G4Media.ro

INTERVIU Ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec: Am văzut o mare stabilitate în guvern…

Sursa Foto: Inquam Photos / Autor: Alexandru Bucsa

INTERVIU Ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec: Am văzut o mare stabilitate în guvern în ultimele luni /  Suntem foarte mulțumiți de situația actuală și ne bucurăm să vedem stabilitate în politică / Ce spune despre proteste, despre vizita președintelui Ungariei și despre banii dați de partide la presă

Ambasadorul Statelor Unite la București, Kathleen Kavalec, a subliniat, într-un interviu pentru G4Media.ro, în repetate rânduri că stabilitatea politică este importantă în România și a afirmat că, din fericire, ”nu ne aflăm în mijlocul unei crize politice”.

Întrebată ce ar însemna o criză politică și o criză guvernamentală în România pentru guvernul SUA, având în vedere situația din regiune, războiul din Ucraina și instabilitatea din regiune, ambasadorul Statelor Unite la București a declarat:  ”Ei bine, din fericire, nu ne aflăm în mijlocul unei crize. Am văzut o mare stabilitate în guvern în ultimele luni și am văzut capacitatea de a lua decizii și de a adopta o poziție clară în diferite probleme, inclusiv în ceea ce privește războiul din Ucraina. Deci cred că apreciem poziția clară, în conformitate cu valorile occidentale și în concordanță cu apartenența României atât la UE, cât și la NATO și cu parteneriatul strategic cu Statele Unite. Așa că suntem, cred, foarte mulțumiți de situația actuală și ne bucurăm să vedem stabilitatea în politică”, a declarat Kavalec.

În ce privește rotativa guvernamentală și modul în care va arăta viitorul guvern, Katheleen Kavalec a precizat: ”Depinde de partidele care au ajuns la acord. Au avut un plan și, bineînțeles, dacă vor să schimbe planul, asta depinde de ei. Dar, vreau să spun, suntem în contact cu ambele părți”.

 • Credeți că guvernul de la Budapesta desfășoară acțiuni revizioniste în România? Kavalec: Fiecare guvern din UE aderă la un set de principii care sunt în concordanță cu baza pe care au aderat la UE, respectând integritatea teritorială a fiecăruia, forma de guvernământ a fiecăruia. Deci cred că depinde de Ungaria, la fel ca orice altă țară din UE, să respecte sistemul politic dintr-o altă țară.
 • Despre contractele marilor partide cu presa în afara campaniei electorale: Chiar dacă nu urmăreau să controleze mass-media, cu siguranță că mass-media care primește finanțare va fi dornică să vadă că finanțarea continuă și, chiar dacă nu este vorba de cenzură activă, autocenzura devine un risc. Așadar, acesta este unul dintre motivele pentru care solicităm transparență în ceea ce privește finanțarea, dar, de asemenea, cred că ar trebui să existe limite sau că nu este o bună practică să vedem acest tip de finanțare, care, din câte înțeleg, a crescut în timp și cred că nu este cu siguranță o tendință corectă.

Citește și:

Vezi interviul în variantă VIDEO / Filmare și montaj: Ovidiu Micsik, Alexandru Bucsa / Inquam Photos

Cristian Pantazi: Doamnă ambasador, vă mulțumesc pentru prezența la interviurile G4Media. Vom începe cu grevele și mișcările de protest care sunt foarte importante pe agenda României în acest moment. Ce părere aveți despre aceste mișcări de protest din România care au cuprins mai multe sectoare bugetare, educație, sănătate, ordine publică, transporturi?

Kathleen Kavalec: Ei bine, bineînțeles că susținem dreptul oamenilor de a protesta și este minunat că într-o democrație oamenii au dreptul să iasă în stradă și să își facă cunoscute opiniile. Evident, aceste greve sugerează că există îngrijorări în anumite sectoare. Sănătatea și educația sunt întotdeauna importante pentru cetățeni, așa că urmărim împreună cu toți ceilalți să vedem care sunt preocupările și cum sunt abordate aceste probleme de către guvern.

