G4Media.ro

Israelul a fost de acord cu cadrul general pentru o încetare a…

Sursa foto: ABBAS MOMANI / AFP

Israelul a fost de acord cu cadrul general pentru o încetare a focului în Gaza, afirmă Statele Unite / Mingea este acum în terenul Hamas

Israelul a aprobat, în esență, un cadru al unei propuneri de încetare a focului în Gaza și de eliberare a ostaticilor, iar acum depinde de Hamas să fie de acord cu acesta, a declarat sâmbătă un oficial de rang înalt al administrației americane, cu o zi înainte de reluarea discuțiilor pentru încheierea unui acord în Egipt, transmite Associated Press.

Mediatorii internaționali lucrează de săptămâni întregi pentru a negocia un acord care să pună capăt luptelor înainte de începerea lunii sfinte musulmane a Ramadanului, în jurul datei de 10 martie. Un acord ar permite, de asemenea, ca ajutorul să ajungă la sute de mii de palestinieni disperați din nordul Gaza, despre care oficialii umanitari se tem că sunt amenințați de foamete.

Israelienii „au acceptat mai mult sau mai puțin” propunerea, care include încetarea focului timp de șase săptămâni, precum și eliberarea de către Hamas a ostaticilor considerați vulnerabili, printre care se numără bolnavii, răniții, bătrânii și femeile, a precizat oficialul.

„În acest moment, mingea este în terenul Hamas și continuăm să insistăm cât de mult putem”, a declarat oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului, conform regulilor de bază stabilite de Casa Albă pentru a informa reporterii.

Oficiali din Israel și din partea Hamas nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Un oficial egiptean de rang înalt a declarat că se așteaptă ca mediatorii Egipt și Qatar să primească un răspuns din partea Hamas în timpul discuțiilor de la Cairo, programate să înceapă duminică. Oficialul a vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu a fost autorizat public să discute despre discuțiile sensibile.

Reamintim că sâmbătă SUA au lansat aerian primele ajutoare pentru Gaza. Trei avioane militare împart mii de mese pentru palestinieni, transmite BBC.

Trei avioane americane de transport C-130 au parașutat provizii potrivit unui oficial american, citat de CNN. Au fost lansate în total 66 de pachete – 22 de la fiecare aeronavă, a precizat oficialul.

Nu au fost livrate apă sau medicamente. Mai multe agenții umanitare au criticat anterior planurile SUA de a lansa ajutoare alimentare în Gaza, considerându-le ineficiente.

Richard Gowan, directorul Grupului Internațional de Criză pentru Națiunile Unite, a declarat pe rețelele de socializare: „Lucrătorii umanitari se plâng mereu că parașutările aeriene sunt bune oportunități pentru fotografii, dar o modalitate proastă de a livra ajutoare”.

Scott Paul, de la Oxfam, a scris pe X că parașutările de ajutoare „servesc mai ales pentru a ușura conștiința vinovată a înalților oficiali americani ale căror politici contribuie la atrocitățile și riscul de foamete din Gaza”.

Joe Biden a anunțat, vineri, că Statele Unite vor participa împreună cu ţări partenere la lansări aeriene de ajutoare umanitare în Fâşia Gaza, asediată de armata israeliană, transmitea AFP.

Cel puţin 576.000 de oameni din Fâşia Gaza – un sfert din populaţia enclavei – sunt la un pas de foamete, potrivit Oficiului ONU. Israel a pornit un asediu asupra Gazei după atacul sângeros al teroriștilor palestinieni Hamas, din 7 octombrie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...