G4Media.ro

UPDATE Iohannis: ”E o problemă cu mandatul judecătorului CCR Petre Lăzăroiu. Cei…

UPDATE Iohannis: ”E o problemă cu mandatul judecătorului CCR Petre Lăzăroiu. Cei care trebuie să lămurească aceste probleme sunt chiar cei care le-au creat”

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că situația creată la Curtea Constituțională, unde judecătorul Petre Lăzăroiu are un mandat de 10 ani, ”este o problemă”. Întrebat dacă va acționa în vreun fel, Iohannis a spus că ”cei care trebuie să lămurească aceste probleme sunt chiar cei care le-au creat”. El a mai spus că nu președintele României are atribuțiile de a constata vacantarea unui loc la CCR, ci președintele Curții.

Reamintim că G4Media.ro a dezvăluit, vineri, că o decizie pronunțată chiar de CCR în martie interzice adăugarea unui mandat plin la un rest de mandat. G4Media.ro a atras atenția încă de la finalul săptămânii trecute asupra faptului că CCR funcționează de două luni încălcându-și propria jurisprudență și, implicit, Constituția, după cum rezultă dintr-o decizie a Curții pronunțată în martie 2018. Unul dintre judecători, Petre Lăzăroiu, se află în funcție de 10 ani, în condițiile în care în Constituție scrie că mandatele sunt de 9 ani, iar CCR tocmai a decis în martie că judecătorii nu pot adăuga un mandat întreg la un rest de mandat și că limita maximă este de 9 ani, așa cum prevede legea fundamentală.

Principalele declarații ale lui Iohannis:

Da, consider că este o problemă. Nu este deloc o problemă simplă. Toată lumea se așteaptă ca primul actor care respectă cu sfințenie Constituția să fie CCR. Au apărut semne de întrebare printr-o decizie a Curții care chiar ea declară că un mandat nu poate depăși 9 ani, dar este un judecător care e de 10 ani acolo. Nu e simplu să tranșăm această chestiune, dar este foarte regretabil că avem această situație. Prin tolerarea acestor mandate mai lungi, chiar CCR s-a pus singură în situația de a-i fi chestionată respectarea supremației Constituției.

Este o întrebare pe care cu certitudine și-o pun mulți, ce se întâmplă cu deciziile. Aici trebuie consultați specialiștii și, în final, tot CCR trebuie să decidă, paradoxal, în privința propriului comportament constituțional. Este evident că cei care trebuie să lămurească aceste probleme sunt chiar cei care le-au creat.

În cazul în care mandatul unui judecător se termină, acest lucru se constată de președintele Curții, nu de președintele României. Dacă sunt alte cauze de încetare a mandatului, decizia se ia în plenul Curții. Președintele nu are nici o atribuție de a constata vacanța unui mandat. CCR trebuie să analizeze această chestiune, pentru a nu rămâne o umbră, o îndoială.

Legea este ambiguă

Legiuitorul nu a anticipat, atunci când a fost dezbătută și adoptată legea de funcționare a Curții Constituționale, o situație precum cea a judecătorului Petre Lăzăroiu. Drept urmare, nici actul normativ nu conține prevederi exprese în acest sens.

Potrivit legii invocate, declanșatorul procedurii de numire a unui nou judecător constituțional este întotdeauna președintele CCR. Astfel, el este cel care constată cazurile de încetare a mandatului judecătorilor (art. 9 și art. 67), dar și cel care sesizează autoritatea îndreptățită să numească noul judecător (art. 68).

Potrivit avocatei Elenina Nicuț, însă, faptul că legea este ambiguă, înseamnă că cel care trebuie să acționeze în cazul Lăzăroiu este președintele Klaus Iohannis. Asta deoarece judecătorul Petre lăzăroiu a fost numit pe unul dintre cele trei locuri de judecător rezervate președintelui României.

”Nu lui Dorneanu trebuie să vă adresați, situația nu e prevăzută de art. 67 din legea nr. 47/1992. Atâta vreme cât Decretul nr. 553/02.06.2010 (prin care a fost numit Petre Lăzăroiu la CCR – n. red.) își produce efectele, omul este în mandat, cu toate efectele. Singurul care poate face ceva în sensul ăsta e Iohannis care poate emite un alt Decret prin care să constate încetarea efectelor Decretului nr. 553/2010, în baza Deciziilor CCR 136/2018, 392/2017, 414/2010”, a scris Elenina Nicuț pe Facebook.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează