G4Media.ro

Interpolul a emis un mandat de arestare internaţional pe numele lui Carlos…

Interpolul a emis un mandat de arestare internaţional pe numele lui Carlos Ghosn, fostul președinte al Nissan Motors, fugit din Japonia în Liban

Interpolul a emis, joi, un mandat de arestare internaţional pe numele lui Carlos Ghosn, refugiat în Liban, după ce a fugit din Japonia, informează lefigaro.fr, citată de News.ro

„Parchetul General a primit o notă de la Interpol vizând dosarul Carlos Ghosn”, a anunţat ministrul libanez al Justiţiei, Albert Sarhane.

Interpolul nu emite mandate de arestare şi nu poate declanşa anchete, dar ţările membre şi tribunalele internaţionale pot cere publicarea „notiţelor roşii”. Aceste avize de cercetare internaţională se bazează pe mandate de arestare naţionale, informaţiile fiind transmise printr-o bază de dată secretă.

Ghosn, unul dintre cei mai cunoscuţi şefi de companii din lume, a devenit cel mai faimos evadat din Japonia, anunţând marţi că a fugit în Liban pentru a scăpa de un sistem de justiţie ”corupt”.

Persoane apropiate situaţiei au declarat că Ghosn a sosit luni la Beirut, de la Istanbul, cu un avion privat.

Site-ul Hurriyet a relatat, citând un oficial din Ministerul de Interne din Turcia, că poliţia de frontieră turcă nu a fost informată de sosirea lui Ghosn, iar intrarea şi ieşirea lui din ţară nu au fost înregistrate.

Avionul a sosit luni, la ora 5:30 a.m. (04:30 ora României), la aeroportul Ataturk din Istanbul, potrivit Hurriyet, adăugând că procurorii au ordonat arestările după extinderea investigaţiei.

În Japonia, televiziunea NHK a relatat că autorităţile japoneze i-au permis lui Ghosn să poarte la el un paşaport francez de rezervă, încuiat într-o casetă, în perioada eliberării sale pe cauţiune, oferind o informaţie legată de modul în care acesta a reuşit să evadeze din Japonia în Liban.

Procuratura a percheziţionat joi reşedinţa lui Ghosn din Tokyo, a mai relatat NHK.

Omul de afaceri, care deţine cetăţenie franceză, libaneză şi braziliană, a fost extras din Tokyo de către o companie privată de securitate, în urmă cu câteva zile, aceasta fiind o culminare a unui plan pregătit în ultimele trei luni.

Autorităţile japoneze nu au comentat oficial fuga lui Carlos Ghosn. Instituţiile guvernamentale japoneze sunt închise în această săptămână pentru sărbătoarea Anului Nou.

Context

În 4 aprilie fostul şef al Nissan a fost arestat pentru a patra oară, la apartamentul său din capitala Japoniei, fiind acuzat că a încercat să se îmbogăţească pe cheltuiala companiei. Procurorii niponi susţin că Ghosn ar fi provocat Nissan pierderi de cinci milioane de dolari în perioada 2017-2018 încălcându-şi atribuţiile legale, cu scopul de a obţine foloase materiale în nume personal.

Agenţia de presă Kyodo a informat că ar fi vorba de pierderile provocate de mutarea fondurilor companiei într-un cont bancar deţinut de Ghosn prin intermediul unui dealer din Oman.

„Arestarea mea este imorală şi arbitrară şi face parte dintr-o altă încercare a unor persoane de la Nissan de a mă readuce la tăcere, informându-i greşit pe procurori. Sunt nevinovat de toate acuzaţiile fără temei aduse împotriva mea”, anunţase Ghosn într-un comunicat.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile, cu 10,6 milioane de unităţi mai mult decât Volkswagen şi Toyota.

Sursa: News.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter