G4Media.ro

Istoricii Academiei Române, memoriu adresat instituțiilor statului, după decizia de restricționare a…

Istoricii Academiei Române, memoriu adresat instituțiilor statului, după decizia de restricționare a accesului la Fondul Arhivistic Național: Se instituie o adevărată cenzură asupra trecutului național

Secția de Științe Istorice și Arheologie a Academiei Române adresează un amplu memoriu celor mai importante instituții ale statului, avertizând asupra pericolului cenzurării trecutului național, în urma deciziei Arhivelor Naționale din 26 mai de a restricționa accesul la documentele Fondului Arhivistic Național.

„Secția de Științe Istorice și Arheologie a Academiei Române își exprimă profunda îngrijorare cu privire la această decizia prin care este restricționat accesul la documentele din Fondul Arhivistic Național  sub pretextul  protecției informațiilor clasificate.  Prin această decizie, indiferent de perioadă, documentele cu marcaje secretizate nu mai ajung în circuitul cercetării științifice ceea ce se traduce prin instituirea unei adevărate cenzuri asupra trecutului național”, se precizează în Memoriu.

Să sperăm că vom fi auziți! Mulțumesc tuturor colegilor care au susținut acest memoriu. La 33 de ani de la căderea comunismului, nu putem cauționa un abuz prin tăcere.

Directorul-adjunct at Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” Mioara Anton și-a exprimat speranța că demersul înaintării Memoriului va avea ecou.

„Să sperăm că vom fi auziți! Mulțumesc tuturor colegilor care au susținut acest memoriu. La 33 de ani de la căderea comunismului, nu putem cauționa un abuz prin tăcere”, a scris Mioara Anton pe contul de facebook.

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Accesul trebuie sa fie liber, pentru orice persoana. Secretomania asta in stil antedecembrist e toxica, desueta si penibila.

  2. Sa le dea cat mai devreme pensii speciale si prea cinstitilor MAIsti…merita!
    🙂

  3. Ați votat PSDNL 55%, de ce sunteți surprinși de cenzură? Nu știați ce votați?

  4. Ciuca securila sii tov. Hellvig asta urmaresc: cenzura militara

  5. Pariem ca va urma un incendiu/inundatie?

  6. Mai trebuie luate lucrari de licenta si deconspirate de la politicieni nostri abjecti.