G4Media.ro

Iohannis despre politicienii corupți care se prezintă ”fără rușine drept deținuți politic”:…

Iohannis despre politicienii corupți care se prezintă ”fără rușine drept deținuți politic”: ”Acte ultragiante de trivializare”

Președintele Klaus Iohannis i-a criticat dur marți pe marii condamnați în dosare de corupție care susțin ”fără rușine” că sunt deținuți politic și a calificat acest comportament drept ”acte ultragiante de trivializare”. El a spus că imaginea deținuților politici, victime ale dictaturii comuniste, trebuie apărată de asemenea tentative.

”Niciodată nu vom putea spune că am făcut îndeajuns pentru recuperarea memoriei victimelor dictaturii comuniste, dar efortul merită întotdeauna să fie susținut prin asumarea corectă a trecutului recent, condamnarea abuzurilor și crimelor din acea vreme, consolidarea democratică și întărirea instituțiilor statului. În același timp, cred că e important să apărăm imaginea dumneavoastră de acte ultragiante de trivializare, așa cum este tentativa unor politicieni anchetați sau condamnați pentru acte de corupție de a se prezenta, fără rușine, drept deținuți politic”, a spus președintele într-un mesaj transmis la deschiderea lucrărilor celui de-al XXVI-lea Congres al Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România, organizat la Constanța.

Președintele a criticat guvernul pentru ”o lipsă de implicare din partea autorităților în ceea ce privește omagierea eroilor și a victimelor comunismului, precum și tragerea la răspundere a celor vinovați”.

”Responsabilii guvernamentali dau dovadă de o cunoaștere precară a istoriei noastre recente, iar acest lucru se reflectă prin lipsa de strategii și inițiative care să combată uitarea și să onoreze victimele totalitarismului. De asemenea, instituțiile care au obligația de a contribui la recuperarea memoriei victimelor comunismului, precum și de a scoate de sub anonimat călăii dau dovadă de totală pasivitate. Găsesc aceste neajunsuri foarte dăunătoare pentru societatea noastră. Lipsa de implicare concretă din partea autorităților și eșecul unor instituții abilitate de stat să identifice criminalii și să îi sancționeze alimentează distorsionarea trecutului și banalizarea crimelor comise pe criterii politice”, a mai spus președintele.

Iohannis a făcut o trimitere la marile mișcări de protest, arătând că ”renașterea speranței și a spiritului civic în România postcomunistă și-a avut deseori rădăcina în sacrificiul deținuților politic. Privind către jertfa lor, generațiile de astăzi înțeleg că nimic nu este mai de preț decât libertatea și democrația”.

”Cu atât mai mult, avem datoria astăzi să ne aducem aminte de cei care au luptat pentru valorile care guvernează societatea democratică de acum și să milităm pentru condamnarea cu hotărâre a abuzurilor și crimelor comise în timpul regimului comunist. Fiecare dispariție a unui deținut politic nu reprezintă doar pierderea unei voci care a militat pentru dreptate și pentru adevăr. Din păcate, timpul ne răpește martorii, iar odată cu plecarea lor, memoria comună tinde să se estompeze. Astfel, a ne aminti de jertfa deținuților politic reprezintă o obligație morală și reparatorie. Libertatea, așa cum o înțelegem noi astăzi, nu este un bun dat, ci este un drept câștigat cu multă suferință, cu sacrificiul suprem al vieții de către dumneavoastră și colegii dumneavoastră care au trecut prin închisorile și lagărele comunismului”, a mai spus președintele.

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Eu as fi vrut sa aud despre functionarii indiferenti … pentru ca legile pot fi si optionale… până se urneste un polițist sa detecteze un posibil abuz sau neglijenta in serviciu.
  Până la urma ăia de la RENAR sunt funcționari sau nu?

 2. Dar Klaus ce a făcut până acum pentru a onora victimele comunismului? Nu era el ăla care îl ținea în brațe pe torționarul Loazăr?
  De fapt, ce drac face Klaus de cinci ani la Cotroceni? Știe cineva?

 3. LOL, ce poza i-au pus ăștia de la G4M lui Iohannis la articol. Parcă e dintr-un film horror. :))
  Sau poate doar au înnegrit persoana care era în stânga. Orban … Trump … Dancilă … Merkel ?? :))

 4. SOLUTIA ? Cred ca Ciordache ar putea veni in parlament cu un proiect de lege in care sa se prevada ca , incepand cu consilierii locali, toti cei alesi , pe diverse trepte de putere si toti cei numiti in functii guvernamentale sau administrative , sa beneficieze de IMUNITATE PENTRU ABUZ, CORUPTIE, DELAPIDARE, GESTIONARE FRAUDULOASA A BANILOR PUBLICI. ( Si poate n-ar fi rau sa beneficieze si de imunitate la prostie) ,

 5. Mai klauSS , tu vorbesti de funie in casa spanzuratului .
  Daca nu ai fost dovedit inca , asta nu inseamna ca proprietatile dobandite , chiar le-ai facut in mod legal .
  Cat despre faptul ca exprocuroarea Livia Stanciu , te-a scapat de condamnare , iar drept rasplata ai numit-o la CCR , nu spune destul despre tine , care toata viata ai fost un MARE PARAZIT BUGETAR , si prostesti prostii , ca esti de dreapta .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.