G4Media.ro

Invazia Rusiei în Ucraina mărește facturile la electricitate în Republica Moldova. ANRE…

Republica Moldova a crescut prețurile la energia electrică furnizată consumatorilor casnici. Sursa/ANRE Moldova Facebook

Invazia Rusiei în Ucraina mărește facturile la electricitate în Republica Moldova. ANRE aprobă noi tarife pentru consumatorii casnici

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică din Republica Moldova, ANRE, a decis miercuri majorarea tarifului la energia electrică pentru consumatori casnici cu aproximativ 25 la sută.

Astfel, tarifele vor crește de la 4,77 la 5,91 de lei moldovenești [circa 0.33 euro] per kWh pentru consumatorii casnici din centrul și sudul țării care au contracte cu compania furnizare de electricitate Premier Energy și de la 4,81 la 5,60 per kWh pentru consumatorii conectați la compania „Furnizarea Energiei Electrice Nord”, FEE Nord.

Tarifele aprobate de ANRE sunt puțin mai mici decât cele solicitate de companiile de distribuție. Scumpirea energiei electrice este argumentată de furnizorii de energie electrică prin majorarea recentă a tarifelor de distribuție a energiei electrice. De asemenea, acestea au argumentat mărirea prețurilor prin costurile înregistrate pentru dezechilibre pentru luna iunie, precum și vânzările mai mici de energie.

Noile tarife urmează să intre în vigoare odată cu publicarea hotărârii ANRE în Monitorul Oficial. Ultima majorare la curent a avut loc în luna octombrie. Atunci ANRE a acceptat o majorare cu 0,35 de lei per kWh și nu cu aproape 1 leu, cum a solicitat FEE Nord.

Guvernul vine cu compensații

Vicepremierul Andrei Spînu a scris pe contul său de Telegram că Guvernul va fi alături de cetățeni în această perioadă dificilă și va veni cu o serie de compensații, în special pentru consumatori vulnerabili cu venituri mici.

Peste 70 la sută din toate locuințele din Moldova se încadrează în categoria de vulnerabilitate ridicată și foarte ridicată. Vom compensa pentru a ajuta să trecem cu bine de această iarnă”, a menționat Spînu, pe Telegram.

Volumul maxim compensat de energie electrică pentru consumatorii casnici cei mai vulnerabili va fi de până la 75% din valoarea facturilor. Din cauza războiului din Ucraina care a perturbat grav economia Moldovei, rata inflației a ajuns în Republica Moldova la 34,29 la sută în septembrie 2022.

Tot în luna septembrie, prețurile la produse alimentare au crescut cu aproape 39% și la mărfuri nealimentare cu 23,26%, iar costurile la serviciile prestate populaţiei au crescut cu 45,25%.

Salariul mediu în Republica Moldova a ajuns la 10,376 de lei [aproximativ 420 de euro], în creștere cu aproape 15 la sută față de anul trecut, arată datele Biroului Național de Statistică. Dacă luăm în calcul rata inflației foarte ridicată, valoarea reală a salariului mediu s-a micșorat, de fapt, cu 11,3 la sută. micșorat, de fapt, cu 11,3%.

Scumpirea de azi este a cincea ajustare de tarife la electricitate în acest an. În zonele centrală și de sud a Republicii Moldova tarifele au crescut de 3,2 ori de la începutul lui 2022, iar în regiunea de nord prețurile au crescut de 2,7 ori.

Foto: Republica Moldova a crescut prețurile la energia electrică furnizată consumatorilor casnici. Sursa/ANRE Moldova Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Nu declarară ai noștri că România asigură 90% din energia electrică necesară rep. Moldova? Cât curent mai importă de se vaietă atâta?
    Plus că prețul cu care achiziționează curent de la noi e foarte mic, aproape gratis!
    Și ce să mai vezi? România importă energie electrică pe banii ei și dă statului moldovean energie electrică sub prețul cumpărării. Diferența o plătesc proștii de români.
    De ce nu importă direct Moldova curent și ia prin intermediari? De ce nu li se dă curentul la prețul achiziționat? De ce românii trebuie să se împovăreze pentru alții?

  2. si astia ca nemti au stat dependentii de rusii 30 de anii in loc sasi construiasca propiile centrale
    macar daca sar apuca de ceva eoliene in sudul tarii