G4Media.ro

ISW: O Rusie slăbită încearcă să creeze un bloc anti-occidental

Sursa foto: AFP / Kirill KUDRYAVTSEV

ISW: O Rusie slăbită încearcă să creeze un bloc anti-occidental

Noul concept de politică externă a Rusiei, aprobat de Vladimir Putin pe 31 martie, are probabil ca scop susținerea încercărilor Kremlinului de a crea o coaliție anti-occidentală, scrie Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său zilnic, relatează The Guardian.

Documentul subliniază obiectivul Rusiei de a crea o ordine mondială multipolară, inclusiv de a pune capăt dominației SUA în afacerile mondiale. Se susține că cea mai mare parte a omenirii este interesată de o relație constructivă cu Rusia și că lumea multipolară dorită va deschide oportunități pentru puterile mondiale non-occidentale și pentru liderii regionali.

Este probabil ca noul document să sprijine încercările Kremlinului de a intensifica propunerile către țările nealiniate de a forma un bloc anti-occidental mai coeziv, scrie ISW.

Dar declinul puterii economice a Rusiei și slăbirea potențialului său militar în Ucraina reprezintă un prost stimulent pentru a arăta un interes serios față de propunerea Moscovei, spun autorii raportului.

ISW estimează că propunerea lui Putin de a crea un bloc anti-occidental în timpul vizitei lui Xi Jinping la Moscova nu a fost bine primită, deoarece liderul chinez a refuzat să antreneze China în conflictul geopolitic al lui Putin cu Occidentul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. Sa radem cu puerilii de la ISW: China nu are gura mare in politica ei externa, tace și face, cu mișcări gândite pe termen lung și foarte lung.

  • Sa radem cu trolii putinisti.
   Ce ofera blocul anti-occidental? Saracie, primitivism, dictatura, jaf, distrugere pentru cei ce nu se supun s.a.m.d.
   Faceti un ex de imaginatie, cum ar fi aratat lumea azi dominata de descreierati ca putin, xi jin ping, lucasenko si poolifriciul ala nord coreean, imi scapa numele.

  • Apropo de China…au fost sclavii occidentului pana acum, inca mai sunt. Au „furat” de la occidentali tot ce au putut acum se dau mari si tari. Fara occident erati pielea pu….loii, la fel si rusii.

  • @vct,
   China „tace și face” din alte motive, diferite de cele la care te gândești d-ta…Indiciu: ce faci, ca Stat, atunci când ți-ai format o pătură socialā de mijloc, cu sute de milioane de indivizi care au gustat din bunăstare? Cum faci să le satisfaci acestor indivizi pofta de bunăstare pe termen nedefinit ? Cu alte cuvinte: pe unde scoți cămașa, ca Stat, dacă, spre exemplu, Foxconn își mută întreaga producție în India?
   Aud…!?

  • VCT/ASM pupatorul de cururi comuniste….

  • WC-t,China exporta produse finite, nu resurse naturale furate de la mujici ca seful tau. Asadar nu isi permite sa ii supere pe aia carora le vinde ca.caturile. Pana si idolul tau diliu i-a adus pe mujici in 1980,si el exporta hidrocarburi neprelucrate.China daca pierde piata de desfacere nu stiu cum se descurca cu vreun miliard de someri.Ce face seful tau ne.bun e total antipatriotic,vinde in pierdere prin China si India pentru a-si sustine visele umede. China nu isi permite asa ceva,se dau ei ei putinisti pentru resurse la 10% din pret,dar in rest sunt mai capitalisti decat yankeii.

 2. atat timp cat occidentul arata unitate, rusia nu are nicio speranta si china nu poate intra cu forta in taiwan 🙂