G4Media.ro

VIDEO INTERVIU Investiție de peste 200 de milioane de euro la Timișoara…

VIDEO INTERVIU Investiție de peste 200 de milioane de euro la Timișoara / Primarul Fritz: Este o investiție majoră și ne bucurăm foarte mult/ Și alte investiții vor urma, făcute de alte firme, mă contactează cel puțin o dată pe săptămână

Grupul german Dräxlmaier, prezent deja în Timișoara, va anunța în iunie o investiție care ridică la 200 de milioane de euro în următorii ani, a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

”Este o investiție majoră și ne bucurăm foarte mult că se va întâmpla în Timișoara. Și alte investiții vor urma, făcute de alte firme, mă contactează cel puțin o dată pe săptămână, în ultimele luni, m-au contactat firme mari. Nume cunoscute, care se gândesc să își deschidă o filială la Timișoara”, a mai spus Fritz.

Primarul Timișoarei a mai anunțat în interviul pentru G4Media.ro că și firma Continental intenționează să își extindă activitatea  pe zona de cercetare, ”de testare, de exemplu a mașinilor autonome”

Alte declarații relevante din interviu

 • Despre scandalul datoriilor regiei de termoficare Colterm, amendată recent cu 20 de milioane de euro din cauză că nu a achitizionat la timp certificatele verzi: Colterm din Timișoara este o companie care are enorm de multe, peste 300 de milioane de datorii, eu am început, de când am devenit primar, din prima lună, să plătesc credite din trecut, noi acum încă plătim un credit pentru certificatele din 2019.
 • Anul trecut un certificat a costat 16 euro. Anul acesta prețul unui certificat deja a ajuns la 50 de euro. Deci s-a triplat, în 12 luni, acest preț. Asta înseamnă, pentru o companie ca și Colterm, diferența, între, să zicem, trei milioane de euro și 10 milioane de euro. E foarte greu, sau imposibil, pentru o companie să scoată, care oricum este îndatorată să scoată într-un an 7 milioane de euro de profit cu care să acopere aceste costuri suplimentare.
 • Adică putem să băgăm toți banii orașului în această companie și știți cum s-a rezolvat în trecut și tocmai asta nu mai sunt gata să semnez și eu. În trecut s-a rezolvat prin rostogolirea datoriilor tot în viitorul an, în anul viitor, încă o dată, eu acum plătesc creditul pentru 2019, doar că sistemul ăsta a ajuns la capăt pentru că prețurile au crescut așa de mult că nu mai poți să rostogolești încă un an.
 • Vă spun că eu am relații foarte bune cu foarte mulți colegi din PNL, la Timișoara, în Consiliul Local, funcționează. Și acolo, după mai multe frecușuri, trebuie să ne obișnuim unii cu ceilalți, am un viceprimar PNL care face o treabă foarte bună, dar și la guvern cred că reușim, cum s-a reușit acum cu PNRR, reușim să mergem înainte cu niște reforme importante și aș vrea să mă concentrez pe asta.

Vezi integral interviul cu primarul Timișoarei Dominic Fritz în variantă VIDEO

Redăm mai jos un fragment din interviu

Dan Tăpălagă: La capitolul investiții, ce se anunță în oraș? Ce investiții din partea unor firme, companii mari, cine și-a manifestat interesul pentru a construi ceva în Timișoara?
Dominic Fritz: Da, chiar e o… mă bucură foarte mult că Timișoara, care a fost, cumva, primul oraș în anii 2000 unde au început și firmele internaționale, multinaționale să investească, să aducă producție, locuri de muncă, mă bucur că acum intrăm într-o nouă eră, să zicem, a investițiilor, că în primul rând în continuare firmele sunt interesate.

Firmele din toată Europa și Timișoara s-au și, cum să zicem, nișat, sau nu, specializat, mai bine, în anumite domenii, de exemplu în domeniul mobilității, unde avem câteva firme mari, în zona de automotive, dar care acum se transformă și ea.

În primul rând, nu mai facem doar producție, de mult nu mai facem doar producție și cabluri și nu știu ce, ci, de fapt, dezvoltare, cercetare, mulți ingineri care lucrează în Timișoara, de exemplu, pentru Continental, pentru firma Draxlmaier, care acum planifică o mare-mare investiție și o extindere a fabricii.

Știu că firma Continental în continuare, pe zona de cercetare, de testare, de exemplu a mașinilor autonome vrea să își extindă activitatea. Avem, tocmai construim, cea mai mare fabrică de biciclete din toată Europa în Timișoara, la marginea Timișoarei și vrem să transformăm toată Timișoara într-un loc în care putem să testăm noi sisteme de mobilitate, cum funcționează împreună, hardware-ul.

