G4Media.ro

“Inundațiile secolului” în China: Cel puți 11 persoane dispărute, zeci de mii…

Captura X

“Inundațiile secolului” în China: Cel puți 11 persoane dispărute, zeci de mii de locuitori evacuați

Cel puțin 11 persoane sunt date dispărute și șase sunt rănite în urma ploilor torențiale care au lovit provincia chineză Guangdong. Acestea sunt primele cifre – foarte provizorii – publicate în dimineața zilei de luni, 22 aprilie, de către presa de stat chineză, scrie BFM TV.

„În total, 11 persoane sunt date dispărute după ce ploile abundente din ultimele zile au afectat numeroase zone din Guangdong”, a anunțat agenția de presă China Nouă. Peste 53.000 de persoane din provincie au fost evacuate, a adăugat agenția de știri.

Televiziunea de stat CCTV a raportat că ploile au provocat alunecări de teren în șase sate din apropierea orașului Jiangwan, în nordul provinciei, și că unele persoane au rămas blocate.

Milioane de persoane afectate

Fotografiile publicate de CCTV arată casele de pe malul mării distruse de un zid de noroi și oameni care se adăpostesc pe un teren de sport public îmbibat cu apă.

Nu au fost raportate imediat decese, iar numărul total de persoane blocate nu a fost precizat. Dar, potrivit CCTV, șase persoane au fost „prinse și rănite” de alunecările de teren și au fost transportate cu avionul în orașul Shaoguan, aflat în apropiere.

În provincie au fost emise avertismente meteorologice, iar Biroul Național de Meteorologie a avertizat asupra unor furtuni puternice în zonele de coastă. Imagini aeriene au arătat clădiri inundate și o pagodă ieșind din apă.

Citând biroul de hidrologie al provinciei, CCTV a declarat că trei localități din bazinul râului Bei „vor avea parte de inundații de genul celor întâlnite cam o dată pe secol” din cauza „impactului precipitațiilor abundente”.

Delta Râului Perlelor este una dintre cele mai dens populate regiuni din China, numai în Guangdong locuind aproximativ 127 de milioane de persoane. De asemenea, părți din provinciile învecinate Jiangxi și Fujian sunt așteptate să se confrunte cu ploi violente duminică seara.

China nu este străină de fenomene meteorologice extreme, dar în ultimii ani țara a fost lovită de inundații severe, secete majore și valuri de căldură record.

Schimbările climatice cauzate de gazele cu efect de seră produse de om fac ca fenomenele meteorologice extreme să devină mai frecvente și mai intense, iar China este cel mai mare emițător de astfel de gaze din lume.

 


 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...