G4Media.ro

Incendiile din Australia au trimis în stratosferă tot atât de mult fum…

Sursa foto: Captură video

Incendiile din Australia au trimis în stratosferă tot atât de mult fum cât o erupţie vulcanică importantă / Cercetător: Fumul a părăsit Australia prin est şi a revenit prin vest după două săptămâni, este incredibil

Incendiile care au devastat Australia în 2019-2020 au fost atât de mari încât au trimis tot atât de mult fum în stratosferă cât o erupţie vulcanică importantă, cu consecinţe semnificative pentru climă, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science, relatează AFP, citată de Agerpres.

Stratosfera este cel de-al doilea strat care alcătuieşte atmosfera, deasupra troposferei (în care trăim).

„Am fost extrem de surprinşi” de aceste rezultate, a declarat pentru AFP Ilan Koren, unul dintre cei doi coautori ai studiului şi profesor la Institutul de Ştiinţe Weizmann din Israel.

Cantitatea de fum este comparabilă cu cea cauzată de erupţia Muntelui Pinatubo din Filipine în 1991, a doua cea mai mare erupţie din secolul al XX-lea.

Fumul „a părăsit Australia prin est şi a revenit în Australia prin vest după două săptămâni, este incredibil”, a spus cercetătorul. „Nu am văzut niciodată o astfel de injecţie (de fum) în stratosferă”.

Potrivit studiului, fumul a atins această înălţime din cauza unei combinaţii de trei factori. În primul rând, intensitatea incendiilor. În al doilea rând, faptul că unele dintre ele erau localizate la sud, unde graniţa dintre troposferă şi stratosferă este mai mică. În cele din urmă, pentru că au fost localizate lângă o zonă cu furtuni puternice, ceea ce a contribuit la ridicarea fumului.

Faptul că fumul a atins această înălţime este crucial: la o înălţime redusă în atmosferă, fumul rămâne doar câteva zile sau săptămâni. „Însă când ajunge în stratosferă, el rămâne mai multe luni sau ani”, a adăugat Ilan Koren.

În plus, vânturile sunt mai puternice acolo, ceea ce are drept efect împrăştierea fumului departe şi rapid.

„Ceea ce se obţine este o pătură subţire de fum care acoperă întreaga emisferă sudică timp de mai multe luni”, a rezumat Koren.

Sursa foto: Captură video

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. taxa poluare, ciuciu?