Adică o bicicletă sau o mașină împreună cu abordări sistemice și, deci pe partea de investiții sunt încurajați și mai degrabă avem problema că avem șomaj zero și trebuie să găsim oameni buni, bine calificați pentru toate aceste noi locuri de muncă care se vor creea.

Dan Tăpălagă: La cât se ridică investiția Draxlmaier despre care ați vorbit și când ar urma să se întâmple asta?
Dominic Fritz: Asta în următorii ani, vor fi în jur de 200 de milioane de euro, va fi anunțată acum în iunie, acum nu știu dacă am comis o gafă, dacă firma în sine deja și-a anunțat aceste intenții – o să verific după acest interviu, dar este o investiție majoră și ne bucurăm foarte mult că se va întâmpla în Timișoara.

Și alte investiții vor urma, făcute de alte firme, mă contactează cel puțin o dată pe săptămână, în ultimele luni, m-au contactat firme mari. Majore. Nume cunoscute, care se gândesc să își deschidă o filială la Timișoara, și aici nu vorbesc de vânzare, ci de cercetare și de dezvoltare.

Dan Tăpălagă: De exemplu?
Dominic Fritz: Acum nu vreau să dau detalii înainte să se încheie vreun deal. Încă o dată, eu nu sunt sigur ce fel de limitări au aceste firme în a vorbi despre tatonările lor de a căuta un sediu. De exemplu, am vorbit acum câteva luni cu o firmă din Germania unde era, cred, o alegere între Polonia, Portugalia și România și pentru România au ales deja Timișoara și eram între trei orașe și acum suntem în finală și eu sper foarte mult că or să-și aleagă Timișoara.

Și asta nu doar pentru că avem o poziție geografică foarte bună, ci și pentru că în Timișoara găsești această dinamică, nu doar pe plan economic ci și pe plan social, pe plan cultural, deci este exact acest mediu unde firmele au încredere că găsesc și vor găsi oameni tineri, bine calificați să lucreze la ei și, acum fără să mă laud prea mult, pentru companii e și important să aibă o administrație locală care e deschisă, care înțelege dezvoltarea strategică a orașului și înțelege nevoile mediului economic și de aceea mă bucur foarte mult că inclusiv această nouă administrație pe care o conduc a reușit să inspire încredere în rândul investitorilor.

Dan Tăpălagă: Asta este o veste bună, faptul că vin investitori și că există interes pentru Timișoara. Vestea, să zicem, mai puțin bună este că și la Timișoara avem o dispută în legătură cu Regia de Termoficare. Regia de Termoficare și la București generează pasiuni, inclusiv politice, vedem că și la Timișoara. Am văzut disputa cu președintele Consiliului Județean, Alin Nica de la PNL v-a cerut zilele trecute demisia și vă acuza că nu vă asumați și nu gestionați cum trebuie situația regiei locale de termoficare. Care tocmai a fost amendată cu vreo 20 de milioane de euro că nu a cumpărat la timp certificatele verzi, asta după ce oamenii de acolo au fost schimbați și puși oamenii administrației Fritz.
Dominic Fritz: Da, ar fi frumos dacă prin schimbarea unor oameni poți să creezi bani și dacă prin schimbarea unor oameni poate să dispară toată incompetența și mismanagementul din 10 ani. Colterm din Timișoara este o companie care are enorm de multe, peste 300 de milioane de datorii, eu am început, de când am devenit primar, din prima lună, să plătesc credite din trecut, noi acum încă plătim un credit pentru certificatele din 2019.

Eu am plătit subvenții ca să supraviețuim iernii și avem și alte creanțe care există, pentru care primăria a garantat și am plătit 16 milioane de lei ca să își cumpere măcar o parte din certificate. Doar anul acesta am dat 90 de milioane de lei din bugetul local către Colterm, o sumă mult mai mare decât anii trecuți, și nu am făcut niciun leu de datorii noi față de administrația anterioară care a tot rostogolit datorii în viitor și aceste certificate sunt pentru anul trecut.

Și nu și-au bătut capul să se pregătească pentru acest moment și să se facă previziuni, iar eu cred că nu putem să ținem bugetul local ostatic pentru cum am zis, mismanagement, într-o companie, chiar dacă este publică. Povestea… deci în sensul acesta, această amendă este o amendă pentru crasa neglijență managerială și politică din ultimii ani, în care nimeni nu a prevăzut situația în care suntem acum. Și care este situația? Aceste certificate sunt certificate pe care trebuie să le plătim pentru emisii de CO2, iar aceste emisii se produc pentru că ardem cărbune…

Dan Tăpălagă: Centrala poluează.
Dominic Fritz: Așa, poluează, încă funcționăm cu o tehnologie care de mult ar fi trebuit depășită. Anul trecut un certificat a costat 16 euro. Anul acesta prețul unui certificat deja a ajuns la 50 de euro. Deci s-a triplat, în 12 luni, acest preț. Asta înseamnă, pentru o companie ca și Colterm, diferența, între, să zicem, trei milioane de euro și 10 milioane de euro. E foarte greu, sau imposibil, pentru o companie să scoată, care oricum este îndatorată, să scoată într-un an 7 milioane de euro de profit cu care să acopere aceste costuri suplimentare. Și eu cred că…

