G4Media.ro

Iranul execută trei bărbați condamnați în legătură cu protestele

Sursa foto: AFP

Iranul execută trei bărbați condamnați în legătură cu protestele

Trei bărbați au fost executați marți în Iran după ce au fost declarați vinovați de implicarea în moartea unor reprezentanți ai forțelor de ordine în timpul protestelor declanșate anul trecut în această țară de moartea lui Mahsa Amini, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Majid Kazemi, Saleh Mirhashemi și Saeed Yaghoubi au fost condamnați pentru „moharebeh” („război împotriva lui Dumnezeu”) și pentru că se aflau în posesia unei arme în timpul unei demonstrații în orașul Isfahan, în centrul țării, a anunțat agenția de presă a sistemului judiciar, Mizan Online.

Arestați în noiembrie, cei trei bărbați au fost condamnați la moarte în ianuarie. De asemenea, ei au fost găsiți vinovați de a fi membri ai unor „grupuri ilegale cu intenția de a submina securitatea țării și de complicitate care a dus la crime împotriva securității interne”, a adăugat Mizan.

„Potrivit probelor și declarațiilor inculpaților, focul (de armă) al acestor trei persoane a dus la martiriul a trei membri ai forțelor de securitate”, a adăugat Mizan Online.

Iranul este zguduit de o mișcare de protest de la moartea, la 16 septembrie 2022, a lui Mahsa Amini, o kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, la trei zile după ce a fost arestată de poliția morală pentru că a încălcat codul vestimentar strict impus femeilor, inclusiv purtarea vălului în Republica Islamică.

În condițiile în care rude ale lui Majid Kazemi trăiesc în Australia, o petiție a fost trimisă ministrului australian de externe, Penny Wong, cerându-i sprijinul pentru achitarea acestuia.

„Procese spectacol”

„Majid are doar 30 de ani. Este o persoană iubitoare, plină de compasiune și cu o voință puternică. La fel ca mulți alți iranieni, el a participat la proteste pașnice pentru a-și face auzită vocea și a cere schimbare”, a scris vărul său Mohammad Hashemi în textul petiției publicate pe change.org.

Penny Wong a declarat vineri că execuția dlui Kazemi „ilustrează brutalitatea regimului” din Iran.

„Australia susține poporul iranian”, a adăugat ea pe Twitter.

Nazanin Boniadi, o actriță și activistă britanică de origine iraniană, a denunțat pe Twitter „crimele” comise după „mărturisiri forțate” și „procese-spectacol”.

O înregistrare video postată vineri pe rețelele de socializare arată locuitori din Teheran scandând „Moarte Republicii Islamice” și alte sloganuri împotriva regimului.

Videoclipul, care a putut fi autentificat de AFP, a fost filmat în cartierul de clasă mijlocie Ekbatan, care a fost scena unor proteste anti-regim în ultimele luni.

Numeroși protestatari au fost arestați din septembrie de către autorități.

Iranul execută mai multe persoane decât orice altă țară, cu excepția Chinei, potrivit mai multor ONG-uri pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International.

În 2022, 582 de persoane au fost executate, cu 75% mai multe decât în anul precedent, potrivit Iran Human Rights și unei alte organizații, Ensemble contre la peine de mort (ECPM), cu sediul la Paris.

Dar ritmul execuțiilor a fost și mai intens în 2023: ONG-ul Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia, numără cel puțin 218 execuții de la începutul anului.

Alte zeci de protestatari încarcerați „sunt în pericol”, avertizează Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul IHR.

„Trebuie să ne asigurăm că liderii Republicii Islamice înțeleg că execuția protestatarilor nu va fi tolerată”, a declarat el pe Twitter.

ONG-ul Hengaw, cu sediul în Norvegia, a denunțat „un val inimaginabil de execuții în Iran” și a cerut pe Twitter „organizațiilor pentru drepturile omului și guvernelor occidentale” să acorde „o atenție deosebită”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...