G4Media.ro

India se alătură Chinei în distanțarea față de Rusia – analiză CNN

Sursa foto: Kremlin.ru

India se alătură Chinei în distanțarea față de Rusia – analiză CNN

Premierul indian Narendra Modi pare să fi respins în mod direct invazia Moscovei în Ucraina, spunându-i președintelui rus Vladimir Putin că nu este momentul pentru război, relatează CNN.

În ceea ce a fost ultimul dintr-o serie de eșecuri pentru liderul rus, Modi i-a vorbit despre necesitatea de a „trece pe calea păcii” și i-a reamintit importanța „democrației, a diplomației și a dialogului”.

Comentariile lui Modi au fost făcute în timpul unei întâlniri față în față vineri, în marja unui summit regional, și au subliniat izolarea tot mai mare a Rusiei pe scena diplomatică. Ele au venit la doar o zi după ce Putin a recunoscut că și China are „întrebări și îngrijorări” cu privire la invazie.

„Știu că epoca de astăzi nu este a războiului și am vorbit cu dumneavoastră de multe ori la telefon pe tema că democrația și diplomația și dialogul sunt toate aceste lucruri care ating lumea”, i-a spus Modi lui Putin în timpul summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai din orașul Samarkand din Uzbekistan.

„Vom avea cu siguranță ocazia să discutăm despre cum putem avansa pe calea păcii în zilele următoare, voi avea, de asemenea, ocazia să înțeleg punctul dumneavoastră de vedere”, a adăugat el, potrivit unei redactări a întâlnirii de către Ministerul indian al Afacerilor Externe.

Putin a răspuns spunându-i liderului indian că este conștient de preocupările sale.

„Știu despre poziția dumneavoastră privind conflictul din Ucraina și știu despre preocupările dumneavoastră. Vrem ca toate acestea să se încheie cât mai curând posibil”, a spus el.

Critica aparentă a lui Modi față de invazia Rusiei este doar cel mai recent eșec pentru Putin, ale cărui forțe au suferit o serie de înfrângeri majore pe câmpul de luptă în ultimele săptămâni. Ucraina susține că a recucerit aproximativ 8.000 de kilometri pătrați de teritoriu

Din punct de vedere diplomatic, Moscova pare, de asemenea, să fie pe o linie descendentă, iar acest lucru a fost evidențiat de schimburile de replici de la summitul de la Samarkand, care reunește lideri din Rusia, China, India, Pakistan, Iran și patru țări din Asia Centrală.

Se părea că Moscova și Beijingul vor dori să prezinte un front unit la summit pentru a contrabalansa Statele Unite și aliații lor.

Cu toate acestea, au apărut semne de divizare în legătură cu invazia Rusiei, care i-a neliniștit pe liderii fostelor teritorii sovietice din Asia Centrală, care sunt îngrijorați că Rusia ar putea invada și teritoriul lor.

India și China sunt cei mai mari clienți ai petrolului rusesc, iar sugestiile din ultimele zile că ambele au rezerve față de război dau Moscovei mult de gândit.

La începutul summitului, după ce a recunoscut preocupările Chinei, Putin a declarat: „Apreciem foarte mult poziția echilibrată a prietenilor noștri chinezi în ceea ce privește criza din Ucraina”.

New Delhi, ca și Beijingul, are legături puternice cu Moscova, care datează din timpul Războiului Rece și până acum s-a ferit în mare parte să condamne direct invazia Rusiei, care rămâne cel mai mare furnizor de arme al Indiei.

Într-un comunicat publicată după întâlnirea de vineri, Ministerul indian al Afacerilor Externe a precizat că discuțiile dintre cei doi lideri „s-au referit, de asemenea, la securitatea alimentară globală, securitatea energetică și disponibilitatea îngrășămintelor în contextul provocărilor emanate de situația geopolitică actuală”.

„Ei au convenit să rămână în contact”, a adăugat ministerul.

Întâlnirea are loc în contextul în care continuă bombardamentele intense în zonele din sudul și estul Ucrainei care au fost recucerite de la forțele rusești. Oficialii ucraineni au declarat că au descoperit cel puțin 440 de morminte la un sit de înmormântare în masă din orașul Izium, în regiunea recent eliberată Harkov.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

7 comentarii

 1. Daca a zis CNN e clar. Trebuie trasa apa.

 2. Xi Ji a fost cel mai categoric fata de putler când i-a zis direct să-și ia labele de pe Kazahstan.
  Și nici n-a participat la dineu.
  Începe scoaterea statelor de sub influenta ruseasca și startul îl va da China.

 3. Toti văd realitatea doar Orban e orb 😂😂😂

 4. CNN – clown news network 🙂

 5. COMENTARIILEEEEE?????????

 6. Atat de mult s-a distantat China de Rusia incat au facut exercitii militare comune cu cateva zile in urma. 🤣

 7. Sugaciul va fi zdrobit in curând!