Dan Tăpălagă: Dacă nu crește prețul căldurii în Timișoara. Are varianta asta. Dacă produci scump, crești prețul dacă vrei să rămâi în piață.
Dominic Fritz: Exact! Dacă oricum prețul deja la jumătate este subvenționat și el de bugetul local, dar tocmai un astfel de calcul ar fi trebuit să se facă, dar nu acum. Ar fi trebuit să se facă anul trecut, când a fost clar că o să crească prețul acestor certificate. Noi știm deja, analiștii ne spun „fiți atenți, anul viitor o să fie și mai scump, o să fie, probabil, peste 100 de euro per certificat”.

Dan Tăpălagă: Deci nu mai devine rentabilă centrala pe Colterm.
Dominic Fritz: Păi normal că nu mai este rentabil să producem termoficare așa cum o facem acum. Asta pentru noi înseamnă că acum intrăm într-un proces destul de dur de restructurare, inclusiv pe partea tehnologică, probabil nu vom mai folosi CET-ul care funcționează doar pe cărbune, ci ne vom concentra pe gaz, chiar dacă și prețul gazului o să crească, tocmai că deja bugetăm pentru prețul certificatelor de anul viitor.

În al doilea rând, binențeles, trebuie să investim masiv într-o retehnologizare, într-o co-producție, co-generare, de fapt, energie verde și căldură și prin asta să scadă numărul certificatelor pe care trebuie să le cumpărăm și, poate, în curând, să vindem certificate pentru că nu avem emisii și nu poluăm aerul.

Ăsta este un proces de reformă care ar fi trebuit să se întâmple, să înceapă de mulți ani de zile și nu a fost început și acum cei care sunt responsabili, pentru că nu eu în ultimele 7 luni am adus compania unde este, cei care sunt responsabili pentru această neglijență acum țipă în piață că cine e de vină.

Dan Tăpălagă: Ați făcut un calcul cât vă costă retehnologizarea, investițiile în noua centrală de termoficare și modernizarea infrastructurii, cât vă costă treaba asta? Aveți bani?
Dominic Fritz: Noi o să încheiem cu Banca Mondială o colaborare, din partea primăriei, ca ei să vină cu astfel de calcule, cu un plan foarte clar. Probabil vorbim de un mix de energie, nu o să fie o singură sursă de energie, o să fie, poate, geotermie, solar și altele și tocmai lucrăm cu Banca Mondială.

Cu siguranță, investițiile de care este nevoie vor fi zeci de milioane de euro, deja avem un proiect de retehnologizare pe care îl începem acum, de peste 100 de milioane de lei, deci mergem în direcția cea bună. Ironia este că termoficarea și producția energiei sunt printre puținele servicii publice, dacă le ții publice, cu care poți chiar să câștigi bani. Îmi spun primari din alte țări, de orașe înfrățite cu care țin legătura și când îi întreb de cum funcționează termoficarea la ei, ei zic „da, asta este, spre deosebire de transportul în comun care mereu va fi dependent de subvenții, asta este unde chiar orașul poate să scoată un profit.”

Dar pentru asta, binențeles că trebuie să investim și sunt sigur că găsim și finanțare pentru aceste investiții, pentru că asta este direcția în care merge și Uniunea Europeană – tranziția spre verde, dar trebuie să ne-o asumăm și trebuie să ne grăbim și este o problemă – cu asta termin – este o problemă pentru toată România, nu este o problemă doar pentru Timișoara și, de aceea, această tranziție verde ca o provocare strategică pentru această țară și o provocare strategică urgentă, pentru că, încă o dată, ajungem de la 16 euro anul trecut la peste 100 de euro anul viitor, asta este o urgență națională pe care trebuie să o confruntăm.

Dan Tăpălagă: Aici sunt două soluții. Fie crești prețurile la căldură, fie mărești subvenția din bugetul primăriei și asta înseamnă mai puțini bani pentru investiții, mai mulți bani dați la Colterm, în cazul Timișoarei.
Dominic Fritz: Exact. În cazul nostru ar însemna niciun ban pentru investiții. Adică putem să băgăm toți banii orașului în această companie și știți cum s-a rezolvat în trecut și tocmai asta nu mai sunt gata să semnez și eu. În trecut s-a rezolvat prin rostogolirea datoriilor tot în viitorul an, în anul viitor, încă o dată, eu acum plătesc creditul pentru 2019, doar că sistemul ăsta a ajuns la capăt pentru că prețurile au crescut așa de mult că nu mai poți să rostogolești încă un an.

Dan Tăpălagă: Bun. Și colegul dumneavoastră de guvernare, ca să zic așa, domnul Nica, nu știe toate astea? De ce vă atacă mai dur decât PSD-iștii, din ce am văzut?
Dominic Fritz: Că așa funcționează politica și probabil că e mai ușor să ataci decât să dai soluții.

Dan Tăpălagă: Dar nu e coleg cu dumneavoastră în coaliție? În coaliția de guvernare, vreau să spun.
Dominic Fritz: Ba da.

Dan Tăpălagă: Păi și?
Dominic Fritz: Trebuie să-l întrebați pe el.

Dan Tăpălagă: Se pregătește domnul Nica de pe acum pentru o viitoare candidatură la primărie?
Dominic Fritz: Cred că este o teorie pe care am mai auzit-o în spațiul public și din rândul unor colegi de-ai lui de partid, cred că este o… eu nu l-am întrebat, nu mi-a spus mie, eu nu-mi fac griji de cine mă va contracandida, eu doar spun că ar fi păcat dacă acum investim energiile noastre în deja o precampanie pentru tot felul de idei pentru 2024, acum trebuie să investim energia în reformele necesare, de care are nevoie Timișoara, asta este unde mă concentrez eu și, să fiu sincer, nu mă interesează care sunt planurile altora.

Dan Tăpălagă: Sau e un simptom al proastelor relații de la centru, dintre PNL și USR-Plus, că ați avut parte de niște mici scandaluri în Guvern. E și asta?
Dominic Fritz: Și aici cred că peisajul e un pic mai complex decât asta. Știu că e foarte ușor acest narativ de scandal continuu. Vă spun că eu am relații foarte bune cu foarte mulți colegi din PNL, la Timișoara, în Consiliul Local, funcționează. Și acolo, după mai multe frecușuri, trebuie să ne obișnuim unii cu ceilalți, am un viceprimar PNL care face o treabă foarte bună, dar și la guvern cred că reușim, cum s-a reușit acum cu PNRR, reușim să mergem înainte cu niște reforme importante și aș vrea să mă concentrez pe asta.

Că mai există și scandaluri și frecușuri, binențeles are și de-a face cu faptul că, știți foarte bine, această campanie internă în cadrul PNL-ului, unde e clar că îți strângi armata în spatele tău cel mai bine dacă ataci un adversar politic sau un partener politic, în cazul ăsta, cred că important este să nu pierdem din vedere de ce, și acum vorbesc despre mine și despre USR-Plus, să nu pierdem din vedere de ce ne-am băgat aici, avem nevoie, pentru reformele importante, și de partenerii noștri din PNL și de aceea, în mine vor găsi mereu un partener care va fi concentrat pe substanță și nu pe scandal.

Sursa Foto: Inquam Photos / Autor: George Călin

Citește și

VIDEO INTERVIU Cum a ajuns liderul USR din Timișoara șeful de cabinet al primarului / Dominic Fritz: Uitați ce colegi bine pregătiți am eu! / Ce spune Fritz despre oamenii noii administrații plasați în CA-uri din subordinea primăriei

Pe cine va susține primarul Timișoarei la șefia noului partid rezultat din fuziunea USR PLUS? Fritz: Vom vedea pe cine voi susține atunci când știu toți candidații / Dan Barna sută la sută este ce trebuie pentru partidul USR-PLUS acum

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

47 comentarii

 1. Tu chiar vrei să ți predea alogenul klauss RAUS ștafeta? Cum ar spune paraziții :dă te n gâtul mă thii

  • kwj va fi urmat de acest individ la Presedintia ROMANIEI, ca urmare a viitoarelor eforturi ale BND-ului facand bruderchaft cu GRU si SRI

  • pt cine a uitat

   kwi a stat in bucuresti in casa lui schmidt casatorit cu sora lui usatai

   Legătura lui Klaus Iohannis cu Renato Usatîi, omul Moscovei, cel care a făcut-o pe Maia Sandu președinte

   Primul personaj pe care îl aduc în atenție este Klaus Werner Iohannis.

   Al doilea personaj este Renato Usatâi. Între aceste două personaje scoase anul acesta în scena politică există o legătură periculoasă, cu dedesubturi și implicații geopolitice.

   A fost șocant să aflăm din presa de la București că domnul Iohannis este susținut de milionarul de origine germană Michael Schmidt.

   Această susținere durează de ani de zile. Michael Schmidt este director al filialei BMW în România.

   Jurnaliștii români de investigații au dezvăluit faptul că Iohannis locuiește pe durata actualei campanii electorale din România într-un imobil, care valorează cât cele șase case ale sale, în cel mai select cartier al Capitalei: Primăverii.