Cristian Pantazi: Credeți că aceste greve și proteste pun în pericol rotația guvernamentală, schimbarea guvernului, în sensul că riscă să nu aibă loc?

Kathleen Kavalec: Nu prea am niciun comentariu în această privință. Adică, cred că, alături de toată lumea, urmărim să vedem care ar putea fi impactul, va trebui să vedem.

Dan Tăpălagă: Vă întreb altfel, doamna ambasador. Credeți că rotația guvernamentală ar trebui să aibă loc în termenii conveniți, adică urmează un prim-ministru PSD?

Kathleen Kavalec: Cred că depinde de partidele care au ajuns la acord. Au avut un plan și, bineînțeles, dacă vor să schimbe planul, asta depinde de ei. Dar, vreau să spun, suntem în contact cu ambele părți. Am lucrat atât cu guvernul, cât și cu parlamentul.

Și cred că ne concentrăm pe relația noastră, pe obiectivele strategice și pe valorile pe care le împărtășim. Așa că sunt încrezătoare, după ce am avut multe discuții de ambele părți, că linia generală de politică externă va continua. Așadar, așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu guvernul, indiferent de formatul în care se va ajunge.

Dan Tăpălagă: A fost un fel de dezbatere în România, dacă partidul maghiar UDMR ar trebui să rămână la guvernare. Ce părere aveți despre asta?

Kathleen Kavalec: Din nou, cred că depinde de partide. Ele au fost alese. Ele trebuie să stabilească aranjamentele între ele.

Dan Tăpălagă: Recent am avut vizita președintelui Ungariei, Katalin Novak în România. A fost o vizită privată. Credeți că guvernul de la Budapesta desfășoară acțiuni revizioniste în România?

Kathleen Kavalec: Ei bine, vreau să spun că eu cred că fiecare guvern din UE aderă la un set de principii care sunt în concordanță cu baza pe care au aderat la UE, respectând integritatea teritorială a fiecăruia, forma de guvernământ a fiecăruia. Deci cred că depinde de Ungaria, la fel ca orice altă țară din UE, să respecte sistemul politic dintr-o altă țară.

Cristian Pantazi: Să ne întoarcem puțin la situația politică din România. Ce ar însemna o criză politică și o criză guvernamentală în România pentru guvernul SUA, având în vedere situația din regiune, războiul din Ucraina, instabilitatea, instabilitatea cronică din Bulgaria, și așa mai departe?

Kathleen Kavalec: Ei bine, din fericire, nu ne aflăm în mijlocul unei crize. Din câte îmi dau seama, am văzut o mare stabilitate în guvern în ultimele luni și am văzut capacitatea de a lua decizii și de a adopta o poziție clară în diferite probleme, inclusiv în ceea ce privește războiul din Ucraina. Deci cred că apreciem poziția clară, în conformitate cu valorile occidentale și în concordanță cu apartenența României atât la UE, cât și la NATO și cu parteneriatul strategic cu Statele Unite.

Așa că suntem, cred, foarte mulțumiți de situația actuală și ne bucurăm să vedem stabilitatea în politică.

Dan Tăpălagă: Deci aveți încredere în acest guvern care va menține stabilitatea, stabilitatea politică în țară?

Kathleen Kavalec: Nu pot vorbi despre ceea ce se va întâmpla în viitor, dar cu siguranță am auzit din partea ambelor părți un interes pentru păstrarea stabilității și pentru a lucra împreună.

Cred că vedem în multe țări din Europa în acest moment o recunoaștere a importanței momentului, a momentului geostrategic și, cu siguranță, avem sentimentul din partea ambelor partide că înțeleg care este miza în Europa în acest moment, care este miza democrației în Occident, iar acest lucru pare să fi încurajat partidele să lucreze împreună și ambele să se concentreze pe nevoia de stabilitate și continuitate în politicile lor.

