G4Media.ro

În urma negocierilor PSD – UDMR, proiectul de Cod administrativ a fost…

În urma negocierilor PSD – UDMR, proiectul de Cod administrativ a fost retrimis intempestiv la comisie, deși era programat la vot final

Comisia de Cod administrativ a fost convocată de urgență miercuri la ora 13:00, cu o oră înainte de începerea dezbaterilor pe moțiunea de cenzură. Asta după ce proiectul de Cod Administrativ a fost retrimis intempestiv la comisie, deși fusese programat pentru votul final în Camera Deputaților, care este și for decizional.

Update: Liderul deputaților UDMR, Attila Korodi, a declarat pentru G4Media.ro că retrimiterea la comisie s-a făcut din inițiativa PSD, fără ca maghiarii să fi fost consultați: ”Am înțeles că membrii comisiei de Cod administrativ au cerut retrimiterea proiectului pentru că au găsit necorelări între texte. PSD a cerut retrimiterea la comisie a proiectului fără să se consulte cu noi”.

Potrivit unor surse consultate de G4Media.ro, retrimiterea la comisie a proiectului are legătură cu negocierile de ultim moment dintre PSD și UDMR. Pentru ca maghiarii să nu susțină moțiunea de cenzură, PSD este dispus să introducă în Codul administrativ unele dintre solicitările acestora.

Unul dintre amendamentele UDMR, adoptat deja de Comisie, face o derogare de la pragul minim de 20% al minorităților pentru ca într-o localitate să poată fi folosită limba maternă a acestora în administrație.

Astfel, la alineatul 2 al articolului 94 a fost introdus următorul text:

 • (2) Autoritățile și instituțiile publice, precum și celelalte entități juridice prevăzute la alin.(1), prin hotărârea organelor lor deliberative sau după caz, organelor de conducere pot decide asigurarea folosirii limbii minorităților naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând minorităților naționale nu ating ponderea prevăzută la alin(1).

O negociere similară a avut loc între PSD și UDMR în iunie 2017, când social-democrații aveau nevoie de voturile maghiarilor pentru a-l demite pe premierul Sorin Grindeanu. UDMR a cerut atunci adoptarea legii privind instituirea zilei de 15 martie ca ziua maghiarilor din România, două modificări la legea educației pentru învățământul în limba minorităților și scăderea pragului de 20% al minorităților pentru ca într-o localitate să poată fi folosită limba maternă a acestora în administrație.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. rog G4MEDIA sa monitorizeze care vor fi schimbarile urmarite de UDMR, sa stim si noi pentru ce ne-a vandut PSD

 2. Tranzactia s-a efectuat cu succes!
  Plata s-a facut inainte….

  • Subscriu

  • Macar de aceasta data or fi facut-o cu…preludiu ?

  • Ai mai, Scara ! Tu vorbesti serios ?

   PS. Pai cu „preludiu” insemna sa le dea si vreo doua, trei deconcentrate !

  • Cei mai caraghiosi sunt liberalii in frunte cu Ludo, care desi sunt rupti in cur dupa atata opozitie, sperau si ei la oarece „bucurii” din partea Ilonei, dar pe gratis !

   PS. Misto, nu ?

 3. Iar a iesit Ilona pe „centura” si iar accepta sa fie platita dupa ce „produce” !

  PS. Si iarasi dupa ce se incheie la bracinari Nicu o sa se caute dupa portofel si n-o sa-l gaseasca.

  PPS. Ultima oara a platit-o cu bani falsi si s-a prins CCR si a anulat plata. „Prestatia insa n-a mai putut fi intoarsa, bineinteles” !

 4. Atentie la UDMR sa nu ceara mai multe lucruri de la PSD, iar Dragnea in dementa lui, sa le accepte pentru a primi sprijin din partea UDMR si voturi in parlament. Maine-poimane vor dori o bucata din Harghita si Covasna, ce ziceti de asta?

 5. EXPLOZIV. Preşedintele UDMR al CJ Harghita: Noul Cod Administrativ, pas spre AUTONOMIA TERITORIALĂ.
  Noul Cod Administrativ ar putea fi un pas spre autonomia teritorială, a declarat joi, după adoptarea de către Senat, într-o emisiune a postului public de televiziune M1 din Ungaria, preşedintele CJ Harghita, Csaba Borboly.
  „Putem să spune că acesta va fi un pas spre realizarea diferitelor forme de autonomie teritorială”, a afirmat Csaba Borboly.
  Preşedintele CJ Harghita a accentuat: „Chiar dacă UDMR are o pondere de numai 6% în Legislativul României, această formaţiune a obţinut multe modificări pozitive în timpul dezbaterii proiectului Codului Administrativ. Acesta este benefic pentru maghiarii din Transilvania, din punctul de vedere al viitorului şi organizării minorităţii maghiare, deoarece principalul pilon al maghiarilor din Transilvania este administraţia locală”, a adăugat Csaba Borboly, potrivit RRA.
  http://evz.ro/udmr-cod-administrativ-autonomia.html

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.