G4Media.ro

Iohannis va declara 2019 drept „Anul omagierii victimelor comunismului”, într-o ceremonie care…

Iohannis va declara 2019 drept „Anul omagierii victimelor comunismului”, într-o ceremonie care va avea loc luni, la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis va declara 2019 drept „Anul omagierii victimelor comunismului”, într-o ceremonie care va avea loc, luni, la Palatul Cotroceni, în contextul împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, transmite News.ro.

„La 30 de ani de la Revoluţia sângeroasă din 1989, preşedintele Klaus Iohannis consideră prioritare asumarea corectă a trecutului traumatic, condamnarea abuzurilor şi crimelor comunismului, precum şi consolidarea democraţiei”, arată Administraţia Prezidenţială.

„Încă de la preluarea mandatului, preşedintele României a acţionat pentru omagierea victimelor regimului comunist. La 30 de ani de la Revoluţia sângeroasă din 1989, preşedintele Klaus Iohannis consideră prioritare asumarea corectă a trecutului traumatic, condamnarea abuzurilor şi crimelor comunismului, precum şi consolidarea democraţiei. Astfel, în anul în care se împlinesc trei decenii de la încheierea Războiului Rece şi de la căderea Cortinei de Fier în Europa, preşedintele Klaus Iohannis subliniază importanţa sacrificiului pentru apărarea valorilor democratice şia drepturilor omului şi onorează memoria celor care au luptat pentru libertate împotriva regimului dictatorial, cu o componentă importantă pe Revoluţia din Decembrie 1989”, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de Administraţia Prezidenţială.

La ceremonia solemnă „30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. 2019 – Anul omagierii victimelor comunismului” au fost invitaţi să participe foşti deţinuţi politic, disidenţi anticomunişti, revoluţionari, urmaşi ai familiilor eroilor martiri din Decembrie 1989, reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi jurnalişti.

„Preşedintele Klaus Iohannis consideră că un astfel de program, pentru omagierea celor care s-au sacrificat în numele valorilor care guvernează societatea de astăzi, poate contribui la construirea memoriei unei societăţi puternice, bazate pe egalitate şi dreptate, precum şi la educarea tinerilor în spiritul afirmării unei culturi a libertăţii, valorilor fundamentale ale democraţiei, statului de drept şi pluralismului”, se mai arată în comunicat.

Fiul disidentei comuniste Doina Cornea, Leontin Horaţiu Iuhas, a anunţat, săptămâna trecută, că refuză invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis de a participa la ceremonia publică „30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. 2019 – Anul omagierii victimelor comunismului”. El a susţinut că acele câteva săptămâni de puşcărie pe care le-a făcut pentru că şi-a spus părerea înainte de 1989 nu-i permit să se declare o victimă a comunistului, în plus, nu înţelege de ce o ceremonie dedicată Revoluţiei din Decembrie 1989 are loc în luna mai. Iuhas a spus că, dacă ceremonia este făcută în scopuri electorale, refuză să participe.

„Poate că m-aş simţi onorat şi aş participa la evenimentul pe care îl veţi patrona dacă nu ar exista câteva motive ce mă împiedică să o fac. În primul rând, e vorba de calitatea mea care m-ar îndreptăţi să partcip la un astfel de eveniment. Pe de altă parte nu înţeleg care este motivul pentru care o ceremonie dedicată Revoluţiei din Decembrie 1989 are loc în luna mai? Să fie oare din motive electorale? Atunci, nu! Nu doresc să particip la un miting electoral. Şi nu doresc de asemenea să particip la o ceremonie în care există riscul ca victimele regimului comunist să fie sărbătorite tocmai de torţionarii lor. Şi oare de ce aţi fixat data ceremoniei chiar în 20 mai? De ce nu 13 – 15 iunie?”, a scris, fiul Doinei Cornea, Leontin Horaţiu Iuhas, pe Facebook.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Ce coincidenta dracu’ ca anul asta, an de alegeri prezidentiale, se implinesc 30 de ani de la caderea ceausismului! Dar parca abia la Craciun s-a-ntamplat, sau nu mai tin io minte bine?!

  • Ce bine ca n a anuntat asta pe 30’dec 2019.

   De obicei se anunta inainte (cel putin cu un an calendaristic).

   Probabil kwi crede ca e in luna dec 2018 de aici si confuzia cu invitatia lui cornea.

   # kondensatorilor, ce ziceti, sa ii trimit o felicitare acu legat de craciun / anul nou ?!

   PS

   kwi nu rescrie doar istoria, ci recreeaza un nou calendar : calendarul pas cu pas al melcului de sb (el merge incet si vorbeste rar pt ca el se percepe ca se misca exact ca un ghepard)

 2. Kaus incepe sa invete meserie! Ma bucur!

 3. Klaus incepe sa invete meserie! Ma bucur!

 4. Nu merge neam.
  Va pierde electorat tocmai pentru graba de a bifa un eveniment ce trebuia să aibă loc în Decembrie, nu în luna Mai.

 5. IohAnnus merge din penibil în penibil

  • Ție ți-e dor să-ți lipești buzele de fesele dragniene, să-i dai gădilături fierbinți că poate-i trece dubla iernie lombară de disc, să se poată apleca după săpun la proba de îndemânare, la intrarea în beciul domnesc.
   Altfel nu i-ai poci numele președintelui țării.

  • Probabil de aia va castiga lejer inca un mandat!

   #sieuvotez #farapenali

 6. Le e frica de decembrie asta ca lui scara de tamaie!
  La toti ,dar absolut la toti politicienii.Totul dar pana la a exploda mamaliga.Asta iar matura pe toti si nu asta vor.Vor putin circ, dupa care plecam in concedii,ne apucam de ciordeala, facem ce stim noi mai bine!

 7. Oare Iohannis nu a fost colaborator al securității? Dacă nu, hai cu lustrația odată

 8. Bine face presedintele!!! Mama lor de comunisti. Ne-au calarit decenii intregi.

  Daca te lupti cu satana rosie, orce prilej este bun venit.Prea mult domn ati fost domn presedinte, prea mult….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.