G4Media.ro

Investițiile bat pasul pe loc în primul trimestru: au rămas la același…

Investițiile bat pasul pe loc în primul trimestru: au rămas la același nivel ca în 2018, deși bugetul e construit pe o creștere economică de 5,5% din PIB. Cresc puternic cheltuielile cu salariile bugetarilor

Investițiile publice au rămas în primul trimestru din 2019 la același nivel ca în primul trimestru din 2018, adică 4,9 miliarde de lei, potrivit execuției bugetare publicate joi de Ministerul Finanțelor. Deși în termeni nominali suma a rămas constantă, ea scade ca pondere din PIB, dat fiind că guvernul a construit bugetul din acest an pe o creștere economică de 5,5% din PIB.

O scădere majoră se constată la cheltuielile de capital din bugetul statului, cifrate la doar 3,2 miliarde de lei (minus 20% față de perioada similară a anului 2018). O posibilă explicație este adoptarea cu întârziere a legii bugetului de stat. O scăderea semnificativă (minus 9%) se înregistrează și la Cheltuielile aferente programelor cu finanțare rambursabilă, ceea ce înseamnă că a existat o creștere la Proiectele cu finanțare din fonduri europene.

Execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat pe primul trimestru cu un deficit de 5,5 miliarde de lei, (0,54% din PIB), în creștere față de deficitul de 4,46 miliarde lei (0,48% din PIB) din primul trimestru al anului trecut.

În ceea ce privește veniturile, s-au înregistrat creşteri față de anul trecut la încasările din contribuţii de asigurări (+21,9%), accize (+16,8%), TVA (+14,8). „Încasările din contribuţiile de asigurări au fost influenţate de creşterea efectivului de salariaţi din economie, a câştigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar şi de condiţiile legislative noi privind transferul contribuţiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA au crescut cu 14,8% faţă de realizările aceleiaşi perioade a anului 2018, ajungând la o valoare de 15,3 miliarde lei”, precizează Ministerul Finanțelor, citat de Agerpres.

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost în sumă de 80,2 miliarde lei, cu 13,2% mai mari faţă aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile de personal au crescut cu 25,7% faţă de cele realizate în primele trei luni ale anului 2018, creşterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Şi cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut, cu 18%, faţă de primele trei luni ale anului precedent. Creşteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, dar şi la bugetul de stat.

S-a înregistrat, de asemenea, o creştere a cheltuielilor cu dobânzile cu 15,5%.

Cheltuielile cu asistenţa socială s-au majorat faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 15%, fiind influenţate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, de creşterea nivelului îndemnizaţiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Asta ati votat in 2016 cand ati absentat masiv de la urne.

  Inainte, spre falimentul national!

 2. platim pensii de 15000 de euro pe luna in tara asta de poveste.
  Ne imprumutam ca sa le platim, si, la modul cum o facem, pentru un euro datoram doi.
  asa ca o pensie de 15000 de euro ne costa 30000 de euro pe luna.

  peste 4 miliarde de euro pensii speciale, 2-3 miliarde numai dobinzi pe an.

 3. Bugetarii se bucură de măriri de salarii și sporuri fară nici un fundament economic și performanță din partea lor .Iar noi și copiii noștrii vom plăti împrumuturile din care s-au făcut aceste măriri . Încă un motiv să ne cărăm din țară s-au să ieșim în masă la vot.

 4. sa calculam salariul orar al bugetarilor. pe categorii.
  mai mult stau in punti dintre zilele libere acordate de partid intru odihna dupa odihna si pentru stiumularea turismului la resorturile unde nomeklatura e propitara.

 5. MULT mai GRAV e insa ceea ce vedem pe acelasi site la Bugetul asigurarilor Sociale, adica la Pensii, unde dupa numai 3 Luni din 2019, gasim un DEFICIT deja de 1,055 Miliarde Lei, mentionand Venituri totale de 8,909 Miliarde Lei si Cheltuieli totale de 9,965 Miliarde lei!
  Dar, Comunicatul MF nu sopune un cuvintel despre asta!
  Gasiti tot acolo(documentul 2), pe site-ul MF, la Executia bugetara pe Trim. I/2019:
  http://www.mfinante.gov.ro/pagina.html?pagina=buletin&categoriebunuri=executie-bugetara,rapoarte-trimestriale,rapoarte-semestriale,rapoarte-anuale,arieratele-bugetului-general-consolidat
  DESI, Bugetul Asigurarilor sociale pe 2019 a fost construit pe un EXCEDENT de 2,9 Miliarde Lei, conform Legii Bugetului pe 2019 si conform promisiunilor Olgutei si ale lui Dragnea:
  „Conform prevederilor incluse în Legea bugetului de stat pentru 2019, Bugetul Asigurarilor sociale e construit cu un EXCEDENT de 2,9 Miliarde lei, adica Venituri de 71,66 miliarde lei şi Cheltuieli de 68,76 miliarde lei, arată proiectul adoptat de Comisiile parlamentare.”
  https://www.mediafax.ro/social/bugetul-asigurarilor-sociale-a-primit-raport-favorabil-de-la-comisiile-de-buget-finante-17873455

  Desi, aseara la Antena 3: „Vești importante pentru toți românii. Ministrul Muncii, Marius Budăi, prezent la Antena3, a dat ultimele detalii despre Fondul de Pensii.
  Acesta a precizat că Fondul de Pensii va intra pe EXCEDENT în 2019 pentru PRIMA OARA după mulți ani.
  Ministrul Muncii Marius Budăi spune că Guvernul își va respecta promisiunea de a crește pensiile mai ales că Fondul de pensii va intra pe PLUS în acest an datorită creșterii salariilor.
  ”Vom păstra ritmul de creștere conform promisiunilor. Majoritatea pensiilor au crescut cu 30% iar pensia minimă a crescut cu 60%. Nu ne lăudăm cu acest lucru, doar spunem că ne TINEM de Programul de guvernare.”
  https://www.bugetul.ro/vesti-importante-pentru-toti-romanii-care-va-fi-cea-mai-mica-pensie-din-romania/

  La PSD, Excedentul e cu MINUS?!

  Uite si cum se „tin” de Programul de guvernare:
  https://partidulpromite.ro/category/promisiuni-electorale/partidul-social-democrat/

  Tineti Minte celebra OUG 79/2017, aia care TRANSFERA Contributiile la Angajat si care urma sa duca Bugetul de pensii pe Excedent?
  ZACE si azi in Parlament, dupa 2 Ani si ceva, pentru ca PSD-ALDE nu au curajul sa o puna la vot, de frica sa nu fie declarata NECONSTITUTIONALA, asa cum declara liderul BNS, Dumitru Costin!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.