G4Media.ro

Înalt diplomat al SUA, trimis în China într-un nou efort de mediere,…

Sursa foto: WANG Zhao / AFP

Înalt diplomat al SUA, trimis în China într-un nou efort de mediere, pentru încălzirea relațiilor bilaterale

Sub-secretarul american de stat pentru Asia de Sud-Est, Daniel Kritenbrink, va efectua o vizită oficială la Beijing în zilele următoare, a anunţat sâmbătă Departamentul de Stat de la Washington, care face astfel un nou efort în direcţia încălzirii relaţiilor dintre SUA şi China, relatează Agerpres, citând AFP.

În cursul acestei vizite, înaltul diplomatul american „va discuta chestiuni cheie în relaţiile” dintre Washington şi Beijing şi va fi însoţit de o responsabilă a Casei Albe însărcinată cu relaţiile SUA cu China şi Taiwan.

Daniel Kritenbrink se va deplasa de asemenea în Noua Zeelandă, iar întregul său turneu regional va fi în perioada 4-10 iunie.

Mai multe întâlniri între responsabili americani şi chinezi au avut loc recent, ceea ce sugerează o încercare de reluare a dialogului între SUA şi China, după ce Washingtonul a adresat Beijingului o multitudine de critici publice pentru poziţia sa favorabilă Rusiei în războiul din Ucraina, pentru revendicările asupra Taiwanului sau pătrunderea în spaţiul aerian american a unui balon chinez misterios.

În timpul unei vizite efectuate luna trecută în Japonia, preşedintele american Joe Biden a apreciat că relaţiile dintre Washington şi Beijing ar trebui să cunoască un „dezgheţ foarte curând”.

Cu toate acestea, Beijingul a respins invitaţia SUA pentru o întrevedere între secretarul american al apărării Lloyd Austin şi omologul său chinez Li Shangfu care să se desfăşoare în timpul unei conferinţe de securitate la Singapore. În cele din urmă, cei doi responsabili au avut acolo o scurtă discuţie vineri.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. ”efort de mediere, pentru încălzirea relațiilor bilaterale ”. Am o nedumerire: încălzirea globală nu încălzește și relațiile bilaterale?