   Apartamentul de aproximativ 240 de metri pătrați i-a fost pus la dispoziție de șeful BMW România, Michael Schmidt, un apropiat al său încă din anul 2007, când i-a pus la dispoziției lui Iohannis mai multe automobile BMW.

   Michael Schmidt este unul din principalii susținători ai lui Iohannis în alegeri.

   S-ar părea, până aici, că totul ar fi în regulă. Dar nu este nici pe departe așa.

   De ce nu este așa?

   Pentru că acest milionar de origine germană este nu doar omul lui Klaus Iohannis.

   Michael Schmidt este în același timp omul lui Renato Usatâi!

   Iar cine este Renato Usatâi nu mai este nici un secret:

   este omul Moscovei.

   Că este anume așa, nici nu trebuie să demonstrăm.

   Ține de evidențe și e la mintea copiilor.

   Acest Renato Usatâi, care este acționar al monopolului rus de stat GAZPROM, are o soră dreaptă, Veronica.

   Presa de la Chișinău a scris despre acest fapt.

   Iar Veronica Usatâi este măritată în România. Deci, Renato Usatâi are astfel un cumnat.

   Și aici cercul se închide: cumnatul lui Renato Usatâi se numește Michael Schmidt. Același binefăcător Michael Schmidt care este colaboratorul lui Iohannis și i-a pus locuința din București la dispoziție pe toată durata campaniei electorale!

   Același Michael Schmidt care este cumnatul, colaboratorul și binefăcătorul lui Renato Usatâi, omul Moscovei și acționarul Gazprom!

   www[.]bugetul[.]ro/legatura-lui-klaus-iohannis-cu-renato-usatii-omul-moscovei-cel-care-a-facut-o-pe-maia-sandu-presedinte/

  • pt cine a uitat

   kwi a stat in bucuresti in casa lui schmidt casatorit cu sora lui usatai

   Legătura lui Klaus Iohannis cu Renato Usatîi, omul Moscovei, cel care a făcut-o pe Maia Sandu președinte

   Primul personaj pe care îl aduc în atenție este Klaus Werner Iohannis.

   Al doilea personaj este Renato Usatâi. Între aceste două personaje scoase anul acesta în scena politică există o legătură periculoasă, cu dedesubturi și implicații geopolitice.

   A fost șocant să aflăm din presa de la București că domnul Iohannis este susținut de milionarul de origine germană Michael Schmidt.

   Această susținere durează de ani de zile. Michael Schmidt este director al filialei BMW în România.

   Jurnaliștii români de investigații au dezvăluit faptul că Iohannis locuiește pe durata actualei campanii electorale din România într-un imobil, care valorează cât cele șase case ale sale, în cel mai select cartier al Capitalei: Primăverii.

   Apartamentul de aproximativ 240 de metri pătrați i-a fost pus la dispoziție de șeful BMW România, Michael Schmidt, un apropiat al său încă din anul 2007, când i-a pus la dispoziției lui Iohannis mai multe automobile BMW.

   Michael Schmidt este unul din principalii susținători ai lui Iohannis în alegeri.

   S-ar părea, până aici, că totul ar fi în regulă. Dar nu este nici pe departe așa.

   De ce nu este așa?

   Pentru că acest milionar de origine germană este nu doar omul lui Klaus Iohannis.

   Michael Schmidt este în același timp omul lui Renato Usatâi!

   Iar cine este Renato Usatâi nu mai este nici un secret:

   este omul Moscovei.

   Că este anume așa, nici nu trebuie să demonstrăm.

   Ține de evidențe și e la mintea copiilor.

   Acest Renato Usatâi, care este acționar al monopolului rus de stat GAZPROM, are o soră dreaptă, Veronica.

   Presa de la Chișinău a scris despre acest fapt.

   Iar Veronica Usatâi este măritată în România. Deci, Renato Usatâi are astfel un cumnat.

   Și aici cercul se închide: cumnatul lui Renato Usatâi se numește Michael Schmidt. Același binefăcător Michael Schmidt care este colaboratorul lui Iohannis și i-a pus locuința din București la dispoziție pe toată durata campaniei electorale!

   Același Michael Schmidt care este cumnatul, colaboratorul și binefăcătorul lui Renato Usatâi, omul Moscovei și acționarul Gazprom!

  • pt cine a uitat

   kwi a stat in bucuresti in casa lui schmidt casatorit cu sora lui usatai

 2. Investitii majore in Timisoara? Hai sa fim seriosi, poate numai cu roboti, ca oameni nu mai sunt nici in satele din jur pe o raza de 50 km. Ajung sa se canibalizeze intre ei, sa-si fure angajatii. Asta nu este rau pentru angajati ….

  • Tehnologia evoluează, dacă unii oameni nu pot să țină pasul atunci este vina lor

  • „tehnologia” cu „roboti” umani din fabricile din asia de SE e cea mai tare…cand te uiti in jurul tau si jobul tau cica „a disparut”, el a disparut in china, vietnam etc, nu l-a luat decat partial vreun robot…dar prosteala e mare si oamenii fraieri!

