G4Media.ro

Iranul îi cere lui Joe Biden să ridice, necondiționat, sancțiunile SUA impuse…

Iranul îi cere lui Joe Biden să ridice, necondiționat, sancțiunile SUA impuse de Donald Trump

Noul preşedinte american Joe Biden trebuie să ridice „necondiţionat” sancţiunile impuse Teheranului de predecesorul său, Donald Trump, pentru a salva acordul nuclear iranian, a avertizat vineri ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif, potrivit AFP.

În 2015, Iranul şi Grupul celor şase (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au încheiat la Viena un Plan de acţiune comun şi cuprinzător (JCPOA) destinat să reglementeze problema nucleară iraniană după 12 ani de tensiuni.

Acest pact oferă Iranului o scutire de sancţiunile internaţionale, în schimbul unei limitări drastice a programului său nuclear şi a unor garanţii că nu încearcă să intre în posesia bombei atomice. Dar Teheranul a ameninţat că va anula acordul de când fostul preşedinte Donald Trump a scos unilateral Statele Unite din înţelegere în 2018, restabilind în acelaşi timp sancţiunile americane care fuseseră ridicate în baza acordului.

Reluarea sancţiunilor a aruncat Iranul într-o recesiune profundă. Ca răspuns la sancţiuni, Iranul a renunţat în 2019 progresiv la majoritatea angajamentelor-cheie asumate la Viena.

Considerând că politica privind Iranul a predecesorului său a fost un eşec, Joe Biden şi-a anunţat intenţia de a readuce Statele Unite în acordul de la Viena. Însă el a condiţionat aceasta de o revenire în prealabil a Iranului la respectarea strictă a angajamentelor. Dar Teheranul solicită mai ales ridicarea sancţiunilor şi ca Washingtonul să îşi respecte toate obligaţiile.

„Noul guvern american poate salva în continuare acordul, dar numai dacă poate întruni la Washington o adevărată voinţă politică pentru a arăta că Statele Unite sunt pregătite să fie un partener de încredere pentru un efort colectiv”, a scris Mohammad Javad Zarif în rubrica sa la revista americană Foreign Affairs.

„Guvernul (Biden) trebuie să înceapă prin eliminarea necondiţionată a tuturor sancţiunilor impuse (Iranului) de la venirea lui Trump la putere”, a adăugat el.

„’În schimb, Iranul va anula toate măsurile coercitive pe care le-a luat ca urmare a retragerii SUA din acord”, a dat asigurări Mohammad Javad Zarif, care avertizează şi împotriva oricărei încercări a noului preşedinte american de a ”smulge concesii” Iranului, coform Agepres.

Sursa Foto: Facebook/Mohammad Javad Zarif

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Domnul Biden chiar ateapta conditiile Iranului pentru a ridica sanctiunile.

 2. Donnie le-a tras un șut în poponeață care i-a cam durut pe respectivii ayatollahi din moment ce se smiorcăie la nea bidon. Să vedem cum accesează petrodolarii ecologistul de 79 de ani dimpreună cu cinstita-i famiglie va fi un show în sine, iar unda verde(oh, culoarea preferată a țoalelor „martirilor”și a monedei șefilor lor pământești) dată atomicei iraniene călărind phoenixul nord-coreean (rachetă dragă, încărcată de neosimboluri chineze) va fi confirmarea globalizării, faza a doua. Doar nu credeați în figurile cu NATO puternic și amărui prezentate drept politică externă prioritar bideuniană. Pe moș bidon robinet, nu-l mai interesează lumea voastră de idioți idealiști stângocentrici, sanders și chomsky au subliniat asta iar stânga extremă albă, fie ea latino ori plain progressive, și-o ia pentru naivitate chiar acum. Între noi și obliteration nu mai e nici NATO și nici analiștii analui ci nuclear deterentului pe care nu-l avem c-am dormit pe noi, și mila Erdoganului. Cu idiotul, Khalifatul e pe vine.Dacă gubernul ăsta al USA este Obama reloaded, Evropia-s goose is toast.

  • Vnimanie, vnimanie, gavaril Maskva, gavaril Maskva !!!

  • Vreau si eu ce ai fumat tu, prietene! Pare marfa buna, ti-o da cu halucinatii puternice.
   Prietenas, Israel e in coasta Iranului. Biden pare el ramolit, dar nu e. Are o experienta de vreo 50 de ani de politica, in sensul ca stie sa manipuleze dialogul diplomatic in directia pe care o vrea.
   Dupa cum stii, cainele care latra, nu musca. Trump a latrat, ca face, ca drege. Uite, Iranul e la un pas de bomba nucleara, Kim nu il mai suna pe rezidentul din Florida, iar conasul Putin si-a luat mana de pe el.
   Habar nu ai ce e marxismul. Habar nu ai ce e stanga. Crezi ca daca Trump a zis asta, gata, orice e anti-Trump e de extrema stanga. Citeste un pic de politologie, nu strica.Insa stiu ca nu o vei face – a posta ca un troll fidel Moscovei, folosind cuvinte de AUR iti ofera mai multa satisfactie decat a creste intelectual.
   Bad news for you: Vremea voastra s-a incheiat, vremea democratiei a sosit!

  • @Postăkel Gudurău, cu cat va platesc cei de la sputnik, pravda, russia today, izvestia, etc. sa va faceti de kko pe forumuri, voi astia atotstiutori? Se merita? iese de un toi de vodka? O felie de parizer si una de paine? Sau o faceti voluntar? Hai PA!!!

