G4Media.ro

Inflația a ajuns în Bulgaria la 7,3%, cel mai mare nivel din…

Inflația a ajuns în Bulgaria la 7,3%, cel mai mare nivel din ultimii zece ani

Creșterea prețurilor la bunurile și serviciile din coșul zilnic de consum al bulgarului atinge noi recorduri. Doar pentru luna noiembrie, Institutul Național de Statistică (INS) a raportat o inflație de 1,4%, în timp ce nivelul său anual a fost de 7,3% – o valoare care nu a fost raportată de mai bine de 10 ani în Bulgaria.

În ultimele 12 luni, prețurile pentru transport au crescut cel mai mult – cu 22% din cauza prețurilor mai mari la combustibili lichizi. Pe locul următor, cu o creștere de 10% se află utilitățile pentru locuință – curent, apă, încălzire, conform datelor INS. Produsele alimentare, care ocupă cea mai mare pondere în coșul de consum al bulgarului, au crescut ca preț cu 7,2% într-un an.

În noiembrie, prețul pâinii a crescut cel mai mult – cu 7,8%, laptele integral și cel cu conținut scăzut de grăsimi – cu 2,3 și 3,4%, iaurtul – cu 4,2%, brânzeturile – cu 3,5%, uleiurile vegetale – cu 5,3%, zahărul – cu 3%. Materialele pentru repararea și întreținerea locuințelor – cu 2%. Cu sume cuprinse între 5 și 10% au crescut prețurile la restaurante, hoteluri, divertisment și cultură.

Doar serviciile de mesagerie au înregistrat o scădere a prețurilor cu aproape 5 la sută în ultimele 12 luni. Dintre bunurile și serviciile nealimentare, prețurile propan-butanului pentru nevoile casnice au crescut cel mai mult – cu 6,4%, cărbunele – cu 23,3%; lemnul de foc – cu 3,3%. Prețurile la încălzire au crescut cu 18,9%, motorina – cu 4,3%, benzina fără plumb A 95H – cu 3,0%, gaz propan-butan – cu 8,3%, metanul – cu 6,0%.

Prețurile ziarelor și revistelor au crescut și ele – cu 8,6, respectiv 2,8 la sută. Conform calculelor inițiale ale Ministerului de Finanțe, inflația se va accelera și mai mult până la sfârșitul anului – până la 4,5%. Cu toate acestea, pe fondul celor mai recente date ale INS, creșterea prețurilor va fi mult mai mare.

Sursa: Duma/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter