G4Media.ro

În Texas a intrat în vigoare legea care interzice avortul după șase…

foto: Planned Parenthood Action

În Texas a intrat în vigoare legea care interzice avortul după șase săptămâni de sarcină. Curtea Supremă a SUA nu a intervenit în urma sesizării

Una dintre cele mai restrictive legi privind avortul din Statele Unite – care interzice avorturile încă de la șase săptămâni de sarcină – a intrat în vigoare la miezul nopții în statul Texas (al doilea ca mărime din țară), după ce Curtea Supremă a SUA nu a luat măsuri cu privire la apelul de urgență al furnizorilor de proceduri de întrerupere a sarcinii.

Legea interzice avorturile ori de câte ori ultrasunete pot detecta ceea ce parlamentarii texani au definit ca „bătăi ale inimii” fetale, deși experții medicali și juridici spun că acest termen este înșelător, deoarece embrionii nu posedă inimă în acel stadiu de dezvoltare.

Furnizorii de servicii de întrerupere a sarcinii și grupurile de advocacy pentru dreptul avort spun că acest lucru ar afecta cel puțin 85% din avorturile care au loc în Texas. Multe femei nu știu că sunt însărcinate în primele șase săptămâni de sarcină.

Dar statul Texas nu va pune în aplicare legea, numită SB 8, în schimb, asigură aplicarea ei numai de către cetățenii privați care ar da în judecată furnizorii de avorturi și pe oricine este implicat în sprijinirea sau instigarea la avort după detectarea unei „bătăi de inimă”.

Acest mecanism ar putea face ca SB 8 să contravină deciziei Roe v. Wade, a Curții Supreme a Statelor Unite din 1973 care a legalizat avortul, în anumite limite.

Avocații de la Planned Parenthood Federation of America și Whole Woman’s Health, un alt furnizor de avort implicat în acest caz, au declarat că incertitudinea legii a creat „haos pe teren”.

Medicii și furnizorii au planificat să rămână la clinicile Whole Woman’s Health din Texas până marți la ora 23:59 pentru a oferi avorturi înainte ca legea să intre în vigoare, iar sălile de așteptare ale clinicilor erau “pline de pacienți și cei apropiați”, a declarat organizația pe Twitter.

Fără vina lor, mii de femei texane însărcinate vor pierde accesul protejat constituțional la avort în doar câteva ore, cu excepția cazului în care Curtea acționează”, a adăugat grupul. “Solicitanții și pacienții lor au nevoie urgentă de ajutor.”

Planned Parenthood va încerca să mențină clinicile deschise, a declarat avocata Julie Murray. Dar există posibilitatea ca unele clinici de avort să înceapă să se închidă, a declarat Helene Krasnoff, vicepreședinte pentru litigii al organizației. Marva Sadler, directorul principal al serviciilor clinice de la Whole Woman’s Health, a declarat că clinicile vor trebui să înceapă să respingă pacienții începând de miercuri.

Curtea Supremă a SUA, alcătuită din nouă judecători, are acum o componență majoritar conservatoare, după numirea a trei judecători de către președintele Donald Trump în perioada 2017 – 2020. Instanța supremă este mai puțin înclinată să intervină în legislația statelor, cum ar fi de exemplu legea restrictivă anti-avort din Texas.

Texas Tribune, CNN / foto: Planned Parenthood Action

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

5 comentarii

 1. Vedeti, d’aia au plecat americani din Afganistan, au si ei talibanii lor in SUA, da’ astia-s talibani crestini, or sa impuna sharia biblica.

 2. Inainte ca inima sa bata , fatul simte durerea.

  E dovedit stiintific ca dupa 14 zile de la fecundare se dezvolta celulele sistemului nervos ( the “14-day rule,” an international ethical standard that limits laboratory studies of human embryos, stipulates that human embryos, for whatever purpose, should not be grown in vitro for longer than 14 days after the point of fertilisation)

  Iar fatul care se dezvolta din corpul femeii si al barbatului, e distinct de corpul femeii chiar daca se dezvolta in corpul ei. Nu e nici corpul si nici proprietatea femeii.

  • Nu poți sa obligi un alt om sa crească în corpul sau timp de 9 luni, din resursele lui fizice, mentale și emoționale un alt om, dacă nu vrea. Părerile nesfârșite ale bărbaților pe tema avortului nu interesează.

 3. „Nu poti sa obilgi un alt om sa creasca un alt om timp de 18 ani, din resursele lui fizice, mentale și emoționale un alt om, dacă nu vrea.”
  Cine protejeaza pe cei care nu se pot proteja singuri?

  • Cine sunt „cei”? Niște fetusi. Viata și demnitatea omului are prioritate în fata unui făt.