G4Media.ro

ISW: Rusia a capturat Avdiivka datorită supremației aeriene

Sursa foto: Wikimedia Commons / Vitaly V. Kuzmin

ISW: Rusia a capturat Avdiivka datorită supremației aeriene

Armata rusă a reușit să captureze orașul Avdiivka din regiunea Donețk datorită superiorității aeriene, în condițiile în care rușii au reușit să ofere forțelor lor terestre sprijin aerian în ultimele zile ale ofensivei lor, se arată în rezumatul zilnic publicat de Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW), potrivit BBC.

Acesta este probabil primul caz de acest gen în timpul războiului din Ucraina, scriu experții institutului.

De la începutul anului 2023, trupele rusești au intensificat utilizarea bombelor cu planare. La Avdiivka, militarii ruși au folosit pentru prima dată astfel de bombe la scară largă pentru a oferi sprijin aerian infanteriei care avansa, spun experții. Acest lucru indică faptul că forțele armate ucrainene nu au fost în măsură să închidă suficient spațiul aerian deasupra Avdiivka.

ISW atrage atenția asupra datelor furnizate la 17 februarie de către un reprezentant al brigăzii ucrainene care operează în apropiere de Avdiivka. Acesta a afirmat că, în ultimele 24 de ore, forțele rusești au tras 60 de bombe cu planare KAB asupra pozițiilor ucrainene din Avdiivka. Potrivit altor surse, rușii ar fi folosit până la 500 de astfel de bombe în zonă în ultimele zile.

Experții ISW spun că întârzierile în acordarea ajutorului occidental către Kiev ar putea reduce și mai mult capacitățile apărării aeriene ucrainene, iar superioritatea aeriană va permite trupelor rusești să avanseze mai agresiv.

Sâmbătă, comandamentul ucrainean și președintele Volodimir Zelenski au anunțat retragerea forțelor armate ucrainene din orașul distrus, pe care trupele rusești l-au luat cu asalt timp de patru luni. Pierderile părților în această bătălie nu sunt cunoscute cu certitudine.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Bombele cu planare au o raza de actiune de 70km. Nicio parte nu are suprematie aeriana peste zona de conflict.