G4Media.ro

Iohannis, discuție cu președintele Ucrainei despre Rusia, vaccinurile donate de România și…

Iohannis, discuție cu președintele Ucrainei despre Rusia, vaccinurile donate de România și minoritatea română

Președintele Klaus Iohannis, a discutat telefonic miercuri cu președintele Ucrainei, Volodâmâr Zelenski, la cererea acestuia, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale. Cei doi șefi de stat au vorbit despre situația de securitate din regiunea Mării Negre, iar Iohannis a transmis că România sprijină ferm suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială

Președintele Iohannis i-a mai spus omologului său că declarațiile comune ale reuniunilor găzduite recent de România – Summitul Formatului București 9 și reuniunea trilaterală la nivelul miniștrilor de externe România – Polonia – Turcia, la care a participat inclusiv ministrul ucrainean de externe, reflectă susținerea față de Ucraina.

Iohannis a mai spus, potrivit comunicatului citat, că România e preocupată de ”deteriorarea recentă a securității în Vecinătatea Estică și în Marea Neagră, în apropierea frontierei estice a Ucrainei și în Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Federația Rusă, apreciind poziția Președintelui Ucrainei de natură să conducă la reducerea tensiunilor”.

Cei doi oficiali au discutat, la inițiativa lui Iohannis, despre drepturile minorității române din Ucraina, mai cu seamă despre dreptul la educație în limba română. El a cerut încheierea rapidă a Protocolului de cooperare bilaterală în domeniul educației dintre România și Ucraina și reluarea lucrărilor Comisiei interguvernamentale mixte privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

În plus, Iohannis i-a transmis lui Zelenski că România va dona Ucrainei vaccinuri anti-Covid, echipamente medicale și dezinfectanți. (Sursa foto: presidency.ro)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Noi ăștia care am servit patria în 98-99 când Serbia, Belgradul era bombardat de americani, caporal manta la datorie așa va fi până voi muri,. Mă pish pe NATO și UE

    • Putin te asteapta! Are nevoie de cineva care sa ii serveasca ceai lui Navalnai si sa ii arate pe fereastra maretele perspective care i se deschid!

  2. Alogenule ăștia nu sunt preteni, sunt inamici dă te n plm de Neamț împuțit

  3. le-o fi spus ceva despre nordul bucovinei sau tinutul herta ? tot apucaturi de rusi au

    • Ucrainienii sunt ruși. Au distrus si distrug orice etnie de pe teritoriul lor. Nu au fost niciodată prietenii României. Gard de beton la nord ..

    • @Lime: asae. Si au aceleasi apucaturi de barbari complet lipsiti de moralitate si de educatie!