  • Se pare c-am nimerit în plin ceata lui Pingțigoi de zbierați pe varii tonuri, niciodată la obiect ci la persoană, așa cum vă stă bine. Adevărul ustură și cuțu se supără pe băț. S-a dus dreaq fengșuiu cu găvăreala turbănatului, nu? O dădea unu, că Israelul o să-i apere șoricu lui de membru NATO și UE de o eventuală nucleară.mică cu aprobarea Putinelului care are boală pe limitrofe dar eu nu cred că se lasă cu mai mult de o ședință despre „o neînțelegere gravă” urmată de ccarea colectivă pe propriile persoane a palavragiilor europeni și de escamotarea atacului printr-un anunț despre un accident major la o uzină nucleară din România sau Bulgaria pe, binențeles CNN după care se vor negocia binențeles concesii majore, în sfânta tradiție antebelica. Mai era unul mai bleguț care avea impresia că politica externă se face ca la stână unde „se pare” că lupul vrea pacea, nu pe certitudinea puterii, ci pe pregnanța impresiei, ca la telenovele. Dacă dă bunicuțul vostru banii la nenea mic și rău cu pălărie albă, consolați-vă mioarelor că nu mai e nimic cu care tranca-fleanca eurodâmbovițeană să mai poată face ceva pentru noi ci doar pentru ei să aplice figura Mazăre , lucru în care excelează cumva.

 3. Asta e o veste foarte buna. Exista riscul ca Iranul sa se fi hotărât sa producă arme nucleare și sa nu-i mai pese de un acord de care Trump și-a bătut joc.
  Se pare însă ca prefera pacea.

 4. Putin s-a amuzat cand i s-a spus ca proiectul Deveselu este pentru Iran.

  • Acum c-a scăpat de singurul competitor serios, Putin se amuză permanent la chelălăitul incoerent al Bruxellesului cu tâmpenia energoverde și capacitățile de producție mutate-n China cu copyright cu tot.Mai puțin și Europa va fi teren viran din perspectiva lui. America a reînceput politica de a-și da singură la gioale și se afundă în sărăcie și datorii spre nemăsurata îmbogățire a propriei elite corupte și defecte care este, în viziunea lui și a lui Ping , o găină proastă și lacomă care se îngrașă pentru tăiat, ceea ce și este defapt. Idioții au pierdut contactul cu realitatea și bunul simț odată cu îmbogățirea din stipendii și furt, vezi Pelosi și Biden five.Pe partea cealaltă,aparatul de stat superbirocratizat e un stat în sine, inutil și piatră de moară la relansarea economică.Cam asta e poza, deal with that.

 5. Postakele, taci naibii din gura ca lesin de ras aici. Cretinule, Israel are capacitati militare pe care tu nici nu le banuiesti. Lasa ma sa iti amintesc ca in 6 zile, desi era inconjurat de inamici, a batut 3 tari cu capacitati militare superioare: Egipt, Iordania si Siria, in conditiile in care ei nu aveau nici de unele. Acum, cand si au dezvoltat aparatul militar, crezi ca sunt speriati de Iran? Israel va sari pentru ca in drumul Iranului catre Evropa se afla Tel Avivul, copilas.
  America si-o da la gioale? Hai, explica-mi tu, analistule geopolitic. Cum o face? Hai expertule! Nu esti in stare sa pui niste virgule si niste puncte in frazele tale, dar te pricepi maxim la strategii militare si jocuri diplomatice.

  • Ești doar un imbecil care-și ia dorințele drept realitate. Israelul e nimic fără America iar nen-tu biden nu și-a ascuns aversiunea față de Beny.Bomba nu se cară cu autocarul via Ierusalim (știi tu, s-a schimbat capitala de la războiul de șase zile încoace) iar Israelul se apără pe el, nu pe tine, cât despre Teheran, ajunge unde vrea el în Europa, cu arme, droguri, bani și mujahedini. Cât despre americani, n-am auzit c-ar fi atacat Arabia Saudită pentru 9-11 ci Siria și Afganistanul. Pedeapsa a aplicat-o noul emir unor neamuri de-ale lui la indicațiile lui Trump, cel ce-ți stă-n gât, pentru finanțarea atacului .Cât despre figurile tale de buftea, nu te fac inteligent ci mai degrabă berbec iar eu n-am vorbe cu ovine. După logicieni de teapa ta, Putin n-are tupeul să ocupe Crimeea iar Statul Islamic n-a existat niciodată de frica lui Spiderman.

 6. Ești doar un imbecil care-și ia dorințele drept realitate. Israelul e nimic fără America iar nen-tu biden nu și-a ascuns aversiunea față de Beny.Bomba nu se cară cu autocarul via Ierusalim (știi tu, s-a schimbat capitala de la războiul de șase zile încoace) iar Israelul se apără pe el, nu pe tine, cât despre Teheran, ajunge unde vrea el în Europa, cu arme, droguri, bani și mujahedini. Cât despre americani, n-am auzit c-ar fi atacat Arabia Saudită pentru 9-11 ci Siria și Afganistanul. Pedeapsa a aplicat-o noul emir unor neamuri de-ale lui la indicațiile lui Trump, cel ce-ți stă-n gât, pentru finanțarea atacului .Cât despre figurile tale de buftea, nu te fac inteligent ci mai degrabă berbec iar eu n-am vorbe cu ovine. După logicieni de teapa ta, Putin n-are tupeul să ocupe Crimeea iar Statul Islamic n-a existat niciodată de frica lui Spiderman.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.