Cristian Pantazi: Vorbind despre aceste două partide principale și despre respectul pentru democrație și valorile europene și transatlantice, avem o situație aici. Aceste două mari partide plătesc zeci de milioane de dolari de la buget pentru cea mai mare parte a presei din afara campaniei electorale. Dacă am fi în campanie electorală și era marcată corespunzător, publicitatea electorală devine legitimă. Dar în acest moment, nu este campanie electorală. Cum puteți evaluați acest comportament?

Kathleen Kavalec: Cred că este un aspect pe care l-am comentat în raportul nostru privind drepturile omului. Este important să existe transparență în ceea ce privește finanțarea mass-media, pentru că, în mod evident, dacă fondurile provin de la guvern pentru mass-media, poate exista o tendință în cadrul mass-media de autocenzură, pentru a se asigura că fondurile continuă. Așadar, nu este o politică pe care am susține-o, acest tip de sprijin pentru mass-media, mai ales dacă procesul este opac și neclar. Așadar, sper că acest lucru poate fi revizuit și că acest tip de practică va fi reevaluat și fie va fi eliminat, fie cel puțin redus.

Dan Tăpălagă: Credeți că faptul că partidele politice plătesc bani, foarte mulți bani, către instituțiile media, este o modalitate de a controla mass-media?

Kathleen Kavalec: Ei bine, suspiciunea apare cu siguranță, am făcut referire la autocenzură. Chiar dacă nu urmăreau să controleze mass-media, cu siguranță că mass-media care primește finanțare va fi dornică să vadă că finanțarea continuă și, chiar dacă nu este vorba de cenzură activă, autocenzura devine un risc.

Așadar, acesta este unul dintre motivele pentru care solicităm transparență în ceea ce privește finanțarea, dar, de asemenea, cred că ar trebui să existe limite sau că nu este o bună practică să vedem acest tip de finanțare, care, din câte înțeleg, a crescut în timp și cred că nu este cu siguranță o tendință corectă. (Interviu transcris cu ajutorul Vatis Tech)

Notă: G4Media.ro va difuza în cursul zilei de joi partea a II-a și a III-a a interviului cu Ambasadorului SUA la București, Kathleen Kavalec. Când vor fi ridicatele vizele pentru români? Ce părere are ambasadorul SUA despre lupta anticorupție și cu ce mare problemă se confruntă justiția din România?

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. E dusă cu capul, săraca!

 2. Cu referire la stabilitate politica, dictaturile sunt cele mai stabile regimuri politice.

  Desigur, pentru relația cu SUA pe termen scurt, un parteneriat strategic cu o cleptocratie stabilă poate fi avantajos, pentru ca este predictibil.

  Pe termen lung, o relație cu un regim nedemocratic precum cel din Romania (stat eșuat, conform Președintelui Iohannis) este riscanta (inclusiv in privința Securității și intereselor SUA) și contraproductiva. Istoria a arătat mai multe/ prea multe astfel de relații ale SUA terminate rău pentru toată lumea.

  …Dar România este considerată complet nesemnificativa din perspectiva Occidentului, chiar in comparație cu Ungaria, după cum se înțelege din aceasta parte a interviului.

 3. Și pe vremea lui Ceaușescu aveam ”stabilitate politică”. Chiar mai mare decât acum.

 4. Bla, bla diplomatic….

  • Despre ce.stabilitate vorbim.Saracia și corupția sunt la ele acasă .Presa este cumpărată total .Incompetenți la vârful țării (parlament).Au făcut o prostie monumentala să unească doua doctrine diametral opuse ,se va vedea la vot -unde partidul radical aur va câștiga electoratul liberal .Aceasta nu este stabilitate ,este dezastru

 5. Leading questions de manual…
  Încă nu s-a dezbărat „presa de calitate” de interpretări în cheie proprie.