G4Media.ro

Iranul nu s-a conformat încă acordului nuclear pentru a permite ridicarea sancțiunilor…

sursa foto: Facebook / US Department of State

Iranul nu s-a conformat încă acordului nuclear pentru a permite ridicarea sancțiunilor impuse de SUA

Secretarul de stat Antony Blinken susține că nu se văd încă semne concrete din partea Iranului că ar face „tot ce este necesar” pentru a se conforma acordului nuclear şi a permite astfel ridicarea anumitor sancţiuni impuse de SUA.

„Întrebarea la care nu avem încă un răspuns este dacă Iranul, la urma urmei, este pregătit să facă tot ce este necesar pentru a se conforma din nou acordului”, a afirmat şeful diplomaţiei americane la postul de televiziune CNN, comentând negocierile indirecte care au loc la Viena.

„Planul comun de acţiune globală” (JCPOA, conform acronimului său în engleză), încheiat în 2015 pentru a împiedica Teheranul să intre în posesia bombei atomice, este muribund de la retragerea SUA în 2018, sub preşedinţia republicanului Donald Trump.

Însă noua administraţie a democratului Joe Biden vrea să relanseze acordul şi a avut recent cu Iranul mai multe sesiuni de negocieri indirecte, cu ajutorul celorlalte state semnatare ale acordului – ţări din UE, dar şi Rusia şi China. Negocierile ar urma să se reia la începutul săptămânii viitoare în capitala Austriei.

„Ştim ce sancţiuni vor trebui ridicate dacă nu sunt compatibile cu acordul nuclear”, a explicat şeful diplomaţiei americane la postul de televiziune ABC.

„Cred că Iranul ştie ce trebuie să facă pentru a respecta din nou acordul în privinţa aspectelor nucleare, dar nu am văzut dacă Iranul este pregătit să ia o decizie”, a mai spus Blinken.

„Aceasta este miza şi nu avem încă un răspuns”, a adăugat el.

Ultima sesiune a acestor negocieri s-a terminat miercuri pe o notă pozitivă, participanţii spunând că s-au înregistrat progrese, relateaza Agerpres.

Sursa foto: Facebook\ US Department of State

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. Il puteti trimite pe Drumbo la Teheran sa negocieze cu capetele infierbantate de sub turbanele negre. Sunt convins ca va avea acolo o primire asa cum merita!

  2. Deci….Trump avea dreptate?

  3. Va imbatati cu apa rece.Cu un stat care sponsorizeaza terorismul si promoveaza militiile siite nu aveti ce discuta!