G4Media.ro

Iranul avertizează Charlie Hebdo: „Uitaţi-vă ce a păţit Salman Rushdie”

Sursa foto: Pixabay

Iranul avertizează Charlie Hebdo: „Uitaţi-vă ce a păţit Salman Rushdie”

Comandantul şef al Gărzii Revoluţionare din Iran, generalul Hossein Salami, a avertizat revista franceză de satiră Charlie Hebdo să nu uite ce i s-a întâmplat scriitorului Salman Rushdie, care a fost atacat la mai bine de 30 de ani după publicarea unui roman în care a „insultat islamul”, transmite EFE, preluată de Agerpres.

„Îi sfătuiesc pe francezi şi pe directorii revistei Charlie Hebdo să se uite ce-a păţit Salman Rushdie”, a declarat într-o ceremonie Salami, citat miercuri de agenţia semioficială Mehr.

În august 2021, la New York, scriitorul britanic de origine indiană a fost victima unui atac cu cuţitul în urma căruia şi-a pierdut vederea la un ochi, pentru că „a atacat islamul” în romanul său „Versetele satanice”, publicat în 1989.

În 1989, ayatollahul iranian Ruhollah Khomeini a emis o fatwa (decret religios) în care cerea asasinarea lui Rushdie şi a oricărei persoane implicate în publicarea cărţii, iar din acel moment scriitorul a fost nevoit să trăiască ascuns şi sub protecţia poliţiei.

Guvernul iranian a respins orice responsabilitate în atacul din august 2022 împotriva lui Rushdie, dar l-a acuzat pe însuşi scriitorul britanic de agresiune, pe motiv că „i-a insultat pe musulmani” cu romanul său.

„După mulţi ani, un tânăr musulman s-a răzbunat în mod curajos pe Salman Rushdie şi nimeni nu l-a putut salva” pe scriitor, a declarat Salami, referindu-se la bărbatul care l-a atacat pe autor cu un cuţit în timp ce acesta se afla pe scenă, în timpul unei conferinţe la New York.

„Nu vă jucaţi cu musulmanii”, a adăugat generalul iranian.

Charlie Hebdo a organizat la 8 decembrie un concurs de caricaturi înfăţişându-l pe liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, pentru „a-i susţine pe iranienii care luptă pentru libertatea lor”, o referire la protestele care zguduie această ţară din septembrie 2022, după moartea în arestul poliţiei a tinerei iraniene de etnie kurdă Mahsa Amini, reţinută pe motiv că nu-şi acoperise capul corespunzător cu vălul islamic obligatoriu.

Teheranul a condamnat concursul şi a dat asigurări că „nu acceptă sub nicio formă insultele împotriva valorilor islamice, religioase şi naţionale”.

Într-un prim răspuns la anunţul organizării de către Charlie Hebdo a concursului de caricaturi, Iranul a închis la 5 ianuarie Institutul Francez de Investigaţii din Iran, ca reacţie la „tăcerea” Parisului pe această temă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. ca sa nu zica Iranul ca nu e corectitudine, uite cea a patit pupaza aia demi lovato

  2. Iran=Rusia=China

  3. Hm, eu zic sa fie atent domnul Salami, uite ce s-a intamplat cu Soleimani…