  • Dacă îți dispare jobul înseamnă că oricum nu faci nimic prea util din start

  • Colterm , gaura neagra eterna , echipati toate locuintele cu centale termice , dati banii odata si gata .

 3. PR pentru Fritz din partea G4. PR si din partea TVR, prin emisiunea Romania 9. Asa cum promovam nonvalori in muzica (manelisti) si in showbiz (botoxate si analfabeti), asa mergem si in politica. In loc sa ii invite pe Bolojan si pe Birta de la Oradea, sau pe Boc de la Cluj, oameni care performeaza constant si au ceva de spus, e preferat un penibil care tine Timisoara blocata de cand a preluat mandatul. Decizii cruciale pentru investitori sunt blocate pentru ca pustanul acesta nu e capabil sa convoace forurile decizionale la nivel de oras (in schimb are timp pentru interviuri si lamentari pe social media). Santierele sunt blocate, Timisoara pare o umbra comparativ cu Oradea, Cluj sau Craiova…

  • In sfarsit vad un comentariu decent, care spune exact ceea ce se intampla in Timisoara. Bravo!

  • Pe Birta de la Oradea? Dar ce a facut individul asta? E un parvenit politic, o sluga a fostului primar, realizări profesionale 0! Scuteste-ne cu promovarea nulitatilor galbene!

  • Birta a inceput cu dreptul si prin simplul fapt ca a reusit sa continue in aceeasi maniera ca si Bolojan. Nu comentez faptul ca e discipolul lui Bolojan si nici nu ma intereseaza atata timp cat exista rezultate. Din postarea mea se intelege foarte clar ca nu sustin PNL sau alte partide… dupa cum vezi, am mentionat si Craiova (crede-ma, mi-as dori sa dau Timisoara sau Bucurestiul ca si exemple pozitive, dar nu am de ce). Nu am simpatii politice, sunt obiectiv si pentru mine conteaza ce face primarul, nu din ce partid face parte. Momentan Fritz este o nulitate absoluta, se vede asta cu ochiul liber… atat din perspectiva haosului vizibil pe strazi/in cartiere cat si din perspectiva mediului de afaceri. P.S.: am o parere foarte proasta si despre Alin Nica, iar pe Robu il consider un (fost) primar mediocru, dar mult peste Fritz.

  • Nu prea inteleg cum pot compara unii realizarile unui primar de 9 ani in functie cu unul de 7 luni. Chiar e asa grea notiunea timpului de stapanit? Daca ti se pare ca Timisoara e o umbra comparativ cu Clujul si Oradea atunci ii poti „multumi” fostului primar care s-a decis sa puna palmieri in oras si semafoare din 10 in 10 metri.

 4. Iei amenda 20miliiane Euro dar tu te lauzi cu o investiti privata cu care nu ai nici o legatura.
  Somerii si repetentii conduc Timisoara….. Vai de noi. In oras toate santierele sunt in intarziere, nu mai iesiti pe strada de rusine.

 5. Si cum va contacteaza, herr primar? Direct cu plicul sau prin interpusi?

 6. Bai Fritz mai esti pe statul de plata al serviciilor secrete germane ?

 7. Ceva trebuie sa se miste, ne afundam tot mai mult in obstea gentilica.

 8. Fritz nu a livrat nimic timisorenilor in 8 luni cate au trecut de la alegerile locale. Pasajul Solventul nu l-a inceput, Primaria Timisoara nu a reformat-o, parcari noi nu a facut, Colterm-ul e in faliment. Nimic, nimic nu a realizat. Fritz e un incompetent, un mincinos si un fricos.

 9. Eu am doar o întrebare. Fritz de ce nu poarta masca in spațiu închis? Nu a aflat ca poți fi contagios și vaccinat? Sau nu știe ca vaccinul nu are 100% eficientă?
  G4 de ce accepta interviu in interior cu cineva fără masca?

  • Pai ii facem un pic de propaganda lui Sprit. O fi dat de-o sponsorizare, ca Timisorenii au de unde la asa dom’ primare. Nu vezi, un interviu, 4 articole! Cum sa-i facem reclama cu masca pe mutra, ce, e spargator de banci? Nu sparge decat finantele orasului!

  • As vrea sa fiu înțeleasă corect. Îmi place dl Fritz, cred ca e un excelent primar, incomparabil cu ce aveau altii de oferit. Sunt votant USR, nu asta e problema. Eu ce întreb e de ce nu poarta masca in interior? De ce e voie sa faci un interviu in condițiile astea? Dacă cei pe care i-am votat și in care avem încredere nu dau un exemplu bun, atunci cine?

