G4Media.ro

Încadrarea rezerviştilor voluntari, parte a proiectului Armata României 2040 / ”Nu am…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Încadrarea rezerviştilor voluntari, parte a proiectului Armata României 2040 / ”Nu am prevăzut atunci atacul din Ucraina, dar aceste obiective rămân valabile, probabil trebuie să grăbim un pic”

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, afirmă că încadrarea rezerviştilor voluntari este un proiect pe care Armata Română îl avea de mai mult timp şi că acesta, la fel ca programele de înzestrare a Armatei şi cele privind completarea acesteia cu militari profesionişti, face parte din proiectul Armata României 2040, informează News.ro.

„Din aproximativ 800 de candidaţi, după desfăşurarea tuturor probelor, vizită medicală şi aşa mai departe, am încadrat destul de puţini. Noi sperăm că putem să încadrăm, să ajungem, domnul ministru stabilise o cifră de 10.000 de militari, în timp”, arată şeful Statului Major.

„Şi chestiunea privind rezerviştii voluntari şi chestiunea privind programele de înzestrare sunt legate de modul în care am proiectat construcţia structurii de forţe a Armatei României până în anul 2040. În perioada pandemiei am avut timp să gândim mai mult şi să planificăm, am făcut un proces de analiză strategică a apărării, am ieşit şi am prezentat în CSAT un program – Armata României 2040 – în care am etapizat mai multe obiective. Nu am prevăzut atunci atacul din Ucraina, dar aceste obiective rămân valabile, probabil trebuie să grăbim un pic modul în care trece la îndeplinirea acestora, pentru că avem nevoie de o armată bine dotată, bine instruită şi o armată bine încadrată”, a afirmat şeful Statului Major, la Antena 3, vineri seară.

El a explicat că pe lângă campania privind rezerviştii voluntari se desfăşoară şi o campanie de încadrare a funcţiilor din armată cu militari profesionişti, unde există interes din partea românilor.

De asemenea, a crescut numărul de locuri în liceele şi academiile cu profil militar.

„În primul rând, avem nevoie să încadrăm necesarul de pace al unităţilor. Am constatat şi acum, şi am prevăzut şi dinainte, că depindem foarte mult de declanşarea stării de urgenţă şi declanşarea stării de mobilizare. Avem nevoie să completăm unele unităţi, pe timp de pace, înainte să ajungem la nevoia de a declanşa una dintre aceste stări prevăzute de Constituţie şi atunci o soluţie este cu rezerviştii voluntari pe care-i putem aduce la pregătire în unităţi şi care pot completa unele unităţi care au planificat un nivel al capacităţii operaţionale mai mare. Iniţial nu am avut foarte mult succes, anul trecut a avut un succes mai mare după ce au fost nişte modificări legislative, dar şi aici, din aproximativ 800 de candidaţi după desfăşurarea tuturor probelor, vizită medicală şi aşa mai departe am încadrat destul de puţini. Noi sperăm că putem să încadrăm, să ajungem, domnul ministru stabilise o cifră de 10.000 de militari, în timp”, a explicat şeful Statului Major.

El a susţinut că România are nevoie să permită celor care doresc să facă serviciul militar să îl facă, voluntar şi plătit, având în vedere că după suspendarea serviciului militar obligatoriu vârsta medie a rezerviştilor a crescut, iar oamenii care au fost pregătiţi cu zeci de ani în urmă ar avea dificultăţi în manevrarea noii tehnici de luptă.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Ce rezolvati cu 10000 de rezervisti?! Daca suntem invadat, 10000 de rezervisti o sa fie carne de tun, atat! ELABORATI O LEGE PENTRU GARZILE CIVILE!!

  • Da, este singura soluție pentru a regândi eficient și în masă. politica defensivă. . Dar… cu cine? Îi aduni din coloana de pe Valea Prahovei, mall-uri, picnicuri, Litoral? Oricât se vorbește de tehnica modernă, uite că tot la lupta om la om se ajunge ( vezi Azovstal, dar și Armenia-Azerbaidjan, ca să dau exemplele recente). Gărzile. Teritoriale Civile nu sunt o creație noua, au existat și în Croatia și Bosnia și au fost unica rezervă de apărare în timpul războaielor din anii 90. Dar… în condiții de maximă implicare civică și patriotism. Îi vezi pe miile de lăbar.i de la coada la pașapoarte luându-și din timp pentru instrucție? Eu unul, nu!

 2. Cu pistoale mitraliera, din al doilea razboi mondial, ca ala, furat la Constanta, prin imobilizarea soldatului care-l purta, de catre talhar. Oare ce se aude despre talhar, a fost gasit, soldatul talharit, a fost condamnat sau mai ales de pistolul mitraliera. Voi stiti ceva ziaristi g4media?

 3. Pai trebuie ca M. A. P. N sa spună adevărul despre dotare și salarii.. Sa spună ca un soldat angajat de 1 an ia undeva cu tot cu norma un salariu de maxim 2900 RON. Nu sa ii prostești pe la centre zonale ca iau 5000 RON mașina de serviciu și locuință

 4. Dl Ciuca, luati-i domnu general, ca nici nu stiti ce pierdeti. Astia sunt strategii strategilor. Aaaa, da, si mai e unul care striga incontinuu „Medicamente, medicamente”. Cu astia il speriati pe Putin, nu alta.

 5. noi si importante ‘succesuri’-10.000 generali colonein si lent’colonei

 6. Rezerviști în 2040 în Armata României ?
  Actualii papagali își asigură viitorul.
  Poate în visele lor.

 7. NU merge nimeni pe 2900 de roni ,nu mai vb prosti sant mult mai bune salarile de acuma numai norma de hrana este o mie si ceva de roni..asa nu mai vorbiti din ce auziti de la altii,sefeuri etc..

 8. Eu am 21 de ani de armată ,și salariu cu normă de hrană cu sporuri 3200 lei ,salariile nu sau mai mărit din 2012