G4Media.ro

Italia reia finanţarea UNRWA, agenţia pentru refugiaţii palestinieni

Sursa foto: UNHCR/Ola Kabalan

Italia reia finanţarea UNRWA, agenţia pentru refugiaţii palestinieni

Ministrul de externe italian Antonio Tajani a anunţat sâmbătă reluarea finanţării Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), după o întrevedere cu premierul palestinian Mohammad Mustapha la Roma, relatează AFP, transmite Agerpres.

„L-am informat pe domnul Mustapha că guvernul a planificat noi finanţări pentru populaţia palestiniană în valoare totală de 35 de milioane de euro (…) din care cinci milioane vor fi alocate UNRWA”, a spus Tajani într-un comunicat.

„Italia a decis să reia finanţarea proiectelor specifice destinate să ajute refugiaţii palestinieni, însă numai după controale riguroase care garantează că nici măcar un cent nu riscă să fie folosit pentru a susţine terorismul”, a mai spus Tajani.

Restul de 30 de milioane de euro sunt destinate iniţiativei „Food for Gaza” lansată de Italia în colaborare cu agenţiile ONU, se precizează în comunicat.

UNRWA, care coordonează aproape întregul ajutor pentru Fâşia Gaza, este grav afectată din ianuarie, după ce Israelul a acuzat circa zece dintre cei circa 13.000 de angajaţi ai agenţiei din Gaza că au fost implicaţi în atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

În săptămânile care au urmat acuzaţiilor israeliene, numeroase ţări, inclusiv Statele Unite ale Americii, principalul donator, şi-au suspendat brusc finanţarea către această agenţie ONU, punând în pericol eforturile acesteia de a furniza ajutor în Gaza, deşi mai multe state şi-au reluat de atunci donaţiile.

La sfârşitul lui aprilie, un grup de evaluare independent a conchis că Israelul nu a furnizat „dovada” acestor pretinse legături, subliniind în acelaşi timp că UNRWA nu manifestă suficientă „neutralitate” în Gaza.

Tajani i-a dat asigurări, de asemenea, premierului Mustapha de „sprijinul deplin” al Italiei pentru Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP).

„În ceea ce ne priveşte, susţinem pe deplin ANP. În calitate preşedinte în exerciţiu al G7, depunem eforturi pentru o perioadă de pace, cerem cu tărie o încetare imediată a focului în Gaza”, a mai spus Tajani.

Premierul palestinian Mohammad Mustapha urma să se întâlnească şi cu şefa guvernului italian Giorgia Meloni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...