G4Media.ro

Investițiile străine în România s-au prăbușit în primele cinci luni din cauza…

Investițiile străine în România s-au prăbușit în primele cinci luni din cauza pandemiei

Fluxurile de investiții străine directe cumulate pe primele cinci luni ale anului 2020 s-au prăbușit, potrivit datelor prezentate de BNR în raportul privind inflația.

Astfel, în primele cinci luni s-au înregistrat ieșiri nete de 341 milioane euro, față de intrări nete de 2 miliarde euro în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Principalele cauze ale inversării tendinței sunt reducerea capitalurilor, trecerea pe pierdere a companiilor cu capital străin și rambursarea unor credite intragrup.

Evoluția din România este similară cu cea de la nivel global, fluxurile directe fiind anticipate a se restrânge cu circa 40% la sută în perioada 2020-2021, potrivit datelor coroborate de BNR. Cauzele sunt strâns legate de pandemia de coronavirus: problele pe lanțurile de ofertă generate de închiderea unor mari furnizori, restricțiile privind circulația mărfurilor și a persoanelor, precum și ajustarea cererii.

Acestor factori li se adaugă măsurile de înăsprire a reglementărilor privind investițiile străine, adoptate de o serie de economii dezvoltate în prima jumătate a anului 2020.

Foto: Pixabay.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

 1. pensiile speciale au crescut.

  la ccr au crescut si cu 5000 de euro in 2019.

  cat vor creste in 2020 ? se poate paria ?

 2. HotNews: ”TikTok investește 420 milioane Euro în primul său Data Center european”
  Nu, nu în RO, ci în Irlanda!
  Un mare plus pentru irlandezi pentru readucerea lor pe hartă după ce UE le-a violat bine de tot economia. Cel puțin irlandezii sunt suficient de hotărâți când întrezăresc o mare oportunitate și când îi spun lui Microsoft „fkoff”.
  Guvernaților de pe malurile Dâmboviței atât de umili pro-USA, și deci feroce anti-China, nu poate decât să le curgă balele după încă o oportunitate pierdută, o investiție babană de juma’ miliard dolari, da, din China, în sectorul ”ai-ti” unde zice-se c-ar avea o droaie de specialiști în căutare de job-uri. TikTok are deja peste 1000 de angajați în Europa. În plus, compania mamă ByteDance urmează foarte probabil să-și reloce HQ din SUA în Irlanda.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.