 10. Robu era cretin bine ca l-au aruncat la gunoi timisorenii.
  Dominic va ajunge presedintele tarii, sa crape toata mafia de ciuda.

 11. A inceput si asta sa se laude ca si Robu cu investitiile privatilor , grupul Dräxlmaier este prezent in Timisoara de 20 de ani. Singura „performanta” a lui Fritz in cele 9 luni de mandat este amenda de 21 de milioane de euro primita de COLTERM .

 12. Vad din comentarii ca s-a cam prins lumea ce e cu individul asta. O sa se trezeasca si cei din Brasov, o sa se trezeasca si cei din Campulung-Muscel.
  Ar putea incerca si el sa faca mahala cu accent german, dupa modelul bucurestean din Sectorul 1.
  Investitiile lui peste prajit… Ca se grabeau aia sa dea banii pe mana unui neispravit ca asta!

  • Goe incearca sa aiincredere in tine
   Sunt si aspecte faine prin fiinta ta
   Focus pe ele
   Cresti:)

   PS. Nu mai fi sclav

  • @Mi…Hai…Sik…
   Incerci sa pari interesant, dar esti gaunos la fel ca nulitatea asta in slujba careia te pui. In ce priveste sclavia, vorbesti de funie in casa spanzuratului. Căcâceo, eu am in spatele meu o cariera adevarata, intr-o tara serioasa, la companii reputate, ale caror produse probabil ca le folosesti zilnic. Nu sunt nici politruk, nici sclav pe cativa leuti pe la firmele familiei Carpaci! Eu nu merg dupa fentele zerourilor astora. Pe CV-ul lui denimic asta este exact ceea ce ii sugereaza numele: nimic. Bea cu el un spritz pe chestia asta si faceti un selfie! Cand o s mai cresti, o sa iti spui: bah ce prostalau eram pe vremea aia!

  • Goe , goe cel cu CV la compani de prestigiu din lume asta larga. Lasa vrajeala troll psd-pnl ce esti. Singurul lucru care te doare pe tine si ceilalti ca tine de pe aici este faptul ca nu mai puteti jefui Timisoara. Asa ca ciocul mic si joc de glezne.

  • Fritz a jefuit deja Timisoara si Romania de 21 de milioane de euro. Sau n-ati citit bine articolul?

 13. haha, dar ce s-au pornit toti trolii usele la injurat fritzul timisorean, unul mai handicapat ca alalalt. hai uslasilor ca puteti mai mult, ca mai bine nu-i de unde si nici dumnezeu nu cere.

  • Trolii lui peste prajit. Daca urmaresti cu atentie interviul atunci realizezi cat de mincinos, incapabil, infatuat si incompetent ii Fritz asta. Si astia il promoveaza presedinte pe panarama asta de om care n-a realizat nimic toata viata lui. Nu-mi vine sa cred unde ne-au adus 45 de ani de comunism, sa ne incredem in orice papagal doar pentru ca ne plac povestile lui si ne fac sa visam frumos la un viitor utopic.

  • @ras-putin – Asta am constatat si eu :-D, ce de troli au sarit la gatul lui Fritz! Nu poate fi decat de bine, zic eu.

  • Mai nou oricine critica usristii ii trol. Chiar si cand acestia nu performeaza deloc. Adica individul acesta, Fritz, a cauzat o amenda de 21 de mil de euro si voi il laudati, iar cei care-l critica sunt troli? N-o fi invers? Ca usrul ii cam renumit pentru activitatea din online…

  • Pai Fritz a fost atacat din prima saptamana, ca nu face nimic. De fapt nici nu era inca investit si era atacat. „Toti” ne zic ca s-au convins cu el, postand de prin vreun sediu galben sau rosu. Cei mai de-ai locului, banateni mai vechi sau noi, au rabdare. Poate nu la fel de multa ca cei care l-au rabrat pe Robu 8 ani, dar pe la jumatatea mandatului vedem unde stam.

 14. Citesc si ma minunez cati prosti sunt in Romania. La rubrica comentarii’ toti rahatii au pareri… e plin de ‘compétenti si critici literari, dar cand te uiti pe strada.. ce sa vezi… doar golanasi, derbedei si taie frunze la caini,traficanti de tot felul. .gunoaie si la propriu si la figurat. ..

 15. Tot ce vrea sa facă omul asta este blocat de mafia PNL-PSD. Respect pt perseverenta și felul civilizat în care se prezintă, deși e sfâșiat cotidian de mitocani și șpăgari.

