G4Media.ro

Israelul va permite livrarea „temporară” de ajutoare către Gaza prin punctul de…

Photo by AFP

Israelul va permite livrarea „temporară” de ajutoare către Gaza prin punctul de trecere Erez

Israelul va permite livrarea „temporară” de ajutoare către Fâșia Gaza asediată și amenințată de foamete prin portul Ashdod și punctul de trecere Erez, a anunțat vineri, 5 aprilie, biroul premierului Benyamin Netanyahu, citat de Le Figaro.

„Cabinetul (de război) i-a autorizat pe prim-ministru, pe ministrul Apărării (Yoav Gallant) și pe ministrul (Benny) Gantz să ia măsuri imediate pentru a spori ajutorul umanitar pentru populația civilă din Fâșia Gaza”, a precizat biroul lui Benyamin Netanyahu într-un comunicat. „Acest ajutor sporit va permite evitarea unei crize umanitare și este necesar pentru a asigura continuarea luptelor și pentru a atinge obiectivele războiului”, a adăugat acesta, la câteva ore după un avertisment al președintelui american Joe Biden.

Acest anunț intervine într-un moment în care presiunea internațională asupra guvernului israelian este în creștere, președintele Statelor Unite evocând joi, pentru prima dată, posibilitatea de a condiționa ajutorul american acordat Israelului de măsuri „tangibile” pentru a face față dezastrului umanitar din Gaza. Potrivit declarației, Israelul va autoriza livrarea „temporară” de ajutor umanitar prin portul israelian Ashdod, situat la 40 km nord de Gaza, și prin punctul de trecere Erez, în sudul țării. De asemenea, autoritățile vor permite „creșterea ajutorului iordanian prin Kerem Shalom”, un punct de trecere a frontierei din sudul Israelului.

Publicitate electorală

Drama umanitară

Într-un moment în care Fâșia Gaza se confruntă cu o tragedie umanitară, moartea, luni, în loviturile israeliene, a șapte lucrători ai ONG-ului World Central Kitchen (WCK), cu sediul în SUA, a sporit nemulțumirea internațională. Armata israeliană a recunoscut o „greșeală gravă”. Joi, Statele Unite au cerut o „creștere spectaculoasă” a ajutorului umanitar din partea Israelului către Fâșia Gaza, afirmând că doresc să vadă măsuri concrete luate „în următoarele ore și zile”. După ce guvernul israelian a anunțat joi seară deschiderea punctului de trecere Erez, Casa Albă i-a cerut acestuia să își respecte promisiunile. „Aceste măsuri (…) trebuie acum să fie puse în aplicare rapid și pe deplin”, a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, într-un comunicat.

Punctul de trecere Erez era închis din 7 octombrie, când războiul dintre Israel și Hamas a fost declanșat de un atac fără precedent al comandourilor mișcării islamiste palestiniene în sudul Israelului. Acesta s-a soldat cu moartea a 1.170 de persoane de partea israeliană, majoritatea civili uciși în aceeași zi, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza cifrelor oficiale israeliene.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...