G4Media.ro

ISW: Rusia a „capturat probabil Soledar la 11 ianuarie”: „Toate dovezile disponibile…

Sursa foto: Juan BARRETO / AFP

ISW: Rusia a „capturat probabil Soledar la 11 ianuarie”: „Toate dovezile disponibile sugerează că forțele ucrainene nu mai susțin apărarea organizată” / Însă, acest lucru nu va duce la încercuirea orașului Bahmut

Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW), în rezumatul său zilnic despre situația de pe front, notează pentru prima dată că „forțele rusești controlează cea mai mare parte, dacă nu chiar întregul teritoriu al Soledar, și, aparent, au reușit să alunge trupele ucrainene de la periferia vestică a așezării”, relatează BBC.

În același timp, experții Institutului consideră că „capturarea probabilă a orașului Soledar la 11 ianuarie nu este o evoluție importantă din punct de vedere operațional a situației – și cu greu prevestește încercuirea iminentă a (orașului) Bahmut de către Rusia”.

Raportul ISW mai precizează că, joi, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat respingerea atacurilor rusești în satul Sol, care se află la aproximativ un kilometru nord-vest de Soledar. Cu toate acestea, spre deosebire de zilele precedente, armata ucraineană nu a menționat că a reușit să respingă ofensiva în Soledar însuși.

În același timp, surse rusești au scris că armata rusă finalizează curățarea Soledar, iar canalele de Telegram ale bloggerilor militari au publicat imagini care arată luptători ai grupării de mercenari Wagner mergând pe străzile orașului.

„Toate dovezile disponibile sugerează că forțele ucrainene nu mai susțin apărarea organizată în Soledar”, concluzionează experții ISW.

Cu toate acestea, în același timp, ei consideră că, în urma „operațiunilor de informare rusești, importanța orașului Soledar a fost exagerată” și numesc capturarea acestuia „în cel mai bun caz o victorie tactică de Pyrrhus pentru Rusia”.

„ISW continuă să creadă că capturarea lui Soledar – un centru de populație de aproximativ 14,2 kilometri pătrați – nu va permite forțelor rusești să obțină controlul asupra liniilor de comunicații terestre ucrainene critice cu Bakhmut – și nu le va pune într-o poziție mai bună pentru a încercui orașul pe termen scurt”, se arată în comunicat.

Experții ISW continuă spunând că armata rusă „a reușit probabil să captureze Soledar, dedicând resurse semnificative pentru a obține succesul tactic care a epuizat-o” și acest lucru „va grăbi apogeul forțelor rusești slăbite din apropierea Bahmut”.

„Este posibil ca forțele rusești să încerce să mențină un ritm ridicat de atacuri în zona Bahmut, dar aceste eforturi nu vor duce la rezultate semnificative din punct de vedere operațional, deoarece au pierdut forța de luptă și au acumulat uzură”, se arată în rezumatul ISW.

Partea rusă a declarat că Soledar a fost capturat. Cu toate acestea, joi, acest lucru nu a fost confirmat la Kiev și la Pentagon.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

 1. Daca si pacalicii astia ai doamnei Nuland zic asta….

  • Bine ca astia sunt pacalici si nu aia care ziceau ca se termina razboiul asta in cateva zile… mai rasfirati trolisori rusesti, mai rasfirati.

  • @Silviu: Vezi ca tot păcălicii astia din vest au scris ca planurile Rusiei erau de 3 zile, 2 săptămâni, etc. Nu am citit nici o declarație a păcălicilor rusi de genul asta, poate ne dai tu un link.

  • @Silviu: toate declarațiile bandiților de rusi o țineau langa cu denazificarea si demilitarizarea Ucrainei. Cel putin alea tradusa in engleza crea le-am văzut eu.

  • Rușii le-au dat soldaților uniforme de paradă și mâncare puțină, asta e dovada că erau absolut siguri că vor captura Kievul în câteva zile.

  • @Darwin: mulțumesc pentru corectura.

  • @Marcele, in campania militara se iau provizii si munitie pentru cateva zile, după aia logistica se ocupa de aprovizionare. Nu poți fizic sa cari provizii pentru săptămâni.

  • @vct:
   de unde mama naibii sa stie biata fatuca @marcell(a)? Fetele nu au facut armata adevarata (nici baietii de ceva ani de zile) De aceea citesti ineptiile debitate de ei. Habar nu au ceea ce este armata, armele, razboiul, etc.

  • Doar portavocile lor au raspandit ideea asta constant in primele zile/saptamani ale razboiului… altfel, ca sa mergem putin mai in detaliu, „pacalicii” de americani care faceau galagie cu cateva luni ca Rusia va invada Ucraina in timp ce voi, pacalicii adevarati deflectati atentia si spuneati ca sunt prostii, ca Rusia nu ar invada niciodata Ucraina, ca e o fabricatie americana si asa mai departe?

  • Rusia ta și-a sinucis toată armata profesionistă în Ucraina și tu mă minți că voi știți să duceți un război? Sunteți nimic.

 2. Dupa lungi lecturi ale comentariilor de pe acest site, deduc ca „vct” este nu numai inteligent si perspicace, dar are si mesaje rationale, de bun simt. Toti ceilalti de-i sar in carca, in frunte cu Marcel Trollacu, sunt doar nistre froostrati fara argumente. Ce pacat, as fi preferat ca pro-ucrainienii sa fie demni de luat in seama.

 3. Hăăă…. hăăăă, de când e cucerit acel oraș. DOAR CĂ DECREPIȚILOR OCCIDENTALI LE ESTE RUȘINE SĂ RECUNOASCĂ!

 4. Foarte complicat și ciudat. Sunt din București, adică departe de ce se întâmplă în Ucraina. Citesc doar ce se dorește a fi citit din perspectiva NATO, UE. Politic și uman este corect. Doar contest faptul că nu am informații documenate care pot sa fie de la DW, Reuters, Afp, etc în care să scrie obiectiv ce se întâmplă la rusi, pe front și mai ales cât îl doare pe „Nicolai/Vasalil” din Moscova de război.
  PS Slava Ucraina!!!!

 5. Chiar dacă nu știu să scrie, românii cred că se pricep la arta războiului.

 6. Ursu odată pornit nu se mai oprește. Oare de ce a fost ursu deranjat?