G4Media.ro

Incertitudinea numărului soldaților morți în Ucraina: între câteva mii și peste o…

Sursa foto: ANATOLII STEPANOV / AFP

Incertitudinea numărului soldaților morți în Ucraina: între câteva mii și peste o sută de mii, în ambele tabere / Atât ucrainenii, cât și rușii vorbesc de cifre mult mai mici atunci când se raportează la propriile pierderi

Numărul soldaților ucraineni uciși în războiul cu Rusia este de cel puțin 10.000, dar cifra ar putea ajunge la 13.000. Acesta este ultimul bilanț neoficial transmis de Statul Major General al armatei ucrainene, furnizat de Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat Canalului 24., preluat de Corriere della Sera.

Zelenski însuși va da cifrele oficiale ”când va veni momentul”, a anunțat consilierul său, menționând că aceste date nu sunt deoacmată oficiale.

În iunie anul trecut, când rușii și ucrainenii se luptau pentru controlul estului provinciei Lugansk, Zelenski a fost cel care a declarat că Kievul pierdea între 60 și 100 de soldați pe zi, uciși în luptă, iar aproximativ 500 erau răniți pe teren.

În ceea ce privește trupele ruse, numărul soldaților morți este oficial de 5.937, dar luna trecută înalți oficiali americani au estimat la 100.000 numărul morților și răniților din rândurile soldaților ruși, la fel de mulți ca și ucrainenii.

Niciuna dintre aceste cifre nu poate fi verificată, dar este clar că atât rușii, cât și ucrainenii au tendința de a minimiza numărul de morți în rândul militarilor, pentru a nu demoraliza trupele care încă luptă, comentează jurnaliștii ucraineni.

Joi, Oleksii Arestovici, un alt consilier al președintelui Volodimir Zelensky, expert în afaceri ruso-sovietice, a declarat recent că, în realitate, numărul morților de pe frontul ucrainean este „puțin peste zece mii”. El i-a cerut în mod special președintelui Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen, să își corecteze mesajul. Ea a vorbit într-o declarație referitoare la efortul făcut de Ucraina în acest război despre peste 100 de mii de soldați morți.

„Ucrainenii au sacrificat deja mai mult de o sută de mii de soldați”, a spus  Ursula von Der Leyen. Aceleași cifre pe care generalul Carl Milley, șeful Statului Major al SUA, le dăduse cu trei săptămâni mai devreme: „Peste o sută de mii de oameni uciși de fiecare parte”.

Arestovici a ținut să precizeze că nu se poate vorbi decât de puțin peste zece mii.

Numărul militarilor morți este un element cheie în înțelegerea cursului unui război și oferă motivație sau depresie atât pentru trupe, cât și pentru populație.

La mijlocul lunii august șeful forțelor armate ucrainene, generalul Valerii Zaluzhnii, a confirmat uciderea în luptă a aproape 9.000 de soldați de la Kiev de la începutul invaziei rusești.

De cealaltă parte, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, spunea în 21 septembrie că „peste 61.200 de militari ucraineni au murit și 49.400 au fost răniți”.

În timp ce cifrele furnizate de Moscova cu privire la uciderile inamicului sunt apropiate de cele ale americanilor și europenilor, trebuie spus că există un sprijin tactico-militar pentru a crede că, în realitate, pierderile ucrainene au fost mai mici până acum. În primele două luni ale războiului, soldații autohtoni i-au surprins pe agresori: cunoșteau terenul, trăgeau mai ușor bazându-se pe apărarea urbană, în timp ce rușii luptau adesea în câmp deschis și trebuiau să se expună mai mult pentru a-i depista pe inamici.

O analiză realizată de cotidianul La Repubblica spune că armata ucraineană a demonstrat în mai multe rânduri că înfruntă bătăliile cu gândul la conservarea oamenilor (și a mijloacelor), ceea ce nu se poate spune pe frontul advers, unde batalioanele formate adesea din soldați din teritorii aflate la mare distanță de Moscova au fost înlocuite ca niște figuranți. În plus, numărul tancurilor lăsate de armată pe teren crește pe zi ce trece: sunt 2.915, potrivit ultimului buletin al agenției de informații de stat Ukrinform.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. cand ucraina anunta saptamanal soldatii rusi ucisi PRESA de propaganda NU verifica informatia

 2. Poate ca „figures” nu se traduce cu „figuranti”, decat daca ai terminat la fara frecventa? Nici google translate nu o comite atat de urat…

  „unde batalioanele formate adesea din soldați din teritorii aflate la mare distanță de Moscova au fost înlocuite ca niște figuranți”

  • Poate chiar asta e sensul intentionat.
   Ca in filmele despre razboi de pe vremea lui Sergiu Nicolaescu. Cat de multi, sa umple ecranul.
   Sau ca in filmul ala cu lunetistul (dusmanul e aproape, parca): salt inainte cu strigate de ura, dar numai o pusca la o grupa… Sa aiba inamicul pe ce sa consume muniția

 3. În timp ce soldații ucraineni sunt antrenați în Europa, Putin al tău trimite răcani neantrenați să moară de frig și boli contagioase, nici nu mai ajung să tragă în ucraineni.

 4. TREISPE MII !

  :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

 5. Ce comentariu de stupizel, este fix invers mai baitel, cand a zis Ursula de 100000 de victime la ukr, rusii au zis ca se bazeaza pe date vechi, acum cifra e substantial mai mare. Cat despre rusi, are sens sa aiba pierderi de 5-10 ori mai mici, ei sunt cu artileria, ce mari paghube umane sa ai in situatia asta…