  • Cred ca dezinformezi lumea. Ce a incercat Fritz sa faca si nu l-a lasat mafia…? Cine-i de vina ca ratatul asta de Fritz n-a fost in stare sa gestioneze situatia de la Colterm si a luat in 8 luni de zile cea mai mare amenda din istoria Timisoarei? Avea toate parghile sa evite asta. Fritz ori este un incompetent desavarsit, ori face intentionat ca sa submineze societatea pentru a scapa de problemele viitoare. Dar de ce ne miram daca lumea-l lauda in continuare, asa spalati pe creieri is oamenii cand vad un neamt ca si daca ia amenda inca 100 de milioane lumea tot o sa spuna ca altcineva ii de vina, Burebista poate, pentru ca n-a facut bine sistemul de incalzire. Mai vedem noi la iarna cand raman scoliile si spitalele fara caldura cum il va ma iubi populatia.

 16. Investitii si extindere Continental ? Caldura , apa calda , gaze, curatenie, despre poluarea aerului si fonica ajunsa la cote maxime , nimic despre rezolvarea situatiei imigrantilor .NIMIC !

 17. Ce investitie?Pentru ghetoul ãsta plin de ruine?Pentru orasul ãsta care n-are o sosea de centurã?Pentru poporul ãsta distrus?Poate e o investitie pentru masonii multinaționalelor care îsi bat joc de poporul ãsta de sclavi ,plãtiți cu salarii si pensii mizerabile.Oricum mãrunțisul ãsta de 200milioane si-l scot rapid si îsi umflã buzunarele cu profituri grase care pleacã din rromânica(cu r mic)la ei ,fiindcã aici, sunt scutiți de taxe.Cu ce ajutã Dräxlmaier ,populația Timisoarei,transformând cetãțenii în sclavi robotizați pe banda de montaj ?Sau cei cu fabrici de încaltaminte,confectii,cauciucuri,biciclete,etc.care produc la standarde europene pe salarii de batjocurã?Vai s-amar ce nulitãți incompetente ne conduc,în frunte cu Spritz,care crede cã a gestiona un oras ,e ca si cum ai dirija o orchestrã.Numai nepoței,nepoțele de fosti-actuali,târfe,amante,rude,pile,analfabeti,care freaca smartphoneul prin birouri dar nu stiu sã schimbe o roatã la masinã.Sau marionete ale serviciilor secrete straine ,ca si Spritz sau Santa Klaus ,care rad si distrug complet,țãrisoara asta.Dupã ’90,toatã industria romãneascã a fost complet distrusã de gunoaiele securiste iar în ultimii ani de multinaționalele strãine,care au construit mii de lagãre de concentrare,unde batjocoresc poporul pe salarii de kkt.Si se mai si laudã, dar ceea ce mã îngrozeste, este cã majoritatea îi si crede.Nu înțeleg cum de populația nu pricepe cã am ajuns o piațã de desfacere a produselor strãine la prețuri exorbitante si un gulag plin de fabrici strãine( lagãre de concentrare).Peste tot numai supermarketuri gen Lidl,Kaufland,Carefour,Auchan,Penny,Mega Image si „lagãre de concentrare”gen Dräxlmaier Continental,Kimball,etc.Pãi cu ce sã facem cumpãrãturi si sã plãtim facturile enorme?Cu salarii de la Dräxlmaier Timisoara? Ați vândut la strãini si companiile naționale profitabile iar acum platim strãinilor,apa,gazul,curentul,telecomunicațiile produsele petroliere,mai scump ca în unele țãri vestice care nu au gaz ,petrol si alte resurse.Ați furat(si încã furați) pãdurile si acum,în al 12-lea ceas, vã mai si dați ecologisti la TV,fiindcã montați senzori perimetrici pe copaci si ați împãdurit câteva hectare.În 30 ani nu ați fost în stare sã construiți o singurã autostradã completã si ați mai si despãgubit „constructorul”italian(Mafia)cu 230 milioane de euro,din buzunarele noastre.Vorbesc de macaronarul care nu a fost în stare sã facã porțiunea de la Cosava,i-ați anulat contractul,a dat statul rromân în judecatã si culmea,a si câstigat.Asta e doar un exemplu de „afaceri”fãcute de pãpusile Muppets care conduc rromânica.Sã trãiți bine…

 18. Salut
  Friz vinde prostilor pielea ursului din padure !
  Cine il crede ?
  Daca, zicea ca, ieri s-a dat in functiune investitia de 200 mil dolari, ziceam si eu : bravo, dl Robu !
  Din punct de vedere literar, promisiunea lui Friz este o utopie distopica !

 19. Cu fiecare luna care trece putem observa cum PNL-ul si armata sa de postaci inca sunt grav raniti si foarte socati de infrangerea politica suferita la Timisoara.

  Asta nu poate sa denote decat faptul ca erau foarte multi imprastiati in diferite roluri, in sfanta administratie publica – de aici eterna suferinta.

  Ca om apolitic ce locuiesc in Timisoara de 15 ani, va pot spune cu mana pe inima ca este acum, poate, singurul oras din tara cu suflu real occidental.

  Mentalitatile incep sa se schimbe mai repede de cum credea PNL-ul – si de aici eterna suferinta.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.