G4Media.ro

Între gardurile de sârmă ghimpată de la frontieră: criza migranților veniți în…

Între gardurile de sârmă ghimpată de la frontieră: criza migranților veniți în UE prin Belarus

Numărul migranţilor ajunși ilegal în Germania prin Belarus și Polonia crește constant. Ei povestesc că sunt prinși între gardurile de sârmă ghimpată de la frontiera Poloniei cu Belarusul și grănicerii fac pase cu ei, transmite Deutsche Welle.

Hovek este fericit. De câteva zile are un acoperiș deasupra capului și hrană la centrul pentru refugiați din Eisenhüttenstadt, în landul Brandenburg. Dar cel mai important este faptul că are liniște. Nu la fel au stat lucrurile în Polonia și Belarus, spune bărbatul în vârstă de 29 de ani originar din Siria.

„În Belarus am fost amenințați cu arma și ni s-a ordonat să mergem în Polonia. Grănicerii polonezi ne-au blocat drumul și țipau la noi să ne întoarcem în Belaus. Fugeam de colo-colo“, povestește tânărul. „Nu aveam mâncare, era frig și umed. Am văzut lupi trecând prin apropiere.“ Hovek mai spune că grupul de refugiați alături de care călătorea prin pădure și-a potolit setea sorbind apă dintr-un pârâiaș murdar. Timp de opt zile.

În cele din urmă, Hovek a reușit să treacă neobservat în Polonia. Refugiatul spune că acolo i-ar fi plătit 2500 de dolari unui șofer de ocazie ca să-l ducă la Frankfurt pe Oder. Odată ajuns pe teritoriul Germaniei Poliția l-a descoperit și l-a dus la Eisenhüttenstadt, nu l-a trimis înapoi în pădure.

„Este centru de primire, nu pușcărie!“
În ultimele săptămâni, în Germania au început să sosească din ce în ce mai mulți refugiați prin Polonia și Belarus – aproape toți ajung în Brandenburg. În luna august Poliția germană a reținut 200 de persoane care încercau să treacă granița ilegal. În septembrie au fost depistate 1500 de persoane, iar în prima jumătate a lunii octombrie erau deja 900, în condițiile în care, cu doar câteva luni în urmă, numărul imigranților ilegali prinși la frontieră era de doar 26.

„Estimăm că luna aceasta vor veni în jur de 4000 de oameni, iar în perioada următoare vor fi și mai mulți“, spune Olaf Jansen, șeful centrului de preluare a refugiaților din Eisenhüttenstadt.

Centrul de la periferia orașului Eisenhüttenstadt a fost amenajat într-o fostă cazarmă. Deși există garduri și barieră la poartă, refugiații sunt liberi să iasă și să intre când doresc. „Este un centru de primire, nu pușcărie“, spune un angajat al centrului cu 2500 de paturi.

Autoritățile din landul Brandenburg estimează că, până la sfârșitul lunii octombrie, centrele din regiune vor fi ocupate la capacitate maximă. Pe fondul evoluției din ultimele săptămâni, ministrul regional al afacerilor sociale, Ursula Nonnenmacher, a anunțat că 5423 de refugiați urmează să fie distribuiți în curând la centre din mai multe orașe.

Șansă la o viață mai bună în Germania?
Micuțul Riwan nu se joacă împreună cu ceilalți copii ci stă mai tot timpul agățat de piciorul tatălui său, Sabah. Băiețelul are trei ani. Nu râde deloc. Privește serios și speriat în jur. La o săptămână după sosirea în centrul din Eisenhüttenstadt, Riwan încă se mai teme. Sabah este kurd din Irak. N-a vrut să-și lase soția și copiii acolo așa că au pornit la drum împreună.

De patru ori au fost prinși încercând să treacă din Belarus în Polonia. Oamenii din localitățile de graniță le-au dat apă și haine uscate pentru copii. Grănicerii, povestește Sabah, i-au trimis înapoi în pădure. În cele din urmă au reușit să treacă în Polonia și să găsească un șofer care să-i ducă la frontiera cu Germania. Odată ajunși în Republica Federală – țară în care kurzii nu sunt o minoritate oprimată– Sabah speră la o viață mai bună pentru cei trei copii ai săi.

Un vis cu puține șanse de a deveni realitate. Conform Regulematului Dublin II, refugiații pot solicita azil doar în țara prin care au pătruns pe teritoriul Uniunii Europene. Refugiații ajunși în Germania prin Polonia pot depune cerere de azil, însă cel mai probabil vor fi trimiși înapoi în Polonia. În 2020 Germania a expulzat în țara vecină aproximativ 3000 de persoane.

Blocați la graniță
Un recent amendament la legea poloneză privind protecția străinilor face posibilă respingerea imediată a cererilor depuse de către persoane care au trecut granița prin alte locuri decât prin punctele oficiale de trecere a frontierei și expulzarea acestora. Grănicerii polonezi îi împing încă de pe acum pe refugiați în păduri, nu spre punctele oficiale de trecere a frontierei. Dat fiind că Belarusul şi Polonia au construit garduri de sârmă ghimpată, refugiații rămân blocați frecvent între ele.

Ministrul de Interne al landului Brandenburg, Michael Stübgen, a lansat un apel către celelalte landuri federale în vederea preluării unei părți din refugiați. Totodată, a subliniat el, de la Comisia Europeană și de la Ministerul Federal al Afacerilor Externe aşteată „să fie pus capăt traficului cu ființe umane al președintelui Lukașenko. (…) Problema este la Minsk și trebuie rezolvată.“

Poliția din Frankfurt pe Oder se pregătește pentru o posibilă agravare a situației la granița cu Polonia. Pe un teren public din oraș au fost deja instalate corturi și toalete ecologice destinate refugiaților care vor sosi în perioada următoare.

Foto și text: Agnieszka Hreczuk / Deutsche Welle


Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Saracii, ce nefericiti sunt. Parca iti vine sa-i primesti pe toti.
    Sa le faci moschei la fiecare colt de strada, sa elimini carnea de porc din supermarketuri (nu e Halal), sa nu mai indraznesti sa spui ‘Craciun Fericit/Merry Christmas/etc’ ca sa nu-i lezezi, si lista continua pana la infinit.
    G4media cu cine sa iau legatura sa primesc la mine in casa cativa refugiati? Hai va voi aveti contacte, doar sunteti progresisti adevarati.