G4Media.ro

Israel a reluat livrarea de combustibil către Fâșia Gaza

Israel a reluat livrarea de combustibil către Fâșia Gaza

Israelul a anunţat duminică reluarea livrării de combustibil către enclava palestiniană Gaza pentru producţia de energie electrică, o mişcare menită să reducă în continuare controlul impus în timpul războiului din mai dintre statul evreu şi Hamas, notează AFP, citată de Agerpres.

„Cu începere de luni, transferul de combustibil către centrala electrică din Fâşia Gaza va fi permisă prin terminalul Kerem Shalom”, singurul punct de tranzit pentru mărfuri între acest teritoriu palestinian sub blocadă şi Israel, a indicat într-un comunicat COGAT, organismul israelian responsabil pentru operaţiunile civile din teritoriile palestiniene.

Această decizie „este condiţionată de menţinerea securităţii”, a adăugat documentul.

Combustibilul livrat de Israel este finanţat de Qatar, a precizat pentru AFP un responsabil din serviciile de securitate ale statului evreu.

Hamas, mişcare islamistă armată aflată la putere în Fâşia Gaza, a denunţat săptămâna trecută „politica de tergiversare” a Israelului pentru a rezolva criza umanitară din enclava palestiniană, unde trăiesc înghesuiţi aproximativ două milioane de palestinieni şi supusă unei blocade israeliene de aproape 15 ani.

Statul evreu şi-a înăsprit restricţiile în timpul războiului de 11 zile cu Hamas în luna mai.

Săptămâna trecută, Israelul a reînnoit serviciul poştal către teritoriul palestinian şi a permis reluarea unor exporturi de produse agricole şi îmbrăcăminte.

De asemenea, a extins zona de pescuit acordată locuitorilor din Fâşia Gaza de la şase la nouă mile marine şi a permis importul de materii prime pentru „uzinele civile esenţiale”.

Această serie de măsuri a debutat după încheierea unui armistiţiu care a intrat în vigoare la 21 mai şi care a pus capăt conflictului cel mai mortal dintre Israel şi Hamas după 2014.

Între 10 şi 21 mai, 260 de palestinieni au fost ucişi de lovituri israeliene asupra Fâşiei Gaza, printre care combatanţi, potrivit autorităţilor locale. În Israel, tirurile de rachete dinspre enclavă au făcut 13 morţi, printre care un soldat, potrivit poliţiei şi armatei.

Ulterior, armistiţiul a fost respectat în mare parte, deşi la începutul acestei luni militanţi palestinieni au lansat baloane incendiare declanşând incendii în Israel care a răspuns cu lovituri aeriene.

sursa foto: Wikipedia

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Gaza nu este enclava asa cu se spune in articol. Enclava este un stat sau entitate administrativ-teritorială înconjurat de teritoriul național al unui alt stat, respectiv entități administrativ-teritoriale.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.