniune prin videoconferinţă în care liderii statelor G7 vor discuta despre sprijinul pentru Ucraina, chiar în ziua în care se vor împlini doi ani de la debutul invaziei ruse.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenki va lua şi el parte la reuniune, care, potrivit unor surse diplomatice italiene, se va încheia cu un comunicat comun ce va reitera sprjinul pentru Kiev.

Recentele acorduri de securitate pe 10 ani cu Franţa şi Germania implică angajamente de livrare de armamente şi pregătire de soldaţi.

Ministrul Tajani nu a dat detalii despre aspectele financiare ale acordului, dar a spus: ‘Într-un moment în care Ucraina se află sub atac constat din partea Rusiei, (acordul) trimite un semnal clar că noi apărăm dreptul internaţional’.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...